Fogadjunk, hogy Te is szívesen kipróbálnád! – Az online sportfogadás fejlesztői szemmel

Fejlesztés Olvasási idő:2 perc

sportfogadás

A sportfogadás a hozzá nem értőknek még ma is misztikumnak számít, azonban, ha jobban beleássuk magunkat, egy rendkívül izgalmas területre tévedünk. Nincs ez másként akkor sem, ha fejlesztőként kezdünk el ezen a területen dolgozni.

A svéd Betsson Group magyarországi csapata online sportfogadási oldalaival elsősorban a skandináv országokra fókuszál, emellett Dél-Amerika, Olaszország, Németország és Spanyolország is szerepel a portfóliójukban. A vállalat Technical Business Analyst kollégája, Menczel Dániel révén most Te is beleláthatsz, hogy fejlesztői szemmel nézve miért is várnak szuper feladatok ebben az iparágban.

Leginkább talán a tőzsdéhez lehetne hasonlítani ezt a szektort, játék közben ugyanúgy azonnal kell reagálni, el kell végezni a szükséges módosításokat a felületeken. Jó példa erre, hogy amikor 11-es van egy focimeccsen, sehol nem lehet fogadni egészen a rúgás végéig. Rögtön fel kell függeszteni a fogadás lehetőségét pillanatok alatt az összes oldalon.

Az online sportfogadások világa így igen összetett, elég, ha csak arra gondolunk, hogy hány sportágat és hány ligát, hány bajnokságot kell figyelembe venni. Elengedhetetlen, hogy jól megértsük az üzleti oldalt is, és átlássuk a főbb folyamatokat, hiszen egy apróbb változtatás is nagy hatással lehet a nyereményekre. Egy nap akár több száz meccsre is lehet fogadni, és a játék közben is változhatnak a fogadási szabályok. Ha csak egyetlen egy odds-on módosítanak a traderek, (ők azok, akik figyelik a meccseket, és az eseményeknek megfelelően állítják az oddsokat) hihetetlen hatással van minden másra. A focinál maradva, ha a Manchester játszik az Arsenallal, és előbbiek lőnek egy gólt, az odds-ot azonnal változtatni kell: ha valaki a Manchester-re fogadott, akkor már a következő fogadásnál kisebb eséllyel lehessen rájuk fogadni, hiszen nagyobb az esélye, hogy ők nyernek. Világszerte ez akár 36 weboldalt és 400-500 000 felhasználót is érinthet. A változtatásnak pillanatok alatt végbe kell mennie. Mindez pedig csak egyetlen meccs egyetlen változtatása.

Ahhoz, hogy ezt technológiailag jól le lehessen követni, igen komoly csapatmunkára van szükség – nemzetközi szinten. Szorosan együtt kell működni más irodák fejlesztő csapataival, a kommunikációnak gyorsnak, hatékonynak és világosnak kell lennie. Ha valaki tehát mindenképpen vágyik az idegen nyelvű környezetre, garantáltan megtalálja számítását.

Arról nem is beszélve, hogy számos rendszert meg kell ismerni, ráadásul érteni kell a köztük lévő összefüggéseket. Mi ez, ha nem valódi kihívás? Unalomra nincs idő, a sportfogadások világában minden nap más. Hiába egy adott csapat tagja valaki, olyan projektekkel fog találkozni, amelyek többféle domain tudással látják el, pl. gaming, trading, sportsbook, campaign, CRM, BI, payments.

Alapvetően két fő felület az, ami meghatározó: a fogadó ügyfelek által használt publikus oldalak, ahol fogadni lehet, illetve ún. backoffice oldalak a belső felhasználóknak. Előbbi esetében a cégek között nagy a verseny, hogy ki tud előbb egy újabb funkcióval megjelenni, ki tud valami pluszt ajánlani más oldalakhoz képest. A backoffice felületek esetében elengedhetetlen az automatizálás, a cél az, hogy minél kevesebb tool kerüljön bevetésre, és minél kevesebb legyen a manuális beavatkozás.

Azoknak, akik arra vágynak, hogy tényleg többféle technológiával dolgozhassanak, nem kell tovább keresniük: mind frontend, mind backend szempontból illusztris a kör. A végső felhasználók által használt felületnél, ahol megteszik a fogadásokat, főleg Angular, Angular Material, ngrx, SASS, WebPack, Jasmine, Karma, Gulp, Lerna, Jest kerül elő.

Ugyanezen terület backend részén pedig a Diffusion, .NET, a .NET Core, a Node.JS, a RabbitMQ, a Couchbase a leggyakoribb.

Ezen kívül külön felület van a tradereknek is, frontend oldalon a JavaScript (ES2015+, TypeScript), az AngularJS / Angular, a HTML, a CSS, a SASS, a SCSS, a REST, a Gulp, a Webpack, a Jasmine,a Protractor a kulcsszavak, backend oldalon pedig a C#, a.NET Framework / Core, a WebAPI, a WCF, a MSSQL, a Docker, a RabbitMQ, a Redis, a SignalR.

A DevOps-osok szintén igen szerteágazóan dolgozhatnak, csak néhány címszavat kiemelve: Teamcity, Octopus deploy, Docker, MSMQ and RabbitMQ, Puppet, NoSQL Databases, VMware, Iaas, AWS, PowerShell, Bash, Ruby.

Egy-egy világverseny nagyban meghatározza az adott évi munkát, ezekre akár 1-1,5 évvel korábban is el kell kezdeni készülni. Igen komoly kutatómunka után kerül meghatározásra, hogy mi az, amivel például egy világbajnokságra újdonságként elő lehet rukkolni. A nemzetközi csapatmunka ezeknél a fejlesztéseknél a legintenzívebb.

Minden projektben, de az online fogadások területén fokozottan igaz az, hogy vannak nyugisabb és sűrűbb napok, a sokféleségből adódóan a kreativitását pedig mindenki garantáltan kiélheti.

Ilyen összetett termékek fejlesztésében azonban van még egy kritikus sikertényező, amit sokan elfelejtenek: motivált kollégák nélkül ugyanis nagyon nehéz eredményeket elérni. A motiváltság receptje pedig leginkább a kellő szintű kreativitás, a megfelelő juttatási csomag, a munka-magánélet egyensúlya és az inspiráló környezet összetevőiben keresendő.