Hol dolgoz(z)unk 5 év múlva?

HR&IT Olvasási idő:3 perc

karrier

A World Economic Forum 2016-os riportja szerint 2020-ra akár 5 millió munkahely is megszűnhet az automatizáció miatt, ez a szám pedig tovább növekszik majd a jövőben. Korábban mi is írtunk róla, hogy a robotika fejlődése hogyan befolyásolja nem csak a gyártósorok mellett dolgozó szakmunkások életét, hanem sok esetben olyan szakemberekét is, akik évek kemény munkájával szerezték meg a tudásukat.

Mivel 2020 már majdnem itt van, érdemes feltérképezni, hogy milyen irányba érdemes mozdulnia annak, aki jövőbiztos munkahelyre vágyik, ahonnan nem fogja egykönnyen kitúrni valamilyen robot! A lenti adatok alapvetően az amerikai piacra vonatkoznak, így könnyen belefuthatunk olyan megállapításokba, amelyek itthon a “bárcsak” kategóriába esnek. Ennek ellenére jó, ha látjuk, melyek azok a tendenciák, amelyek máshol befolyásolják a munkaerőpiacot.

IT-s prognózisok

Folyamatosan egyre több adat keletkezik – ez a napi élet velejárója lett. Azok a szakemberek, akik képesek ezen adatok átlátására és menedzselésére, a különféle mintázatok észlelésére és értelmezésére, nagyon jó pozícióba kerülhetnek a munkaerőpiacon.  A kulcs az lehet, hogy az ezzel foglalkozó emberek elkerüljék a túlterheltséget, ami könnyedén együtt járhat az ilyen típusú munkákkal.

A kapcsolódó munkakörökben jelentős növekedés várható az elkövetkezendő időszakban, 2024-ig. A szoftverfejlesztői munkák esetén 18,8%-kos, a computer system analyst munkáknál 20,9%-os, a market research analyst és marketing specialista munkáknál pedig 18,6%-os növekedéssel számol a BLS (Bureau of Labor Statistics).

Növekvő átlagos élettartam, növekvő egészségügyi piac

Ahogy egyre többen élnek egyre tovább, úgy növekszik majd az egészségügyhöz kapcsolódó szakmák iránti igény is. A különböző telekommunikációs technológiák erősödhetnek a diagnosztikában, az automatizáció és a különféle sebészeti robotok pedig jelentősen megváltoztathatják az orvoslás ma ismert arculatát. Ezzel párhuzamosan azonban megnő majd a kereslet azon szakemberek iránt is, akik a gondozási feladatokat látják majd el – legyen szó a tovább élő emberekről, vagy épp az újonnan megjelenő eszközök karbantartásáról.

A Challenger Gray & Christmas Inc. riportja szerint 2018 és 2025 között a legnagyobb növekedést produkáló szektorok nagyjából fele kapcsolódik majd az egészségügyhöz és a gondozáshoz. Ilyen szakmák lehetnek majd az orvosi technikus, a fizikai terapeuták, vagy épp a kicsit misztikusan hangzó munkahelyi ergonómiai szakemberek, vagy épp az állatorvosok. A BLS emellett azt állapította meg, hogy a gondozáshoz kapcsolódó kiegészítő munkakörök (úgy mint orvosi titkárok és asszisztensek) iránt szintén nő majd a kereslet. Emellett az otthoni gondozással kapcsolatos munkakörök tekintetében is 38,1%-os növekedést valószínűsítenek.

Érzelmi intelligencia és interkulturális munkavégzés

Bár a robotizáció sok területre jelent veszélyt, az olyan szerepkörökben, amelyekhez úgynevezett soft skill-ek szükségesek, nem valószínű, hogy rövid távon robotokra lehetne cserélni az embereket. Emellett az új médiában való jártasság – vagyis annak megértése, hogy melyik platform mire alkalmas, és hogy lehet azt a leghatékonyabban beépíteni a munkafolyamatokba – szintén fontos, és egyelőre csak emberekkel megoldható terület.

Ehhez a területhez kapcsolódnak a sales-es és egyéb kiskereskedelmi pozíciók, amelyeknél a BLS 6,4-18,6%-os növekedéssel számol 2024-ig, attól függően, hogy pontosan milyen kategóriába esik az adott munkakör.

Jó pap holtig tanul

Az egyre szélesebb körben elérhető különféle kurzusoknak és képzéseknek hála az élethosszig tartó tanulás ma már bárki számára elérhető. Csakis rajtunk múlik, hogy milyen képességekre teszünk szert, hiszen, ha fizetős oktatásra éppen nem telik, az interneten ingyenesen is nagy mennyiségű anyag érhető el, amiből képezhetjük magunkat. Azzal is fontos tisztában lennünk, hogy ez nem csupán lehetőség, hanem percről percre változó világunkban egyfajta alapkövetelmény is. Ezzel együtt nő azoknak a felelőssége is, akik a klasszikus iskolarendszert képviselik. Amellett, hogy bizonyos alapinformációkat át kell adniuk, arra is meg kell tanítaniuk a jövő generációit, hogy miként használják a modern kor vívmányait arra, hogy folyamatosan továbbképezzék magukat, vagy épp szinten tartsák a tudásukat.

Ennek megfelelően a különböző tanárok és trénerek felkerültek a Challenger top8-as listájára is, illetve hatodik helyen szerepelnek a WEF növekedési szektorokat sorbarendező listáján is.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

Éleslátás és rugalmasság nélkül nem megy

Mivel gyakorlatilag végtelen számú lehetőség áll előttünk, kiemelt fontosságúvá vált az, hogy megértsük az üzleti világ működését. Akár szabadúszóként, vállalkozóként, vagy alkalmazottként dolgozik valaki, sokkal jobb helyzetben van, ha tisztában van azzal, hogy milyen elvek mentén szerveződik az üzlet. A mai fiatalok már egy olyan közegben nőnek fel, ahol a projekt alapú munka, és a projektek mentén szerveződő együttműködés a mindennapok része.

A vezetői elemzőkre, könyvelőkre és auditorokra irányuló igény növekedése akár kétszámjegyű is lehet a BLS szerint. Emellett egy érdekes eredmény az Intuit-tól: szerintük 2020-ra az amerikai munkavállalók közel 40%-a független vállalkozóként érvényesül majd a munkaerőpiacon.

A fenti trendek között bizonyára akad olyan, ami itthon nem feltétlenül igaz, ennek ellenére érdekes irányokat jeleznek a jövőre nézve. Ha érdekel, hogy mely területeket érdemes figyelni az IT-n belül, mely területeknél számolhatsz azzal, hogy a jövőben is biztosan ellát majd munkával, akkor látogass el hozzánk újra, hiszen ezt a témát is bővebben körüljárjuk majd!

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is