Egy fejlesztő furcsa vallomása – „Horgásznak érzem magam”

Egyéb Olvasási idő:1 perc

horgász

A minap egy interjú keretében beszélgettem egy tapasztalt fejlesztővel. Megkérdeztem tőle, hogy bírja a mostani piaci hangulatot, mégis hányan keresik meg hetente, mi szerint válogat.

A következő volt a válasz: „Ma is már ketten kerestek telefonon. Tudod, én egy horgász vagyok. Néha belógatom a CV-met, mint egy csalit, és meglátom, ki kap rá a horogra.”

Nyilván azzal kár foglalkozni, hogy mennyi volt ebben a kijelentésben az alázat. Van, akit jobban elönt az önbizalom ebben a helyzetben és van, akit kevésbé.

A kérdés inkább az, még ha elsőre úgy is tűnhet, vajon valóban ő a horgász, és akit annak gondolt az pedig az éhes hal?

A beszélgetés ugyanis valahogy úgy folytatódott, hogy bevallotta, elege van abból, hogy a cégek a HR-en keresztül sokféle dolgot megígérnek, leginkább az innovációt, de aztán ezekből kevés valósul meg. Nem ő volt az, aki végül ráharapott a legjobban hangzó ígéretekre? Ebben az esetben ki volt a horgász? Neki, vagy a másik félnek volt ízletesebb a csalija?

Van egy régi módszer, amely ugyan nem IT-ra specializált, de az elégedettség megtalálásának egyik receptje: Tudd, hova tartasz, hogy elérhesd a célod! A kitűzött szempontok abszolválása ugyanis elégedetté tesz, de ehhez kell, hogy azok pontosak, jól definiáltak legyenek. Mindenkinek érdemes feltennie a kérdést, hogy mit is akar kihozni a mostani piaci helyzetből. Rengeteg válasz lehetséges:

  • Keveset akarok utazni, hogy másra is legyen időm?
  • Egy nagy/kicsi közösségnek szeretnék a részese lenni?
  • Az a fontos, hogy a nyelvtudásomat használni tudjam?
  • Valójában csak a szakmaiság számít, a többi mellékes?
  • Játékosság, változatosság?
  • Nagy rendszer, nagy kihívás; kis rendszer – kis gond?

És még sorolhatnánk. Ha nem tudod, hogy mit akarsz elérni, könnyen csalivá válhatsz, bármennyire más következne a piaci trendekből.

Szerezz megfelelő információt, hogy Te döntsél, ne mások befolyásoljanak.
Ismerős volt az érzés?

A régi módszer mellé új platformot mutatunk az információk begyűjtésére!

Ha viszont igazoltan a legjobbak közé akarsz tartozni, és kiemelt információkhoz jutni. Indulj az Országos IT Megmérettetésen és kerülj be az igazi profik klubjába.

Országos IT Megmérettetés