Gazdasági informatikus feladata

Információk Olvasási idő:1 perc

Gazdasági informatikus

A legtöbbek szemében a gazdasági informatikus olyan, mint az okos lány a mesében: infós is, meg nem is, közgazdász is, meg nem is… Főleg azok szemeznek ezzel a területtel, akiket vonzanak ugyan az IT bérek és lehetőségek, mégsem tudják magukat „kockaként” elképzelni.

Mit csinál pontosan egy gazdasági informatikus és hol helyezkedhetsz el egy ilyen végzettséggel?

A Wikipédia szerint:

„A gazdasági informatikus szakmai megnevezés több szakterület integrált ismeretével rendelkező, főként információtechnológiával foglalkozó gyakorlati szakembereket leíró fogalom. Ez magában foglalja az információs rendszerek, az üzletvezetés és a számítástudomány diszciplínák legfontosabb elemeit. A gazdasági informatikus szakemberek képesek a komplex üzleti és pénzügyi folyamatokat megérteni, problémákat feltárni és megoldási alternatívákat kidolgozni, valamint alkalmasak az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai rendszerekkel szemben támasztott igények felismerésére, ilyen rendszerek tervezésére, fejlesztésre és a kész alkalmazások menedzselésére. Ilyen alkalmazások például az integrált vállalatirányítási rendszerek, e-kereskedelem, adattárházakra épülő információs rendszerek, elektronikus banki megoldások.”

Bevalljuk őszintén, a fenti definíció olvastán, első körben itt mi is elvesztettük a fonalat. De nem baj, mert szerencsére vannak ennél egyszerűbb és közérthetőbb megfogalmazások is.

A gyakorlatban a gazdasági informatikus azt jelenti, hogy olyan szakemberről van szó, aki több munkakörben is megállja a helyét: foglalkozhat az IT-területtel (lehet programozó, programfejlesztő, rendszergazda), de mehet közgazdasági irányba is, például a pénzügyi adatok kiszámítása, következtetések levonása, ez alapján a döntéshozatal támogatása. A gazdasági informatikus nagy erénye, hogy olyan szakemberről van szó, aki egyaránt átlátja a gazdasági és az informatikai folyamatokat is, ezáltal gyakorlatias szemlélettel tud segíteni a folyamatok menedzselésében.

A gazdasági informatikus feladatai és fizetése

Az, hogy milyen állást találsz egy ilyen végzettséggel, természetesen szakosodástól is függ, hiszen már tanulmányaid alatt eldöntheted, melyik terület áll közelebb hozzád. Az viszont biztos, hogy hiányszakmának számít, ezért nagyon jól lehet vele keresni: átlagosan 250 000 forintos kezdőfizetésről szólnak a hírek de a 600 000 forintos fizetés sem ritka.

A leggyakrabban folyamatszervező, rendszertervező, projektmenedzser, tanácsadó informatikai rendszerek, integrált vállalatirányítási rendszerek, elektronikus közigazgatási és ellátási lánc rendszerek, ügyfél menedzsment vagy tudásmenedzsment területen lehet elhelyezkedni ezzel a végzettséggel, és mindegyik pozícióban számtalan fejlődési és előrelépési lehetőség vár rád.

Hogyan lehetsz gazdasági informatikus?

Az ország számos egyetemén és egyéb képzőintézményében indul ilyen szak az országban. Mi a GDF alapképzését ajánljuk, amit akár távoktatási formában is választhatsz – munka, vagy másik képzés mellett is kitanulhatod a szakma alapjait és gyakorlati tapasztalatot is szerezhetsz.

A 7 félév végére  képes leszel a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására; az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai feladatok menedzselésére; az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére; folyamatok szabályozására és tervezésére; alkalmazások fejlesztésére, működtetésére és a működés megfelelő felügyeletére.

Egyszóval mindenre, amire egy (kezdő) gazdasági informatikusnak szüksége lehet.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!