Felkészültebbek a külföldön dolgozó IT szakemberek?

HR&IT Olvasási idő:1 perc

Külföld_vs_itthon cover

Ma még nem tudjuk megválaszolni a kérdést, de decemberben sokkal okosabbak leszünk!

A fizetés és az euró stabilitása mellett többen még mindig azért mennek külföldre, mert tartja magát a nézet, hogy hamarabb lehetőség van megismerni az új technológiákat – összehasonlítva azzal, mintha hazai cégnél, vagy hazánkban működő multinál dolgozna valaki.

Ezt támasztja alá az ország legnagyobb online versenyének, az Országos IT Megmérettetésnek közel 2500 résztvevője között tavaly végzett kutatásunk egyik eredménye is:

A játékosok nagyjából 5%-a stabilan minden évben külföldről érkezik: a klasszikusnak számító Ausztria, Németország, Anglia vagy épp az USA mellett olyan országokban dolgozó honfitársaink is képviseltetik magukat, mint Finnország vagy Dánia. Ők a megbecsülés és a saját erőből való előrejutás lehetősége mellett úgy tapasztalták, hogy valóban előbb találkozhatnak az újdonságokkal. Itthonról nézve pedig egyértelműen ez tűnik más országok egyik legnagyobb előnyének. 

Persze a legújabb technológiák használata nem jelenti automatikusan azt, hogy szakmailag felkészültebb valaki. Mégis hogyan fogjuk akkor év végén megválaszolni a címben szereplő kérdést? :)

Az Országos IT Megmérettetésen nem csak a tanulás, a fejlődés elősegítése a célunk – és persze az, hogy megtaláljuk hazánk legsokoldalúbb informatikusát -, hanem az is, hogy minél átfogóbb képet kapjunk az aktuális piaci helyzetről, és lehetőség szerint formáljuk is az itthoni munkáltatók gondolkodásmódját, mégpedig a versenyzők véleményének segítségével.

Az idei évtől arra kérjük a játékosokat, hogy  – természetesen opcionálisan – adják meg, hogy mely megyéből, vagy éppen külföldről játszanak-e. 2500 – 3000 játékosnál már az 5% is egy olyan játékos számot jelent, amelyből bizonyos következtetéseket le lehet vonni az elért eredmények függvényében.

A Megmérettetés végeztével meg fogjuk nézni, hogy nagyobb arányban jelennek-e meg külföldön dolgozók a TOP 100 versenyző között, mint amilyen arányban regisztráltak.

És emeljük a tétet: nem csak Magyarország vs. külföld, de a megyék között is meghirdetjük a versenyt! Hol vannak a legtehetségesebb IT szakemberek idehaza? 

Versenyre fel! Kik érnek el az Országos IT Megmérettetésen arányaiban jobb eredményt? Az itthon dolgozók, vagy azok, akik külföldre költöztek? Vajon Budapest tör az élre, vagy az ország más pontjai emelkednek ki?

És ha megmutattuk, hogy mik azok, amik a 2021-ben versenyzők szerint külföldön jobban működnek, íme azok a tényezők, amelyek hazánkban esnek pozitívabb megítélés alá: