A gazdasági informatikus feladata

Információk Olvasási idő:1 perc

Gazdasági informatikus

A legtöbbek szemében a gazdaságinformatikus olyan, mint az okos lány a mesében: infós is, meg nem is, közgazdász is, meg nem is… Főleg azok szemeznek ezzel a területtel, akiket vonzanak ugyan az IT bérek és lehetőségek, mégsem tudják magukat „kockaként” elképzelni.

Mit csinál pontosan egy gazdasági informatikus és hol helyezkedhetsz el egy ilyen végzettséggel?

A Wikipédia szerint:

„A gazdasági informatikus szakmai megnevezés több szakterület integrált ismeretével rendelkező, főként információtechnológiával foglalkozó gyakorlati szakembereket leíró fogalom. Ez magában foglalja az információs rendszerek, az üzletvezetés és a számítástudomány diszciplínák legfontosabb elemeit. A gazdasági informatikus szakemberek képesek a komplex üzleti és pénzügyi folyamatokat megérteni, problémákat feltárni és megoldási alternatívákat kidolgozni, valamint alkalmasak az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai rendszerekkel szemben támasztott igények felismerésére, ilyen rendszerek tervezésére, fejlesztésre és a kész alkalmazások menedzselésére. Ilyen alkalmazások például az integrált vállalatirányítási rendszerek, e-kereskedelem, adattárházakra épülő információs rendszerek, elektronikus banki megoldások.”

Bevalljuk őszintén, a fenti definíciót olvasva első körben mi is elvesztettük a fonalat. De nem baj, mert szerencsére vannak ennél egyszerűbb és közérthetőbb megfogalmazások is.

A gyakorlatban a gazdasági informatikus egy olyan szakembert takar, aki több munkakörben is megállja a helyét: foglalkozhat az IT-területtel (lehet programozó, programfejlesztő, rendszergazda), de mehet közgazdasági irányba is, ilyen például a pénzügyi adatok kiszámítása, következtetések levonása, ezek alapján a döntéshozatal támogatása. A gazdasági informatikus nagy erénye, hogy egyaránt átlátja a gazdasági és az informatikai folyamatokat is, ezáltal gyakorlatias szemlélettel tud segíteni azok menedzselésében.

Hogyan lehetsz gazdasági informatikus?

Az ország számos egyetemén és egyéb képzőintézményében indul ilyen szak az országban, válaszd a számodra leginkább szimpatikusabbat! A képzés végére  képes leszel a valós üzleti folyamatok, illetve az azokban rejlő problémák megértésére és megoldására; az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai feladatok menedzselésére; az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére; folyamatok szabályozására és tervezésére; alkalmazások fejlesztésére, működtetésére és a működés megfelelő felügyeletére.

Egyszóval mindenre, amire egy (kezdő) gazdasági informatikusnak szüksége lehet.

A gazdasági informatikus munkakörök és fizetések

A leggyakrabban folyamatszervező, rendszertervező, projektmenedzser, informatikai / integrált vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó tanácsadó munkakörökben, ellátási lánc rendszerek, ügyfél menedzsment vagy tudásmenedzsment területen lehet elhelyezkedni ezzel a végzettséggel, és mindegyik pozícióban számtalan fejlődési és előrelépési lehetőség vár rád.

Az, hogy milyen állást találsz hasonló végzettséggel, természetesen szakosodástól is függ, hiszen már tanulmányaid alatt eldöntheted, melyik terület áll közelebb hozzád. Az viszont biztos, hogy hiányszakmának számít, ezért nagyon jól lehet vele keresni.

Hogy mit jelent a nagyon jól?

Regisztrálj oldalunkra, ahol ezt követően rögtön megtalálod az átlagfizetéseket többek között a fent említett munkakörökben!