IT szakmák a színfalak mögött: Mit csinál az informatikai biztonsági szakértő?

Kezdjük el! Olvasási idő:2 perc

informatikai biztonsági szakértő

A múlt héten írtunk arról, hogy mit csinál egy gazdasági informatikus, a mai cikkünkben pedig az informatikai biztonsági szakértő szakmáról mesélünk – és arról, hogyan kerülhetsz te is közéjük.

„Informatikai biztonsági szakértő? Az, aki a tűzfalakat telepíti?” Ez talán az első félreértés, amikor szóba kerül a téma: az informatikai biztonságot sokan egy huszadrangú, semmi-kis területnek tartják, ami kimerül abban, hogy ő kezeli a vírusirtókat meg a céges laptopok tűzfalait. Pedig ez az elképzelés több ponton is sántít: egyrészt ez általában a rendszergazda feladata, másrészt az IT-biztonság már réges-régen túlnyúlik azon, hogy meg ne egyék a vírusok a fájljaidat.

Milyen területeken fontos az IT-biztonság?

Gyakorlatilag minden területen, hiszen ahogy egyre több dolgot (szinte mindent!) intézünk a számítógépen vagy okostelefonon, úgy egyre több adatot adunk ki a kezünkből. Kis túlzással mondhatjuk, hogy online kering a lakcímünk, a bankkártyaszámunk, a banki adataink, a jelszavaink, a levelezésünk, de még a barátnőnkről készült pikáns felvételek is, amiket a telefon automatikusan feltölt a felhőbe. És nagyon-nagyon szeretnénk, ha ezekhez az adatokhoz nem férnének hozzá illetéktelenek, ugye?

De nem csak felhő alapú rendszerekben, hanem akár egy cégen belül, az alkalmazottak körében is oda kell figyelni az IT-biztonságra, akár úgy, hogy „offline” biztonsági protokollokat készítesz, akár úgy, hogy gondoskodsz a cég rendszereinek megfelelő védelméről.

Szóval ez egy igen szerteágazó terület, rengeteg lehetőséggel.

Hol helyezkedsz el informatikai biztonsági szakértőként?

Ma már több egyetemen, vagy nem-egyetemi képzésen is elsajátíthatod a szakma alapjait, akár munka, vagy egyéb tanulmányok mellett is. Elhelyezkedni pedig nem nehéz, sőt, egyre könnyebb lesz, hiszen ahogy a cikk elején is írtuk, ez egy olyan szakma, amire óriási igény van – és minél több adatot használunk, annál nagyobb igény lesz ezek megvédésére. Ha tehát ezt a pályát választod, szinte biztos, hogy mindig lesz munkád.

Jelenleg partnereink közül a Security.hu, a Deloitte és a Vodafone SSC kínál informatikai biztonsági szakértő pozíciót. Három teljesen különböző cég, különböző területről, így könnyű lesz kiválasztani, melyik áll hozzád a legközelebb:)

A Security.hu hazai vállalkozás, kifejezetten az informatikai biztonság a fő profiljuk, biztos, hogy rengeteget lehet náluk tanulni, fejlődni akár a kávészünetekben diskurálva is, hiszen a cégen belül nagyjából mindenki ezzel foglalkozik.  A legtöbb megrendelésük pénzügyi területről érkezik, de egyre több az állami illetve közszolgáltatói megrendelés is, így ha itt dolgozol, olyan rendszerek kifejlesztésében vehetsz részt, amit közvetlenül vagy közvetve minden barátod és ismerősöd használni fog – vagyis ha jól végzed a dolgodat, akkor az ő életüket teszed biztonságossá. Ha fontos neked, hogy a munkád hatással legyen a környezetedre, ezt válaszd :)

[cegajanlo id=”security”]

A Deloitte nemzetközi cég, 150 országban van jelen, és bár a fő profiljuk nem az IT-security, de a tevékenységeikhez elengedhetetlen, hogy rendben legyen a biztonsági rendszerük. Különös figyelmet fordítanak erre a területre, és ha őket választod, biztos lehetsz benne, hogy nagyon-nagyon meg fogják becsülni a munkádat.

[cegajanlo id=”deloitte”]

A Vodafone neve valószínűleg már ismerősen cseng: bár elsősorban telekommunikációs tevékenységükről ismertek, valójában több, mint 29 ország IT, pénzügyi, enterprise, business intelligence, HR és beszerzési folyamatait támogatják és a Vodafone több mint 150 nagyvállalati ügyfelének tervez üzleti megoldásokat. Itt biztos, hogy változatos és izgalmas a mindennapi munka:)

[cegajanlo id=”vodafone”]

Ahogy az informatika, úgy a lehetőségek is állandóan változnak. Ha most nem is találtad meg álmaid állását, érdemes rendszeresen vissza- visszanézni az oldalra, hiszen állandóan frissül ;)

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat is olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!