Edzésterv karriercélok eléréséhez – IT szakembereknek

HR&IT Olvasási idő:2 perc

karriercélok

Azt gondolná az ember, hogy informatikusok (na jó, programozók) saját életének beprogramozása is gyerekjáték, és könnyedén rendszerességet vezethet be a mindennapokba, azonban lássuk be, a valóság azért másképp működik, főleg, ha a karrieredről van szó.  Akár új munkahelyre vágysz, akár a régiben szeretnéd újrapozícionálni magad, vagy keresed az új irányokat, netán úgy érzed, hogy kiégtél a mostani helyeden, de még nem állsz készen a váltásra, akkor van pár nagyszerű tippünk, amelyek segíthetnek a karriercélok elérésében.

Bemelegítés

1,) gyakorlat: Készíts listát a pozitív tulajdonságaidról és az érdeklődési körödről!

Foglald össze azokat a dolgokat amikről azt gondolod jó vagy benne és azokat, amelyekben jól is érzed magad. Gondolkodj el rajta, mit tennél, ha hirtelen kapnál néhány szabad órát? Sportolás, számítógépes programok, vagy valamilyen gazdasági téma érdekelne jobban? Amellett, hogy jobban megismered a saját erősségeidet, új ismeretekre is szert tehetsz! Bátran nyiss teljesen más területek irányába, hiszen egy informatikus is játszhat bandában, eljárhat társastánc órákra, vagy akár lehet profi szakács is!

2,) gyakorlat: Értékelj minden elvégzendő tevékenységet és szűrd ki azokat, amelyekben nem érzed jól magad!

A karriercélok elérésének folyamatában ez  akkor működik, ha valóban őszinte vagy magaddal. Nem azt jelenti, hogy nem szükségesek a kompromisszumok, de segíthet, hogy megfogalmazd mi az, amit biztos nem szívesen csinálnál.  Gondold végig azt is, hogy miért nem élvezed a feladatok elvégzését? Lehet, hogy az elméleti vagy a gyakorlati tudásodban érzel hiányt és ezért nem szívesen foglalkozol a feladattal? Ha őszinte vagy magadhoz, akkor ez egy szuper lehetőség arra is, hogy felmérd, mi az a terület, ahol fejlődésre van szükséged ahhoz, hogy magabiztosan végezd a munkádat!

Erősítés

3,) gyakorlat: Ne az “álommunkahelyet”, hanem a hozzád illő lehetőségeket keresd!

Sokan kergetnek jól hangzó pozíciókat, vonzódnak jól csengő cégekhez, de ezek még korántsem biztosítják, hogy boldoggá és egészségessé teszik a hétköznapjaidat. Keresd meg azt, ami igazán a szenvedélyed lehet. Figyelj oda arra is, hogy ne érd be kevesebbel, mint ami az elképzelésed a karriercélok tekintetében! Informatikusként keresd a munkádban a kihívást, olyan dolgokat, amelyek egyfajta mini kihívást jelentenek a számodra akár nap, mint nap, mert ezeknek a feladatoknak a megoldása sikerélményt fognak jelenteni a mindennapokban, így garantált, hogy boldoggá tesz majd a munkád!

4,) gyakorlat: Fejleszd a tudásod és találd meg a szakterületed!

A munkáltatók értékelik, ha látják a tudásvágyat, a kezdeményezőkészséget a kollégákban, emellett az önmotivációnak is sokat segíthet, ha megpróbálsz lépést tartani a trendekkel, teret engedsz az új ötleteknek és perspektíváknak. Az informatika világa a technológiai fejlődésekkel fej-fej mellett, rohamos ütemben változik, így mindig tanulhatsz informatikusként is valami újat! Ne feledkezzünk meg a vegyes területekről (pl. gazdaságinformatikusokról) sem, mert ezek a területek hozhatnak új színt a munkába.

EDZÉSTERV KARRIERCÉLOK ELÉRÉSHEZ – IT SZAKEMBEREKNEK

5,) gyakorlat: Erősíts rá a soft skillekre!

Informatikusként talán Te veled is előfordul, hogy nem annyira erős a kommunikációt képességed, esetleg nehezebben látod át a vállalati működéseket, vagy egyszerűen csak nehezebben nyitsz mások felé. Ezek a tulajdonságok azonban mind fejleszthetőek, sőt, tanulhatóak is! Térképezd fel magad, végezz el néhány önismereti tesztet, és ha úgy érzed, van olyan, amelyen lehetne még mit csiszolni  (valljuk be, mindenkinél akadnak ilyenek) akkor hajrá! Egy állásinterjú során pedig hatalmas előnyt kovácsolhatsz magadnak abból, ha nem csak szakmailag vagy profi informatikus, hanem rendelkezel olyan képességekkel, amelyek miatt még nagyobb potenciált láthatnak meg benned!

6,) gyakorlat: Keress egy ahhoz hasonló embert, amilyen szeretnél lenni!

Ha megvan, hogy idén, 1 vagy épp 10 év múlva hol szeretnél tartani a karrieredben, akkor keress egy olyan szaktekintélyt, akinek a szakmai útja inspirálhat. Az informatikus szakma nagyjainak életének követése nem csak a fejlődésedet, tanulásodat szolgálhatja. Egy-egy élettörténet reményt is adhat, inspirálhat, hogy sosem szabad feladnod az álmaidat!

Levezetés

7,) gyakorlat: Teszteld magad!

Ha sikerült olyan feladatot kapnod, amiről úgy gondoltad inspirál, vagy kaptál egy lehetőséget egy új pozícióban, akkor figyeld és teszteld magad. Valóban ez az amiben jól érzed magad?
Úgy érzed, hogy megrekedtél a szakmádban? Lássuk be, informatikusként is eljöhet az a pont, amikor a szakmád már nem boldogít, túl monotonnak és egyhangúnak érzed a feladatkörödet, viszont ilyenkor sem szabad feladnod! Tanulj új dolgot, képezd önmagad, ha pedig szükséges, vállts munkahelyet! Bizony, vannak olyan helyzetek, amikor a legjobb, amit magadért tehetsz, az a környezetváltozás. Edzéstervünk végig olvasása, esetleg a tippek kipróbálása után akár arra is rádöbbenhetsz, hogy, habár élsz halsz a szakmádért, a munkakörülmények miatt már nem leled a mindennapos örömödet a munkádban. Ilyenkor cselekedj!