Hogyan leszünk részesei az ipari forradalom 4.0-nak idehaza?

HR&IT Olvasási idő:2 perc

Sokaknak kell még megtanulniuk átvállalni az államtól a felelősséget a saját sorsuk alakításában. Ha ez menni fog, jöhet itt ipari forradalom akárhány pont nulla, megbirkózunk vele! 

Figyelembe véve, hogy éppen viharos gyorsasággal van eltűnőben az a világ, amelyben a magyarság digitálisan írástudatlan fele még létezni tud, a többség meglehetős nyugalommal várja sorsa alakulását. Elégedetten nézik egyre nagyobb tévéiket, egyre okosabb telefonjaikat, és fogalmuk sincs arról, hogy a szép, új világgal kecsegtető negyedik ipari forradalom (= ipar 4.0), ha nem tanulnak meg a kottájából olvasni, milyen veszélyeket rejtegethet számukra. Emberi léptékkel mérve sem olyan régen, a 90-es évek elején a magyarok már komoly ízelítőt kaptak abból, milyen társadalmi és gazdasági következményekkel járhat, ha a feje tetejére áll körülöttük minden. 

Mi is az az Ipar 4.0? 

Az Európában ipar 4.0-nak nevezett folyamat az Egyesült Államokból indult azzal a céllal, hogy digitális rendszereket hozzanak létre az egyre inkább elterjedő technológiai eszközök számára, amelyek hálózatba kapcsolásával optimalizálhatók a folyamatok, így a gyártás is versenyképessé tehető az olcsó kínai munkaerővel szemben. 2010-ben Németország is bekapcsolódott az Egyesült Államokban kiberfizikai rendszernek (CPS) nevezett folyamatba, és industrie 4.0-ként rákapcsolt az egyébként is húzóágazatnak számító autógyártás technológiai erősítésére. Forrás: Origo.hu

A keleti piac összeomlása és a gazdasági szerkezet átalakulása következtében, 1994-ben közel 700 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván az országban. A rendszerváltás környékén állás nélkül maradt emberek közül több százezren már soha sem, vagy csak a 2010-es években elindult közmunkaprogram segítségével tudtak visszatérni a szervezett munka világába.

Szerencsénkre van különbség az akkori és a most zajló változások között: amíg a szovjet típusú rendszerek a múlt század végén még a szakértők számára is szinte követhetetlen gyorsasággal omlottak össze, a negyedik ipari forradalom egy technológiai fejlesztések által önmagát gerjesztő, evolúciós folyamat. Gazdasági és társadalmi hatásai, főbb állomásai előre láthatóak, tehát van lehetőség az alapos felkészülésre, mégpedig elsősorban az egyének felkészülésére. Az igazi különbség abban áll, hogy míg a rendszerváltás körüli változásokra az egyén nehezen tudott hatni, mert az információ nem volt kellően a birtokában, addig ma az internet segítségével bárki a saját kezébe tudja venni élete irányítását, és a kezdeti információk többnyire ingyenesen elérhetőek. Az igazi megkülönböztetés az egyének közötti tenniakarásban fog rejleni.

Egy ország akkor lesz versenyképes a viharosan fejlődő technológiai környezetben, ha a polgárai tudásban, fejlődőképességben, kreatív, önálló munkavégzésben, felelősségvállalásban fel tudják venni a versenyt a változásokat elindító és jelenleg is kézben tartó országok munkavállalóival. Sajnos térségünk ebben a versenyben igen előnytelen pozícióból startol. Az úgynevezett szocializmus évtizedeinek káros mentális öröksége még mindig mérgezi társadalmainkat. A vak hit az állami gondoskodás mindenhatóságában, hihetetlen mértékben van jelen Magyarországon is.  Ettől a kártékony beidegződéstől még akkor is szabadulnunk kéne, ha nem történnének forradalmi változások a termelési tényezőkben. A népességfogyás, a társadalom elöregedése hamarosan egyébként is jócskán legyengíti majd az állam gondoskodási képességét. Tulajdonképpen mindegy is, hogy az ipari forradalom vagy a demográfiai folyamatok következményeként történik meg a nagy tudatváltás, vagy csupán csak azért, mert ez a társadalmak helyes működési rendje, itthon is villámgyorsan meg kell tanulnunk átvállalni az államtól a felelősséget a saját sorsunk alakításában. Hisszük, hogy a magyarok többsége erre képes és hajlandó lesz és az egyéni sikereknek is köszönhetően néhány éven belül Magyarország fontos szerepet vállalhat a ipari és technológiai átalakulásban.

Mi az IThon.info csapata az utat a nyugati országok életszínvonalához való felzárkózáshoz az edukációban látjuk, amiben átfogó képet szeretnénk nyújtani a felnövő generáció számára az IT piacon található képzésekről, ami stabil alapként szolgálhat egy dinamikusan fejlődő, szakemberhiányban szenvedő területen.

További információ a képzésekről itt érhető el.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövesd a Facebook oldalunkat!