Egyenlő keresetek a technológiai iparban – ahol áttörték az üvegplafont

HR&IT Olvasási idő:3 perc

üvegplafon

Ezt állítja az InHerSight közvélemény-kutató cég, amely kifejezetten azért jött létre hogy rávilágítson a nők helyzetére, illetve a munkahelyi egyenlőtlenségekkel kapcsolatos problémákra.

A nemzetközi felmérés során megkérdezettek (nők és férfiak egyaránt) úgy vélték, hogy általánosságban véve a nőknek jóval kevesebb érvényesülési lehetőségük van a munkahelyükön, mint férfi kollégáiknak. Ez alól a technológiai ipar mellett kivétel még az egészségügy, a non-profit, a szolgáltatások, és az oktatás területe. 

Az eredmények alapján tehát a nők számára karrier szempontból a technológiai ipar a legvonzóbb – kedvezőek a munkalehetőségek, a munkahelyi környezet, és az előrejutási lehetőségek is, de olyan szempontok mentén is jól “teljesít” ez az iparág, mint például a rugalmas munkaidő, a fizetett szabadság, vagy épp a családbarát körülmények. 

A megkérdezettek feladata volt az is, hogy rangsorolják a legjobb vállalatokat e szempontok mentén, a legjobbak közé az Ericsson, a Facebook, a LinkedIn, a PayPal, és a Google került be. Az ötből négy szereplő esetén talán nem is meglepő a top5-ös helyezés, hiszen olyan vállalatokról van szó, amelyekhez amúgy is fiatalos, laza attitűd társul – az Ericsson azonban egy több mint 140 éves múltra visszatekintő nagyvállalat, amely mégis fel tudta venni a versenyt ezekkel a fiatal(os) tech cégekkel. 

Az Ericssonnál például a 2020-ig tartó hosszú távú stratégiai célok egyike is az, hogy a munkatársak egyharmada a nők közül kerüljön ki, általánosságban, és a vezetői szinteken is – ez a célkitűzés természetesen vonatkozik Magyarországra is. A 30 százalékos arány elérése a vezetők között azért is különösen fontos, mert az InHerSight által megkérdezett, a technológiai iparral elégedett nők között is az az általános vélemény, hogy az egyáltalán nem „gyengébb nem” a lehetségesnél kevesebb helyet foglal el a menedzsmentben és a csúcsvezetők között.

“A női munkavállalók számának növelése munkáltatói programunk egyik fókuszterülete, 2020-ig tartó stratégiai céljaink egyikeként elhatároztuk, hogy munkatársaink egyharmada nő legyen. Számos programmal és kezdeményezéssel igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy egy-egy informatikus vagy mérnök munkakörben, milyen sokféle területen lehet dolgozni, és arra, hogy miért lehet ez a szakma érdekes a lányok számára is.” Mondta el Jakab Roland, a cég ügyvezető igazgatója.

Az egyik ilyen program a Skool, amely lányoknak tart ingyenes technológiai foglalkozásokat – a programot számos cég támogatja még, ezek közé tartozik az NNG is, amely az iGo navigációs rendszer fejlesztésével vált nemzetközileg is ismertté. A cégnél jelenleg is kiemelkedő a női munkavállalók aránya: a dolgozók összességében 23%-a nő, és a valamiért kifejezetten férfias szakmaként elkönyvelt fejlesztők között is 21% az arányuk. Emellett számos vezető pozíciót (pl marketing, jog) is hölgyek töltenek be. A Skool program támogatását azért tartják különösen fontosnak, mert egy olyan iparágról van szó, ahol a női munkatársak aránya 10%-alatti, ennek az aránynak a növelése a cél. Az NNG részt vesz abban a szemléletformálásban, hogy a fejlesztői szakma igenis vonzó lehet nők számára is, ezért is támogatnak olyan kezdeményezéseket, amelyek a nők körében népszerűsítik a programozói szakmát. Az elmúlt évben szülői értekezleteket is szerveztek a Skoollal közösen, hogy a kislányok szüleivel is megismertessék az IT szakmában rejlő karrier lehetőségeket.

Az NNG és az Ericsson is úgy látják, hogy a vegyes összetételű csapatok növelik a hatékonyságot: a különböző hátterű, nemű, korú kollégák jobb csapatdinamikát hoznak létre, de az ilyen vegyes összetétel abból a szempontból is előnyös, hogy több megközelítés és nézőpont is érvényesülhet, ez pedig kedvez az innovatív gondolkodásnak is.

„Az NNG-nél nagyon fontosnak tartjuk, hogy a legjobb programozókkal töltsük fel a szabad pozícióinkat. Csapatunk építésekor fontos szempont, hogy sokszínű, a problémákat különböző szemszögből megközelítő munkaerővel erősítsük a vállalatot. Kulcsfontosságú, hogy tájékoztassuk az új generációt és nem utolsó sorban szüleiket az IT szektor nyújtotta lehetőségekről. Szeretnénk megcáfolni azt a vélekedést, miszerint a programozás férfias szakma” – mondta Magyari Andrea, az NNG HR igazgatója.

A Skool program egy független, magyar szervezet, a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje, melynek lényege, hogy újszerű oktatási formákon keresztül, ingyenes technológiai foglalkozásokat biztosít 8-18 éves korú lányoknak.

A projekt szervezői a programokkal arra törekednek, hogy megmutassák a fiatal lányoknak, miről szól a technológia, és hogy milyen jövőbeni karrierlehetőségek rejlenek számukra ebben az izgalmas világban – ezáltal pedig arra szeretnék ösztönözni és inspirálni őket, hogy a későbbiekben a technológia területe is eszükbe jusson, amikor a továbbtanulásról döntenek, majd a munkahelyet választanak. A program végső célja az, hogy a jövőben legalább annyi nő vegyen részt az innovatív technológiák létrehozásában, mint amennyien már ma is használják azokat.

[totalpoll id=”614″]

Oszd meg a cikket, hogy minél többek véleményét megismerhessük!

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövesd a Facebook oldalunkat!