Adatvirtualizáció

Ti mondtátok Olvasási idő:1 perc

Adatvirtualizáció

Egy vállalati IT infrastruktúrában gyakran szükség lehet az adatforrások konszolidációjára. Az egyik lehetséges megoldás, az adatvirtualizáció nem új technológia, mégis a piaci elemzők szerint (pl.: Gartner) széles körű elterjedése az elkövetkező években várható.

Jelentősége azért is egyre fontosabb, mert a klasszikus adatforrások és azok interfészei – mint a relációs adatbázisok a JDBC, ODBC és ORM – mellett, , a modernebb, az új igényeknek jobban megfelelő adatforrásokat is képes integrálni. Így például a Big Data, NoSQL, JSON vagy felhő alapú, illetve microservice adatforrásokat és azok interfészeit képes egységes formában kezelni.

Az adatvirtualizációs megoldások az elosztott adatfeldolgozási eljárásokat memóriában tárolt egységes virtuális nézetekbe rendezve kezelik. Ezáltal a fizikai adatokat egy absztrakciós réteggel ellátva szolgálják ki a lekérdező alkalmazásokat és riport eszközöket. Az ilyen megoldás például kiválóan alkalmas a hosszú évek során kialakult különböző típusú adatforrások, valamint adattárházak rendezésére és új alkalmazás vagy dobozos szoftver számára az elvárt módon történő adatszolgáltatásra.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

Az adatvirtualizáció megvalósítása létezik adatbázis-kezelőkbe vagy alkalmazás platformokba beágyazott megoldásként, önálló eszközként, vagy adatintegrációs megoldás részeként. A megfelelő szállító kiválasztását az egész IT infrastruktúrára gyakorolt hatása miatt stratégiai kérdésként érdemes kezelni.

Az elemzők szerint az adatvirtualizáció által az adatintegrációra fordított költségekben jelentős megtakarítások érhetők el. Ha adatintegrációs, vagy konszolidációs projektben lehetőségünk van adatvirtualizációt alkalmazni, az infrastruktúra adatforrásainak kezelése és felhasználása egyszerűbb, egységesebb lesz.

A szerző a Stratis Kft. tanácsadója, mely cég vezetői és informatikai megvalósítással és tanácsadással foglalkozik. Ha érdekelnek a hozzájuk kapcsolódó hírek és érdekességek, akkor közvetlenül is követheted az adatlapjukat, hogy biztos ne maradj le semmiről – többek között adattal kapcsolatos témákról olvashatsz Tőlük a közeljövőben!

[cegajanlo id=”stratis”]

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!