Akiknek a -200 fok sem akadály- svájci fejlesztések egy egészségesebb világért (2. rész)

Egyéb Olvasási idő:3 perc

ELPRO culture

Előző cikkünkben ott hagytuk abba, hogy milyen technológiákkal, milyen pozíciókkal várja az ELPRO a hazai szakembereket, nézzük meg, hogy milyen is náluk dolgozni!

„A Holdra nem lehet egyedül feljutni. Csak közös erővel.”

Persze nem azt állítjuk, hogy az ELPRO a holdra tart, mindösszesen annyit, hogy a cégnél nagyon nagy hangsúlyt kap, hogy az egyes területek (ügyféltámogatás, fejlesztés, értékesítés) között összhang legyen.

IThon.info: Mennyire jellemző a cégre a német ajkú vállalatoknál tapasztalható hierarchia?

Dirk Neumann: 220 munkatárssal nem számítunk hatalmas cégnek, ez folyamatainkban, mindennapjainkban is megmutatkozik. Én két másik kollégával ülök egy szobában, nincs igényem, vagy akár elvárásom azzal kapcsolatosan, hogy saját szobám legyen. Így sok mindent azonnal meg tudunk beszélni, ötleteket, javaslatokat tudunk egymástól kérni, sok előnye van ennek. Míg sok német vállalatnál a cégen belül is magázzák egymást a kollégák, nálunk minden szinten a tegeződés a bevett. A hierachia így nincs igazán jelen a cég életében, jó magam is arra bátorítom vezető kollégáimat, hogy figyeljenek oda munkatársaikra, hallgassák meg ötleteiket, javaslataikat, vagy adott esetben aggályaikat. A professzionalizmust viszont megköveteljük.

IThon.info: Mit jelent az ELRPO számára a professzionalizmus?

Dirk Neumann: Ha valaki elkezd fejlesztési területen dolgozni, hamar világossá fog számára válni, hogy számomra nagyon fontos a munka, és elvárom, hogy mindenki a maximumot tegye hozzá a céghez. Félreértés ne essék, természetesen hibák előfordulnak. Fontos azonban, hogy olyan közeget alakítsunk ki, amelyben nyíltan lehet beszélni ezekről az esetekről, anélkül, hogy bárki megbántva érezné magát. Vagy vegyük például a dokumentációkezelést. Ezek valóban nem a legkreatívabb munkák, azonban elvárjuk, hogy ezt is elvégezzék, és komolyan vegyék. Gyógyszeripari partnereink vannak, ahol nem lehet mellényúlni, nem lehet valamit kifelejteni, nem lehet egy dokumentáció régi. Ezt minden új kollégánknak meg kell értenie, és el kell fogadnia. Ahogy esetleg más vállalatoknál, az ELPRO-nál nem az audit miatt fontosak ezek. A hibák ugyanis akár emberi életeket is veszélybe sodorhatnak.

IThon.info: Milyen az ELPRO, mint közösség?

Rózsa Gergely: Az elvárt magas minőségű munkára való fókusz meghatározza a mindennapokat, de ez messze nem jelenti azt, hogy ne jutna idő a kikapcsolódásra vagy a közös sikerek megünneplésére. Svájcban immáron hagyománnyá vált céges rendezvényeken a bowlingozás, legyen szó családi napról, grillezésről, karácsonyról. Szeretném, ha a pesti csapatnak is lenne egy olyan közös érdeklődési köre, amiben mindenki megtalálja a kikapcsolódás lehetőségét. A koronavírustól függően a svájci kollégák idén is tervezik nyári összejövetelünket július elejére.

Több olyan kollégánk van, aki már akár évtizedek óta velünk van, azt látom, hogy a vállalat értékeli a lojalitást, és hosszú távon épít munkatársaira.

Dirk Neumann: Mint már korábban volt róla szó, a szakmai ismeretek messze nem a kizárólagos mérföldkövei az új kollégák kiválasztásának. A hozzáállás, a munka iránti alázat, a tanulásra való hajlandóság és a csapatmunkára való képesség ugyanennyire fontosak. Nagyon sokféle és komplex termékünk van, idő, ameddig ezeket valaki megismeri, és átlátja, ez azonban csak úgy megy, ha valaki érdeklődik is termékeink iránt. Nem szabad kifelejteni azt sem, hogy szeretjük, ha valakinek vannak ötletei, javaslatai, nálunk kifejezetten érték, ha valaki ezeket meg tudja osztani.

IThon.info: Milyen előrelépési lehetőségek vannak az ELPRO-nál?

Dirk Neumann: Méretünkből adódóan, aki mindenképpen management feladatokra vágyik, nem nálunk fogja megtalálni a számítását, lévén igen kevés ilyen pozíciónk van. A szakmai fejlődésre azonban mindenkinek lehetősége van. Microsoft Gold partnerek vagyunk, így számunkra is fontos, hogy minél több minősített kollégánk legyen. Ha valaki részt akar venni bármilyen jellegű technológiai képzésen, azt minden további nélkül támogatjuk. Igyekszünk minden fejlődési, tanulási igényt rugalmasan kezelni, és természetesen a pozíciók közötti átjárhatóságot megfelelő mértékben biztosítani.

IThon.info: Van olyan eredményetek, amelyre kifejezetten büszkék vagytok?

Dirk Neumann: Amit talán általánosságban, a céges stratégiához kapcsolódóan kiemelnék, az az, hogy ügyfeleink egyre több esetben tekintenek úgy ránk, mint komplex megoldások szállítója. Nemrégiben egyik ügyfelünk felkért bennünket arra, hogy támogassuk őket abban, hogy termékeinket össze tudják kötni saját ERP rendszerükkel. Lényegében ennél sokkal több elképzelésük nekik sem volt arról, hogy mindezt hogyan is képzelik, hogyan szeretnék a gyakorlatban is megvalósítani. Így közösen ötleteltünk, rengeteg magyarázó anyagot készítettünk, számos workshopot tartottunk, míg végre kialakult a koncepció, amit aztán meg is valósítottunk. Nagy élmény volt a projektben részt venni, munkánk sikerességének legjobb visszaigazolása pedig talán az, hogy partnerünk ezáltal több millió eurót takarít meg évente. Ha kicsit előrébb tekintünk, akkor célunk az, hogy egyre több hasonló projektben vehessünk részt, minél több ügyfelünk stratégiai partnerévé válva.

IThon.info: Gergő, mivel várod a hazai kollégákat?

Rózsa Gergely: Egy új irodával a Duna-part közelében és rengeteg feladattal. :) Ami viszont talán a legfontosabb: ha megtetszettek a fentiek, gyere el egy beszélgetésre, ismerjük meg egymást! A többi pedig kiderül! :)

ELPRO_kollégák