Átlagkeresetek Magyarországon szakmák szerint

Egyéb Olvasási idő:2 perc

Átlagkeresetek Magyarországon

Ezek a kérdések sokakat érdekelnek, ezért az átlagkeresetet bemutató statisztikák mindig nagyon népszerűek. De tudod egyáltalán, hogy hogyan definiáljuk az átlagkeresetet? Megtudhatod a cikkünkből – és persze hoztunk néhány statisztikát is, lerántjuk a leplet hogyan alakulnak az átlagkeresetek Magyarországon szakmákra lebontva.

Mi alapján határozzák meg az átlagkeresetet?

Egy friss, év eleji statisztika alapján, Magyarországon az átlagkereset bruttó 294 ezer forintot jelent. Ez csak az alapjövedelem, amibe nem számolták bele a családi adókedvezmény és egyéb kedvezmények, bónuszok által biztosított összeget, így ez az összeg valóban csak tájékoztató jellegű. Amikor ilyen nagy területet lefedő átlag megalkotásán dolgoznak a szakembereknek, rengeteg adatot kell feldolgozniuk, így érthető, hogy az általuk felhasznált információkat is alá kell vetniük bizonyos vizsgálatoknak. A megvizsgált szakmai területek és vállalkozások is már egy átlagösszeget szolgáltatnak a statisztika számára, amiben szintúgy nem szerepelhetnek különböző kedvezmények. Összességében ez annyit jelent, hogy az átlag megalkotásakor eleve már átlag összegekkel dolgoznak, így rendkívül nehéz egy hiteles végeredményt kapniuk, ami valóban fedi a valóságot. Akárcsak a világban, úgy hazánkban is sok tényező határozza meg a fizetés mértékét, ami lehet például a családi állapot, egészségügyi kérdés, a szakmában eltöltött idő, vagy éppen életkor.

Melyik területen mennyi fizetésre lehet számítani?

Haladjunk szépen sorban, a legjobban jövedelmező szakmától, egészen a legkevésbé megfizetettig. Talán nem lesz meglepő a válasz arra, hogy melyik az a terület a munkaerő piacon, ami fizetések terén igencsak feltörekvő: az informatika a napjainkban rendkívül meghatározó. Mivel a gépek, azon belül pedig az informatikai rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak a munkafolyamatokban, ezért mindenképp szükség van valakire, aki ezeket a rendszereket, eszközöket rendben tartja, fejleszti, és működteti. Az informatikai pálya az egyik legjövedelmezőbb szakma napjainkban Magyarországon, ami számokra fordítva bruttó 600-700 ezer forintos fizetést jelent.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha az informatika nem éppen a kedvenced (bár ha ezt az oldalt olvasod, akkor valószínűleg érdekel a téma:). Ha a matematika és a kommunikáció is jól megy, érdemes elhelyezkedni a pénzügyi területen, lehetsz például biztosítási, pénzügyi tanácsadó, akik havi bruttó 550 ezer forint körüli bért vihetnek haza havonta.

A soron következő szakmák bizony továbbra sem a humán beállítottságúaknak kedveznek, ugyanis a könyvelőket, vagy éppen a marketingeseket havonta 500-550 ezer forint közötti bruttó összeg illeti meg átlagosan.

Bár klasszikusan a mérnökök fizetését magasra tesszük, de a legújabb statisztikák meglepő fordulattal szolgálnak: a mérnökök fizetése a hátrébb került. Szakirányú végzettségeket tekintve egy építő mérnök bruttó 345 ezer forintot, míg egy mechatronikai mérnök már csak 315 ezer forint körüli bruttó bért vihet haza. Ennél rosszabbul csak a villamosmérnökök jártak, akik bruttó 295 ezer forintot keresnek. Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy ezek kezdő, alapfizetések, és a bérezés nagymértékben eltérhet cégenként.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

Átlagkeresetek Magyarországon

Mire számíthat a humán beállítottságú munkaerő?

Célunk nem az, hogy egy sötét jövőt vetítsünk előre a humán beállítottságú olvasóinknak, de bizony tény, hogy a számok és az informatika elsöprően vezeti a mezőnyt fizetések terén. Aki inkább a humán területek felől érdeklődik, vagy éppen valamilyen szociális tevékenységet végző szakmában képzeli el magát, az bizony sok jóra nem számíthat pénzügyek területén.

Az egészségügyi dolgozó átlagkereset például bruttó 183 ezer forint köré tehető. Egy fokkal kedvezőbb a helyzete a pedagógusoknak 260 ezer forint a bruttó jövedelmük. Meglepő, de a szakmunkások sem panaszkodhatnak, azonban valós és pontos összegekről nincsenek hivatalos információk, hiszen sok területen még ma is virágzik a zsebbe fizetés módszere, amit a statisztikák kedvéért sem szívesen vallanak be a munkáltatók.

Mi a konklúzió?

Egyértelmű:  ha jól akarsz keresni, menj IT-területre! Itt találhatsz néhány izgalmas képzést, mert a lifelong-learning ezen a területen elengedhetetlen.

De viccen kívül: habár az átlagjövedelmek segítenek tájékozódni az adott területen megszerezhető bérekről, de sosem szabad elfelejteni, hogy ezek az összegek számos tényezőt figyelmen kívül hagynak. Egy egészségügyi dolgozó is kereshet jól egy ideális intézményben, vagy speciális családi körülmény esetén, és egy informatikus bére is lehet siralmas, ha rossz céget választ. Összességében ezek az adatok csak rálátást biztosítanak az adott területen elérhető lehetőségekről, vagyis, hogy mely szakmák felé érdemes orientálódni, ha a munka élvezete mellett az anyagi jólét is fontos számodra.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!