Akiknek a -200 fok sem akadály – svájci fejlesztések egy egészségesebb világért (1. rész)

Egyéb Olvasási idő:4 perc

Amikor egy új vállalat nyitja meg hazánkban kapuit, teljesen természetes, hogy számos kérdés felvetődik a potenciális kollégákban: mennyire stabil alapokon áll a cég? Az rendben van, hogy az anyaországban sikeresek, de mi a garancia, hogy itthon is azok lesznek? Milyen lesz a betanulási folyamat? Mekkora lesz az elején a káosz? Mennyire tudnak hosszú távon perspektívát kínálni?

A világ legnagyobb gyógyszeripari cégeivel dolgozó vállalat hazánkban építi fejlesztői csapatát: a Te fejedben is megfordulnak a fenti kérdések?

Elhoztuk Neked a cég hazai ügyvezetőjét, Rózsa Gergelyt, illetve a vállalat svájci központjában dolgozó fejlesztési vezetőjét, Dirk Neumann-t, hogy megismerhesd őket, illetve gondolkodásmódjukat.

Számunkra is üdítő volt tapasztalni, hogy miközben a jelöltekért folyatott versenyben nagyon sokan próbálnak az optikán javítani, az ELPRO nem igyekezett eltitkolni azokat a pontokat, ahol saját korlátaik húzódnak.

Cikksorozatunk első részében az ELPRO termékeit, tevékenységét, használt technológiáit, hazai céljait ismerheted meg, majd a második részben megmutatjuk, milyen is az élet a vállalatnál munkavállalóként!

A gyógyszeripar svájci órája

IThon.info: Mivel foglalkozik az ELPRO, mit érdemes tudni a cégről?

Dirk Neumann: Svájci alapítású vállalatunk 1986 óta elsősorban gyógyszeripari cégek partnere, nekik segítünk abban, hogy termékeiket az előírt hőmérséklet, páratartalom és nyomás szempontjából biztonságban tudják. Termékeink között vannak régebbi kivitelezésűek, amelyek egy része a technológiai fejlődéssel szép lassan kifut, és újak veszik át a helyüket. LTE-M1 és NB-IOT támogatású Libero termékeink például 4G hálózaton keresztül küldik az adataikat. Egy másik megoldásunk, amelyet a WHO is jóváhagyott, beépített elemének köszönhetően 5 éven keresztül tudja mérni, hogy a gyógyszerek helyesen voltak-e tárolva.

ECOLOG Plug&Play
ECOLOG Plug&Play

Megoldásainkkal egyaránt lefedjük a gyártást, a szállítást és a raktározást is, így ott vagyunk a teljes termék-életciklus alatt. Természetesen ügyfeleink egyedi igényeire is igyekszünk megfelelő megoldást kínálni, ezt szolgálják az ún. Libero adatgyűjtők, amelyek Bluetooth alapon valós idejű nyomonkövethetőséget tesznek lehetővé.

Libero indikátorok
Libero indikátorok

A Bluetooth verzió éppen karácsony előtt került piacra, így ez egy meglehetősen friss termékünk. A Libero termékekből évente sok millió darabot adunk el, ezeket használja többek között a Novo Nordisk, a világ legnagyobb inzulinelőállítója, vagy a svájci hadsereg is, aki a koronavírus elleni védőoltások országon belüli elosztását bonyolítja a segítségével. ECOLOG Unlimited megoldáscsomagunk közvetlenül az ügyfelek infrastruktúrájával, illetve adatbázisával integrálva akár több ezer mérőpont monitorozására is képes. A jövő esetünkben is a cloud irányokba mutat, ez az elkövetkezendő évek meghatározó fejlesztési irányvonala lesz.  Nagy ügyfeleink jó része komoly hangsúlyt fektet a saját szerverekre, ami a cloud elterjedésének gátja. Jelenleg fejlesztési csapatunk Svájcban dolgozik, illetve a gyártás nagyobbik része is itt található, a Libero termékeket pedig Malajziában és immáron részben Magyarországon gyártják. Értékesítési és technikai támogató munkatársaink Amerikában, Kanadában, Angliában, Németországban, a Benelux államokban, Dániában, Japánban és Szingapúrban is elérhetők.

ECOLOG unlimited
ECOLOG unlimited

IThon.info: Hogyan került egy magyar szakember ebbe a körforgásba?

