Érdekelne a főnököd fizetése?

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Fizetés

Magyarországon nem jellemző, hogy az emberek közszemlére tennék a fizetésüket, így meglepő lehet, amikor egy cég teljesen nyilvános Google táblázatban teszi elérhetővé ezt az információt.

Nem, nem tévedés, teljesen nyilvános Google táblázatról van szó! A Buffer egy közösségi média menedzsment platform, ahol az ilyen területen dolgozók leegyszerűsíthetik a munkájukat azáltal, hogy az összes általuk menedzselt felületet egy helyről tudnak kezelni. A posztok időzítése mellett a fő vonzereje ennek – és a hasonló megoldásoknak általában – az, hogy nem kell kapkodni az ezer megnyitott között, hanem egyetlen dashboardon lehet átlátni a teljes aktivitást.

Kép: Buffer
Transzparens fizetések

A lényeg azonban most nem a Buffer terméke, sokkal inkább az, ahogyan a fizetéseket kezelik. Igazi modern munkahelyként a csapat a világ minden tájáról állt össze, az Egyesült Államok mellett Európából és a Távol-Keletről is sokan dolgoznak napi szinten a terméken.

A Buffer vállalati kultúrájának alapvető eleme az átláthatóság, és már 2013-ban úgy döntöttek, hogy a fizetésekkel kapcsolatban is ehhez tartják majd magukat. Ekkor vezették be az Open Salaries Formulát, amit két évvel később követett a rendszer 2.0-ás verziója, most pedig, újabb két év elteltével megérkezett a Salary Formula 3.0.

San Francisco az alap

A formula alapját a San Franciscó-i fizetések adják, ezt mozgatják kicsit föl, vagy éppen le az olyan tényezők, mint az, hogy az adott kolléga lakóhelye mennyire számít drágának (Cost of Living szorzó), vagy a szakmai tapasztalat mértéke. Ezen kívül azt is figyelembe veszik, hogy a dolgozók csak saját magukat tartják-e el, vagy esetleg vannak olyan családtagjaik, akik szintén az ő fizetésüktől függnek.

Kép: Buffer
A céggel együtt fejlődő formula

Anélkül, hogy beleásnánk magunkat a részletekbe – a fenti linkeken természetesen elérhetők a Buffer részletes leírásai az egyes formulákról – emeljünk ki egy fontos részletet! A cég jelen állás szerint nagyjából két évente változtat a fizetési rendszeren. A 3.0-s formula bevezetését azért tartották indokoltnak, mert úgy érezték, hogy éppen úgy, ahogy a cég maga is fejlődik, a fizetési rendszereknek is követniük kell ezt a fejlődést.

A legújabb formulával az is a céljuk volt, hogy egy olyan rendszert hozzanak létre, ami képes lesz követni a cég fejlődését. Meglátjuk, ez mennyire sikerül nekik, ha 2019 végén érkezik a 4.0, akkor ezt a célt valószínűleg nem sikerült teljesíteni, de az a rugalmasság és nyitottság mindenképpen figyelemre méltó, ahogyan hozzáállnak a kérdéshez.

Te mit gondolsz a Buffer rendszeréről – vagy általában a transzparens fizetésekről? Örülnél egy hasonló rendszernek, Igazságosnak tartod? Mondd el a véleményed Facebook-on és kövess minket hasonló tartalmakért!

Kiemelt kép: Pixabay