Komplex informatikai szaktudásra lesz szüksége a jövő mezőgazdászának

Egyéb Olvasási idő:2 perc

mezőgazdász

A traktor már a múlté, a jövő mezőgazdászának intelligens, vezető nélküli, GPS vezérelt munkagépek és robottechnológia áll a rendelkezésére. Az új eszközök új szemléletet követelnek. Ez volt a közelmúltban zajlott hannoveri Agritechnika 2017 expo legnagyobb tanulsága.

A dinamikusan fejlődő agrártechnológiai szakkiállítást 1995 óta, 2 évente rendezik meg Hannoverben, az idei eseményt november 10-e és 16-a között tartották több mint 2800 kiállító és 450 ezer látogató részvételével. A rendezvény innovációs díját idén 31 projekt nyerte el, a díjazottak között találunk okoskamerás hozamkorlátozás-segítő rendszert, a terméskárosodás felmérésére szolgáló 3 dimenziós képalkotó eljárást és a mezőgazdasági termék életútját követő GPS-es jeladót is.

A jövőben a földek állapotát, a növények pontos pozícióját olyan kis robotegységek fogják felmérni, melyek egy felhőbe továbbítják az adatokat, melyekkel a további növényvédelmi és tápanyag utánpótlási munkák, mint például a betakarítás időpontja tökéletes pontossággal meghatározhatóak lesznek. Az egymással kommunikáló rendszerek egy hálózattá forrnak össze, pontosan feljegyezve minden folyamatot, így sokkal hatékonyabbá, gyorsabbá, olajozottabbá téve a gépek és az ember kapcsolatát. A mezőgépész szakembereknek ma már modern távdiagnosztikai rendszerek állnak rendelkezésükre, így egy meghibásodás esetén a hibafeltárás és a probléma megoldása bárhonnan, akár egy táblagép segítségével is levezényelhető. Ehhez azonban nemcsak a hagyományos értelemben vett szaktudásra, hanem átfogó, informatikai és technológiai ismeretekre is szükség van. A gépészeti jártasság mellett a jövő sikeres mezőgazdasági szakemberének rendelkeznie kell átfogó tudással az IT területén, beleértve a műszaki informatikai, képfeldolgozási, távérzékelési ismereteket.

mezőgazdász

„A közelmúltban zajlott hannoveri kiállítás is megmutatta, hogy a technológia fejlődésének nem lehet korlátot szabni. A fejlődés célja, minél kisebb költséggel minél nagyobb teljesítményt elérni. Ez mindenkinek a vágya, ami azonban együtt jár a kicsit sem kíméletes, hatékonyságot növelő versennyel. Mi is a verseny részesei vagyunk, nap mint nap jobbnak kell lennünk” – mondta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke.

A MEGFOSZ, reagálva az iparág gyors technológiai fejlődésére, a Földművelésügyi Minisztériummal karöltve képzési programot hirdetett „Legyél Te is mezőgépész!” néven, melyet stratégiai partnerként az MKB Bank is támogat. A kezdeményezés amellett, hogy átfogó képet nyújt a programban résztvevő iskolák duális képzéseiről, előrevetíti a hosszú távon is versenyképes, biztos karrier lehetőségét a jövő szakemberei számára.

A MEGFOSZ karrier programja a duális képzés keretében segíti a mezőgépész diákokat, hogy már az iskolaévek alatt megszerezzék ezt a komplex tudásanyagot. A tanórákon elsajátított elméleti ismeretek mellett az oktatási intézményekkel együttműködő cégeknél gyakorlati, naprakész tapasztalatokkal is gazdagodnak. Így a gépipar technológiájának mélyebb megismerésével felvértezve kerülnek ki a munkaerőpiacra, ami jelentős előnyt jelent számukra az első állás betöltésénél. Idén ősszel minden eddiginél több, összesen 2 700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait.

Felkeltettük az érdeklődésed? Nézz szét az alábbi képzések között is!

[cegajanlo id=”kepzesek”]

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!