Hogyan lehetsz Software Product Manager?

Ti mondtátok Olvasási idő:3 perc

A hagyományos képzési rendszerek nem tudnak lépést tartani a gyorsan változó igényekkel, így senki sem tud kisétálni az egyetem kapuján “papírral” a kezében és pályakezdőként beülni egy céghez, majd csípőből Product Managerré (vagy UX Designerré, Data Scientistté, Scrum Masterré – szempontunkból ezek mind hasonló hivatások) válni.

Ha felütöm a felsőoktatási tájékoztatót, akkor csak néhány szak van, amelyiknek nevében benne van a termék szó. Mind valamilyen variációja az ipari termék- és formatervező képzésnek. A használati tárgyaink megformálása mellet ezeken a kurzusokon ritkán esik szó szoftverről, holott mindennapjaink egyre nagyobb részét töltjük digitális eszközök nyomkodásával. Mégis, akkor kik foglalkoznak azzal, hogy a programok, vagy appok egyszerre teremtsenek értéket a felhasználóknak, legyenek szerethetők és még fizessenek is érte?

Dióhéjban pontosan ezekkel a kérdésekkel zsonglőrködik egyszerre egy Product Manager, vagy Product Owner. De hogyan lehet eljutni odáig, hogy valaki főállásban foglalkozzon ezzel?

Bár négy különböző út is eszembe jut, mindnek közös a vezérfonala: mindenképp jó alap, ha reflexből a felhasználó fejével gondolkodsz és a gyakorlatban is a terméket állítod középpontba. A rossz hír az, hogy kvázi mellékállásban kell elvégezni a házifeladatot, vagy szabadidődet rászánva, vagy a munkaidőt duplán hasznosítva. Sőt, igazából ezek kombinációja vezet leginkább eredményre.

Ha már az IT-ban vagy valamilyen pozícióban, akkor nagy a valószínűsége, hogy agilis módszertannal dolgozik a csapatod. Ez kiváló lehetőség arra, hogy több szerepben is kipróbáld magad, hiszen kifejezetten ösztönzik a keresztfunkcionalitást. Keresd meg a Product Ownert (UX-est, stb.) és kérd meg, hogy mutassa meg mivel foglalkozik, van-e valami, amiben segíteni tudsz. Tapasztalatom szerint az emberek lelkesen mesélnek órákon át arról, amit csinálnak és kifejezetten örülnek, ha valaki besegít nekik. Ez a kapcsolat idővel komoly szakmai együttműködéssé fejlődhet, ahol rövid idő után kiderül, ha szívesen látnak egy új csapatban, új pozícióban. Álláskereséskor sokan nem is gondolnak arra, hogy mennyire kézenfekvő cégen belül váltani, pedig verhetetlen előnnyel indul egy külsőshöz képest az, aki már ismeri egy szervezet működését.

Ha a munkahelyeden nincs olyan, akitől tanulhatnál a témában, vagy nem támogatja a szervezet a horizontális karrierváltást, akkor érdemes olyan helyet keresni, ahol lehetséges a házon belüli mozgás. Sokkal könnyebb a meglévő tudásoddal bekerülni, majd bent beletanulni és “bedolgozni” magad a vágyott pozícióba, mint nulla tapasztalattal rögtön elhelyezkedni.

Meetup-ok

Budapest egy feltörekvő tech hub lett, ezt jelzi az is, hogy gombamód szaporodnak az olyan szakmai önszerveződő közösségek, akik a közös fejlődés és egymástól való tanulás kedvéért jönnek össze szabadidejükben. Ilyen összejöveteleken valós esettanulmányokon keresztül szedhetjük fel a tudást, kötetlenül kérdezhetünk, jó viták szoktak kialakulni. Jelen vannak a szakma legaktívabbjai, akikkel akár egy interjún is találkozhatsz. Minél inkább benne vagy a vérkeringésben, annál könnyebben találnak meg feladatok, onnan, hogy egy startup éppen segítséget, szakmai véleményt kér product témában, egészen addig, hogy egy-egy meetup célzott job-fair is egyben. Vidéken egyelőre sajnos kevés meetup szerveződik, reméljük ez idővel változik, de Budapesten mindenképp érdemes szétnézni a Meetup.com kínálatában.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

Online/offline tanfolyamok

Bár elég fiatal szakma, azért tőlünk nyugatabbra kicsit előrébb tartanak a productos formális képzésekben, amik sokszor lecsapódnak online tanfolyamként, amik a világ bármely részéről elérhetőek egészen magas színvonalon, kis kockázattal. Olyan oldalakon, mint a Coursera, vagy a Udacity havi néhány ezer forintért sajátíthatod el az elméleti alapokat otthonról, a saját tempódban. Ezek a tanfolyamok persze nem helyettesíthetik a tapasztalatot, viszont akár öreg rókáknak is hasznos lehet egy olyan kurzus, ami egységes rendszerbe foglalja az addig megszerzett elméleti tudást, egy újoncot pedig bevezet a product management hátterébe és miértjeibe. Ezt a tanfolyamot jó szívvel ajánlom!

[cegajanlo id=”kepzesek”]

Portfólió

Főleg design területen lehet egy jó portfolioval érvényesülni, de a product managerektől sem áll távol, hogy egy saját ötletet alaposabb drótvázakkal, prototípusként kidolgozzanak, vagy egy való életből vett problémára készítenek egy jobb megoldási javaslatot és publikálják a tervet (itt visszatérő elem szokott lenni a közösségen belül bármelyik állami szerv–állampolgár közti interakció önszorgalomból való javítása). Egy-egy ilyen mock-projekt jól megmutatja, hogy képes vagy termékszemlélettel, a felhasználó fejével gondolkodni, de ami még fontosabb, hogy végre is tudod hajtani önállóan egy ötlet kidolgozását.

Mint fentebb olvasható, nagyon változatos utakon lehet eljutni a product managementig, de a közös bennük az, hogy jelenleg nagyon sok önszorgalom, kitartás és némi szerencse kell hozzá. De ki tudja, 40 éve még az informatikus szakma is egy kis, interdiszciplináris mellékvágány volt a villamosmérnöki tudomány szélén. Az USA-ban és Nyugat-Európában egyre több egyetem kínál célzottan product managementtel foglalkozó kurzusokat, vagy teljes mesterképzést. Remélhetőleg ez a trend hazánkban is folytatódik és hamarosan megszületik pár olyan műhely, ahol magas szakmai színvonalon lehet elsajátítani mind az elméletet, mind a gyakorlatot. Addig pedig hajrá, a lehetőségeket keresni kell és tenni azért, hogy valóban eladható tudásunk legyen, legyünk akár product managerek, akár UX-esek, data scientistek.

Porohnavec József – Product Manager, NNG Kft.

[cegajanlo id=”nng”]