Az informatikusok 30%-a egyáltalán nem fél attól, hogy elveszíti munkáját

HR&IT Olvasási idő:2 perc

koronavírus IT kérdőív

Fény derül többek között arra, hogy féltek-e munkátok elvesztésétől, hogy mennyire tartjátok hatékonynak a csoportos home office-t, vagy, hogy a munkáltatóitok részéről történik-e folyamatos és hiteles kommunikáció a helyzetre, illetve annak változására való tekintettel. A csaknem egy hétig futó kutatás során 919-en válaszoltatok!

Az iparág stabilitását, illetve a gazdaságban betöltött fontos szerepét mutatja, hogy a járvány harmadik hetében elenyészően (2,3%-ban) nyilatkoztatok úgy, hogy megszűnt a munkátok a krízis miatt. Mivel a szektorban egyre elterjedtebb a megbízás alapon történő munkavégzés, ide kell érteni azokat a szakembereket is, akik befejezték korábbi feladataikat, és még nem sikerült új projektet találniuk.

Szintén a fentieket támasztja alá, hogy a 30%-otokában egyáltalán fel sem merül, hogy esetleg elveszíthetné állását. Minden hetedik, a felmérésben részt vett szakember azonban tart attól, hogy akár rövid időn belül fenyegetheti ez a veszély.

A mostani időszak egyik nagy kérdése, hogy hogyan vizsgázik a legtöbb helyen kényszerűségből bevezetett home office, amelynek hazánkban korábban kiforratlan kultúrája volt. Az első pár hét tapasztalatai bizakodásra adhatnak okot, hiszen csaknem 60%-ban úgy nyilatkoztatok, hogy egyértelműen hatékonynak tartjátok a munkavégzés ezen formáját.

IThon.info diagtam_1

A kutatás talán legérzékenyebb pontja a munkáltatói reakciók, illetve kommunikáció megítélésére vonatkozott. Visszajelzéseitek alapján a munkaadók 8,3%-ánál semmilyen információ, tájékoztatás nincs ebben a helyzetben. 100-ból 8 cégnél tehát teljes bizonytalanságban élik mindennapjaikat a munkatársak, nagy a szervezetlenség. Jelen körülmények között még az ennél kisebb arány is elgondolkodtató lenne.

Mindemellett igen nagy azok megoszlása is (33,5%), akiknek a munkahelyén bár van kommunikáció, információcsere, de nem a konkrétumokról, a várható intézkedésekről, hanem mindössze általánosságban az együttműködés, az elköteleződés fontosságáról. A korábban esetleg bevált frázisok egy hasonló szituációban már messze nem elegendőek a munkavállalói biztonság, ezáltal pedig a motiváció, a lojalitás fenntartásához.

A mérleg pozitív oldalán azok az IT vállalatok vannak, ahol a csaknem 60%-otok dolgozik: ezeknél a cégeknél hiteles, a bizonytalanságot felszámolni hivatott, korrekt tájékoztatással próbálják ösztönözni a kollégákat, amely várhatóan a válság után jelentősen meg fog térülni.

IThon.info diagram_2

Vészhelyzetben az emberek preferenciája éles fordulatot vehet, ezért a kérdőív feltárta, hogy mi az, ami leginkább mozgat Benneteket, mi a legfontosabb Számotokra jelenleg. Érdekes, hogy nem a munkahely megtartása végzett az első helyen: még ennél is többen érzitek úgy, hogy feladataitok határidőre történő elvégzése jelenti most a legmagasabb prioritást. Ha azonban jobban a válaszok mögé nézünk, akkor valójában ezzel is a munkahely megtartását szeretnék erősíteni, biztosítani hosszabb távon is.

Közületek minden ötödik válaszadót nagymértékben megnyugtatna, ha 3-4 hónapra előre látná, hogy pontosan milyen feladatok várnak rá, ezáltal pedig tudná, hogy ebben az időszakban szükség lesz a munkájára.

A szociális igények mindezzel párhuzamosan háttérbe szorultak: a csapathoz való érzés fenntartása a legkevésbé mérvadó szempont jelen körülmények között, mindössze 7%-otok érzi ezt most elsődlegesnek.

IThon.info diagram_3

Mint minden válság során, a biztonság most is felértékelődni látszik: ha a megkérdezetteknek most kellene munkahelyet választaniuk, harmaduknak egyértelműen az lenne a leghangsúlyosabb döntési faktor, hogy mennyire stabil az adott vállalat pénzügyi helyzete.

Bár sokan azt gondolhatják, hogy ezt a bér, illetve a juttatások követik, válaszaitok más sorrendet állítottak fel. A kompenzációnál ugyanis fontosabb szempont lenne egy váltás esetén az utóbbi években meghatározóan előtérbe került rugalmasság, illetve munka-magánélet egyensúlya.

A technológiai fejlődés, mint döntési tényező kevesebbeteknél játszana kritikus szerepet (12%), ami az iparágat tekintve mindenképpen beszédes. Ugyanennyien azt fontolnátok meg elsősorban, hogy van-e lehetőség a távmunkára, illetve a válság után a  tartós home office-ra.

Ithon.info diagram_4

Összességében tehát elmondható, hogy a járvány első heteiben az informatikai szektor jól tartotta magát, inkább bizakodóak vagytok mind a jövőt, mind pedig a sok helyen újdonságot jelentő munkavégzési formát illetően. A munkahely megtartása felértékelődött, ami egy olyan szektorban, ahol korábban napi több kiemelkedő ajánlat közül lehetett válogatni, figyelemre méltó.

Ennél kevésbé pozitív képet mutat a munkáltatói tájékoztatás, ezzel együtt a dolgozók felé képviselt employer branding: úgy tűnik, hogy a kríziskommunikáció területén még sokaknak van tanulnivalójuk.

A válság után egyértelműen ki fog derülni, hogy kik azok, akik ebben is élen tudtak járni az informatikai vállalatok közül, ezáltal pedig bizonyosan versenyelőnyre fognak szert tenni.