Nem beszélem a nyelvedet: front-end vs. back-end

Fejlesztés Olvasási idő:2 perc

SW developer

Szívesen elsajátítanád a fejlesztés alapjait, de nem tudod, hogy hol kezdd el? Elsőként nézzük át az alapfogalmakat, majd vessük bele magunkat a részletekbe!

A front-end, az IT rendszerek legfelsőbb rétege, ami kapcsolatban van a felhasználóval, és a back-end, a rendszerek legalsó rétege, ami adatok feldolgozásával és azok front-end felé való visszajuttatásával foglalkozik, együttesen felelős azért a világért, melyet nap mint nap a laptopunk, vagy más okoseszközünk képernyőjén látunk.

Fejlesztők százezrei dolgoznak azon, hogy amit a felhasználók látnak és tapasztalnak, megfelelően nézzen ki és működjön minden egyes alkalommal. A két fejlesztési megközelítés differenciája miatt válaszút elé érkeznek azok, akik webfejlesztésre adják a fejüket, és különböző tényezőket mérlegelve választják ki a számukra helyes utat. Melyik lesz az a megoldás, ami jobban illik hozzájuk, jobban elismert, és több kihívást rejteget?  Ebben a cikkünkben mi is összevetjük a két irányzat közötti különbséget, és megnézzük, melyik a jobb megoldás modern weboldalak készítésére.

Front-end vs. back-end

Míg a front-end a HTML, CSS, és a JavaScript nyelveket használva olyan grafikai elemeket hoz létre a weboldalon, melyekkel a felhasználó azonnal találkozik, addig a back-end azokért a funkciókért, adatkezelésekért és tárolásért felelős, amik a felhasználói szemeknek láthatatlanok maradnak.

Pont ebből az ellentétből származik az, hogy a front-end fejlesztők általában kreatívabbak, nagyobb képzelőerővel rendelkeznek, hiszen fontos, hogy a munkájuk eredménye lenyűgözze a látogatókat. Ezzel szemben, a web és mobil applikációk hátterében működő kódok esetében a szépség egyáltalán nem létkérdés, a lényeg, hogy “lefutott a PHP”.

Forrás: https://elbruno.com/2017/10/08/humor-the-truth-about-frontend-vs-backend-developers/

Továbbá a front-end fejlesztés nagy előnye az is, hogy a kód eredménye azonnal látható, nem szükséges hozzá tesztek végtelen folyamata. A jól kinéző, korszerű dizájnnal rendelkező weboldalakat a főnök, és a weboldal látogatói is egyaránt pozitívan értékelik, főleg, ha még a JavaScript néhai komplikációit is sikeresen legyőzöd. Ezért a front-end fejlesztés leginkább azoknak való, akik azonnali eredményeket szeretnének, és esztétikus látványt akarnak a látogatók szeme elé tárni.

Mivel a munkáltatók és a felhasználók nagy többsége nem ért a fejlesztéshez, így a back-endesek munkája általában kevésbé válik a laikusok dicséretének tárgyává. Pont emiatt back-endesként kevesebbszer fogsz olyan emberekkel találkozni, akik lelkesednek a rendszerező algoritmusod hatékonysága miatt. Ennek ellenére az órákon át tartó “kódbogarászás” után, amikor megtaláltad a saját, vagy a kollégád kódjában a hibát, vagy amikor sikeresen lefejlesztetted a kért funkciót, olyan büszkeség fog eltölteni, amit még napokig emlegetni fogsz.

Mindezeket együttesen szemlélve, ahhoz, hogy egy applikáció maradéktalanul működjön, mindenképp szükség van arra, hogy a back-end és a front-end fejlesztő is tisztában legyen azzal, hogy mit csinál, és professzionálisan végezze munkáját.

Azt leszögezhetjük, hogy a front-end fejlesztés kreatívabb: azonnali visszajelzést kaphatsz, hiszen esztétikusan kell megjelenítened azt, amit a back-end fejlesztő elkészített. Back-endesként pedig élvezheted, hogy a tudásod használatával elkápráztathatod a felhasználókat és a megrendelőt gyorsan lefutó, hibamentes, és az elvárásoknak megfelelő funkciókkal.

Kinek, melyik irányzat ajánlott?

Ez leginkább azon múlik, hogy a Te személyiségedhez melyik fejlesztési módszer áll közelebb, hiszen mindenki másban találja meg magát, és azt, amiben teljesen kihasználhatja a képességeit.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook vagy LinkedIN oldalunkon is!