Kopogtat a válság? Még felkészülhetsz rá – mutatjuk, hogyan!

HR&IT Olvasási idő:1 perc

Az elmúlt években két olyan globális esemény is történt, amely nemcsak a világrendünket írta felül, de az IT szektort sem hagyta érintetlenül. A koronavírus okozta világjárvány megpróbáltatásait még ki sem heverte a szakma, máris megérkezett februárban a következő csapás: az orosz-ukrán háború és gazdasági következményei. Hullámzó kereslet, munkaerőhiány, járványhelyzet, háború, infláció – lássuk mi a helyzet IT fronton!

A pandémia hatására a felgyorsult digitalizációnak, a hibrid munkavégzésnek és a felértékelődő online térnek köszönhetően az IT övezetben – leszámítva 2020 második negyedévének néhány hónapját – a korábbiaknál is markánsabb munkaerőhiány lett úrrá, aminek következtében még inkább megnőttek a bérigények.

Ezzel párhuzamosan 2022 nyár közepére a globális gazdasági helyzet nehézségeinek élesedésével a legnagyobb tech cégek közül többen is behúzták a féket: 

Bár hazánkban az iparág egyelőre semmilyen szinten nem mutatja a gyengélkedés jeleit, ha a legmeghatározóbb cégek szorítanak a nadrágszíjon, előbb-utóbb bizonyos szinten ez a többi szereplőhöz is begyűrűzik.

Mindegy, hogy milyen mély és elhúzódó válságról van szó, a munkaerőpiacon a legjobb stratégia a felkészülés. Varázsgömbje senkinek nincs, azt pedig mindannyian megtapasztaltuk, hogy valóban pillanatok alatt kifordulhat magából a világ. Bár minden jel arra mutat, hogy a mostani keresleti piac nagyon hosszú ideig meghatározó lesz, sőt a válságból való menekülés egyik iránya, hogy még inkább az automatizálás digitalizálódás irányába veszik a vállalatok az irányt és, mégis lehetnek hullámzások,  amelyekkel szemben nem árt felvértezni magadat.

Sokan régóta hangoztatják, hogy a jövő az ún. T-shaped típusú szakembereké, azaz olyanoké, akik nem egyetlen témához értenek nagyon mélyen, hanem átfogó, sok területre kiterjedő, az összefüggések, a logikai kapcsolatok megértését előtérbe helyező tudással rendelkeznek.

Backend fejlesztőként ne riadj meg, ha frontend kódot látsz, hódít az – egyébként sokakat megosztó – fullstack fejlesztés, DevOps támogatás nélkül ma már nem létezik valamit is magára adó cég. Ahogy egyre komplexebb alkalmazásokra van szükség, a munkakörök is egyre komplexebbé válnak, ezáltal pedig a keresett tudás típusa is átalakul.

Ha pedig “beüt a ménkü”, egyértelműen azok tudnak kiemelkedni a tömegből, akiknek a tudása több helyzetben bevethető, akik alkalmasabbak arra, hogy teljesen eltérő projekteken is jól teljesítsenek, akik nem elszigetelten tekintenek egy problémára, hanem komplex keretben nézik a lehetséges megoldásokat.

Te hogyan készülsz minderre?

Biztosítsd, hogy bármi is történjen, Neked kedvezzen a piac: az ország legnagyobb online IT versenyének 29 kategóriája között biztosan találsz olyat, amellyel élesítheted elmédet!