Fejlesztőként startup-ból multiba, multiból startup-ba: működhet?

Egyéb Olvasási idő:1 perc

startup

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben véleményetekre, tapasztalatotokra vagyunk kíváncsiak, hogy még jobban megérthessük az IT piacot.

Végeredményben mindegyiknél “csak” dolgozni kell, mi lehet ebben olyan bonyolult? A tapasztalat azt mutatja, hogy kellően sok minden. 

Gyakran beszélgetünk olyan fejlesztőkkel, akik pár hónapot eltöltenek egy-egy cégnél, majd továbbállnak. Ha kicsit közelebbről megnézzük, akkor nem ritkán azt látjuk, hogy az adott munkahely egy szempontból kilóg a többi közül: teljesen más léptékű cég volt, mint az előzőek.

Szeretjük azt hinni, hogy máshol minden jobb. A kisebb startup-nál dolgozók sokszor abban a reményben váltanak egy nagyvállalathoz, mert azt gondolják, hogy sokkal nyugodtabb lesz egy olyan környezet, ahol konkrét szabályok, kialakult folyamatok, bejáratott rendszerek támogatják a mindennapi munkát.

A multiknál dolgozók pedig általában épp ezek elől menekülnek: a startup-okban látják kreativitásuk megvalósítását, a szabadabb munkavégzést és a nagyobb rugalmasságot.

Aztán pár hónap után mindenki vágyik vissza a korábbi közegébe: kiderül, hogy a szabályok leginkább gúzsba kötnek, hogy az anyavállalati folyamatok a leányvállalatoknál nem életszerűek, hogy meg van kötve a kezünk technológia szempontjából, hiába van szebb, jobb, netalán olcsóbb megoldás.

startup

A másik oldalon pedig a nagy szabadság sokszor a nagy káosszal egyenlő, minden a “még ki kell találni” fázisában van, leginkább tapogatózás folyik, nem egyértelmű, hogy mi az előre, vagy a hátra.

Természetesen van, aki mindezt fel sem veszi, másodlagos szempont, milyen a környezet, mindenhol megtalálja a helyét fejlesztőként. Talán kevésbé számít a “körítés”, a szakmai munkán van a hangsúly.

Van viszont, akinek komoly dilemmát okoz egy-egy ilyen váltás.

Talán működőképesebb, ha először nem a mélyvízbe ugrunk, hanem megnézzük, hogy mi a helyzet “középen”, egy kkv-nál, esetleg egy közepes méretű nemzetközi cégnél. Azaz egyszerre nem sok, hanem csak egy lépcsőfokot lépünk. Egy startup-nál szocializálódott fejlesztő még megtalálhatja azt a rugalmasságot, amit már megszokott, viszont az ekkora méretű cégek már többnyire nem működnek erősebb szabályok nélkül. A multinál felnőtteknek pedig még ott vannak kapaszkodónak az előírások, de megtapasztalhatják a bizonyos fokú szabadság súlyát is.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Te hogy látod? Működnek az ilyen jellegű váltások, vagy csalódás a végük? Egyáltalán, amikor döntesz egy ajánlat elfogadásáról, a cégméret szerepel a paraméterek között? Ha multinál dolgozol, mennél startup-hoz? És fordítva?