IT és környezetvédelem az autóiparban

Egyéb Olvasási idő:1 perc

autóipar

Nagy-Britanniában környezetvédelmi szempontok miatt szeretnék az elektromos és hibrid autók vásárlását támogatni, India viszont kitiltotta az önjáró autókat az országból.

Az mindenképpen biztosnak tűnik, hogy a két elgondolás közül az angol az, ami előremutatóbb. A fejlődésnek az indiai elgondolással nem igazán lehet gátat szabni, bár az kétségtelen, hogy valamelyest lehet így hátráltatni. (Érdemesnek azonban valószínűleg nem érdemes.)

Csak elektromos és hibrid autók az utakon?

Nem Nagy-Britannia az első ebben a sorban, több európai ország is szeretné minimalizálni az autók károsanyag-kibocsátását:

  1. Franciaország szeretne teljesen szénmentes országgá válni 2050-re. A klímaterv része egy olyan elem is, amely büntetné a 20 évnél öregebb benzines, és 2001-nél régebbi gázolajos autók tulajdonosait.
  2. Németország 2030-ra szeretné elérni azt, csak olyan járművek közlekedhessenek az országban, amelyek nem bocsátanak ki káros anyagokat.
  3. Norvégiában 2025 után nem lehet majd benzin- vagy dízelmotorral felszerelt autót vásárolni
  4. Nagy-Britannia Norvégiához hasonlóan tiltaná a hagyományos autók vásárlását, de hozzá képest meglehetősen tág határidőt szabott, hiszen 2040-ig bármilyen autót lehet majd venni.
IT az autókban és az autógyárakban

Az autógyártók a különféle szabályozásoktól és kormányzati szándékoktól függetlenül is egyre több olyan fejlesztést hajtanak végre, amelyek környezetvédelmi szempontból hasznos irányokba mutatnak. Ezek az újítások rengeteg olyan vonatkozással bírnak, amelyek nagy hatással lehetnek többek között az IT szektorra is. Egyre több, az autóiparhoz szorosan kapcsolódó cég keres jól képzett, innovatív gondolkodású fejlesztőket, akik változatos területeken kamatoztathatják a tudásukat. Az egyik ilyen terület a változó gyártástechnológia és az azzal járó robotizáció, de az autókba beépíthető okos megoldások fejlesztése, és a belőlük származó adatok elemzése is új munkaköröket – és ezzel együtt új kihívásokat – teremt.

A nagyobb gyártók legtöbbje eleve az előremutató megoldások mellett tette le a voksát: A Volvo új modelljei 2019-től nem készülnek majd benzin, vagy dízelmotorral, csak teljesen, vagy részben elektromos hajtású autók készülnek majd. Bár a régi modellekből készülnek majd hagyományos verziók is, de ezeket folyamatosan kivezetik a piacról. A PSA Group (a Peugeot és a Citroen márkák anyacége) azt tervezi, hogy 2023-ra 80%-ban elektromos autók teszik majd ki a gyártásukat, a BMW pedig e-Minikkel készül az új hullámok meglovagolására.

A fejlődés leglátványosabb részét egyértelműen ezek a hibrid, az elektromos és az önvezető autók képviselik, ezek azonban nem létezhetnek stabil, átgondolt informatikai háttér nélkül. Nagyon sok szereplő van, aki itt, Magyarországon segíti ebben a világ legismertebb gyártóit, éppen ezért nagy igény van az olyan kollégákra, akik képesek felnőni az ezzel járó kihívásokhoz!

Nézd meg, jelenleg milyen állásokra várják a jelentkezőket az autóiparhoz kapcsolódó cégek!

[cegajanlo id=”aimotive”]

[cegajanlo id=”audi”]