Dirk Neumann: Gergellyel korábbi munkahelyünkön dolgoztunk már közösen, és nagyon pozitív tapasztalatokat szereztem a vele való együttműködés során. Bebizonyította, hogy hiteles vezetőként tud csapatot építeni, hasonló a gondolkodásmódunk, mindketten a közös célokat tartjuk szem előtt. Kicsit több mint egy éve kezdtünk el egyeztetni egy esetleges együttműködésről az ELPRO színeiben, és végül tavaly őszre értek össze a szálak.

Rózsa Gergely: Így van, egy meglehetősen hosszú folyamat eredményeként alakult meg az ELPRO Systems Kft., amelyhez egyik oldalról nyilvánvalóan szükség volt az ELPRO menedzsmentjének döntésére, másik oldalról pedig jómagam is csak úgy szerettem volna ebbe belevágni, hogy kellően átgondolok minden aspektust. Az elmúlt csaknem egy évtizedet Svájcban töltöttem, így egyúttal egy hazaköltözési döntést is meg kellett hoznom.  Bizakodóan és pozitívan tekintek az együttműködésre, a külföldön töltött évek alatt megismerhettem a svájci cégkultúrát, mentalitást, így úgy érzem, hitelesen fogom tudni képviselni hazánkban a vállalatot.

IThon.info: Mit lehet tudni a jelenlegi fejlesztési csapatról?

Dirk Neumann: Ahogy már említettem, jelenleg a fejlesztési csapat Svájcban van, ez azonban nem csak belsős kollégákat jelent. 20 munkatársunk mellett nagyjából hasonló létszámban dolgozunk külsős kollégákkal is, illetve azt is fontos kiemelni, hogy a fejlesztés nem csak szoftverfejlesztést jelent, hanem beágyazott rendszerek fejlesztését is. A magyar iroda megnyitásával nem titkolt célunk, hogy a szoftverfejlesztést teljes mértékben belső erőforrásból valósítsuk meg, illetve hosszabb távon bővítsük is kapacitásainkat ezen a területen. Nem titok, hogy a koronavírus időszaka alatt megrendeléseink a vakcina szállításához, raktározásához több tízezres nagyságrenddel ugrottak meg. Emellett talán az sem ér senkit meglepetésként, hogy Svájcban rettenetesen nehéz fejlesztő kollégákat találni, ráadásul nem csak a szakmai ismeretek a fontosak számunkra. Mivel Ausztriához közel vagyunk, vannak osztrák kollégáink is, akik a magasabb bérért cserébe átcsábíthatók, de hosszú távon ez sem jelent megoldást az erőforrás igényünkre: sok jó mérnökre van szükségünk, és a magyarországi mérnököknek Európa-szerte jó hírük van, így egyértelmű volt, hogy fejlesztési csapatunkat érdemes más országban kialakítani.

IThon.info: Itthon mekkora csapat felépítése a cél, illetve elsősorban milyen technológiákkal fognak dolgozni a hazai munkatársaik?

Rózsa Gergely: Először mindenféleképp a projektmenedzser és az architekt kollégánkat szeretnénk megtalálni. Ezután következne a további szerepkörök felépítése. Junior és szenior fejlesztőket egyaránt keresni fogunk, mivel hiszünk abban, hogy az ilyen szempontból vegyes csapatok a valóban hatékonyak. 20-25 fős stabil teamet szeretnénk, akik a teljes fejlesztési folyamatot lefednék. Mindenképpen a Microsoft technológiákon lesz a fő hangsúly, .NET Core, C#, ASP.NET, Entity Framework, MS SQL. További célunk az, hogy a mobilfejlesztést is itthoni szakemberekre bízzuk, így erre a területre is várunk majd munkatársakat. A tervek szerint három-négy projektet hozunk Magyarországra, ezek között lesz olyan, amely új termékfejlesztésekhez kapcsolódik, de ugyanúgy lesz közötte régi rendszerek fejlesztésére, karbantartására irányuló. Tudjuk, hogy ezt sokan kevésbé részesítik előnyben, azonban fontosnak tartjuk ennek a kiemelését is, nem szeretnénk zsákbamacskát árulni.

Szóltunk, hogy az őszinteség fontos alapköve az ELPRO-nak! :) Evezzünk más vizekre: pár nap múlva megjelenő következő cikkünkben körüljárjuk, milyen is az élet a cégnél munkavállalóként! Addig is nézd meg Szenior .NET fejlesztő pozíciójukat! Legyél Te is az épülő csapat első kollégái között!