Mekkora kreativitással kell rendelkeznie egy front-end fejlesztőnek?

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Front-end fejlesztés

Nem létezik tökéletes front-end. Ezzel valószínűleg minden fejlesztő egyetért, hiszen egy-egy projekt beteljesülése után is újabb lehetőségek és elemek merülnek fel, melyekkel tovább lehet csinosítani a felületet. Akár egyéni alkotásként is tekinthetünk rá, mivel a programozó képességei, és legjobb tudása felhasználásával csiszolgatja annak kinézetét. Vajon mennyire múlik egy platform sikere a front-end fejlesztő kreativitásán? Erről kérdeztük Gáll Gergelyt, a Training360 Kft. mentorát.

Miért van nagy jelentősége a front-endnek egy-egy szoftverfejlesztés esetén?

Mivel közel áll a felhasználóhoz, manapság kiemelt szereppel rendelkezik egy felhasználói felület. Vegyünk példának egy honlapot. Az érdeklődő ezen keresztül lép elsőnek kapcsolatba a céggel, és formálja a véleményét a vállalattal kapcsolatban. Ennek használatával tud magára a felületre bármilyen hatást kiváltani, és bizonyos funkciókat elérni, például egy gomb megnyomásával vagy egy adott mező kitöltésével. Olyan minőségű platformokat kell létrehozni, ami az elérhető legnagyobb célközönség számára megfelelő, és tudatos döntések meghozatala felé irányítja őket. A társadalmunk jelenleg olyan fázisban van, ahol az bír nagy jelentőséggel, amit látunk, ezért az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt érdemes a vizuális felületekre helyezni. Ráadásul figyelnünk kell arra, hogy különböző méretű és tájolású kijelzőkön is megfelelően jelenjen meg az oldal, ugyanazt a felhasználói élményt nyújtsa, és mindezt akadálymentesen, gyorsan, biztonságosan.

Mekkora kreativitással kell rendelkeznie egy front-end fejlesztőnek, hogy az általa programozott platform elérje a kívánt hatást?

Gáll Gergely: “Én egyébként művészlélek vagyok, de mellette mérnök is. Mindenekelőtt, azért szeretek front-end oldalon fejleszteni, mert nagyon nagy kreatív szabadságot ad a fejlesztőnek. Mindezek mellett persze úgy gondolom, hogy szükséges olyan szabályok megléte is, amiket követni kell, és a front-end fejlesztés megadja ezt is. Mindazok otthonosan tudnak mozogni ebben a témában, akiket a logikai, technológiai rész érdekel, és azok is, akik inkább művészi vagy esztétikai oldalról közelítik meg.”

Kreativitás nyugodtan használható ebben az irányzatban, hiszen akár művész szemmel is lehet nézni a kódot, hogy hol érdemes kicsit még szépíteni és optimalizálni rajta. Ennek ellenére ez nem egy kötelező emberi tulajdonság vagy készség, amivel egy fejlesztőnek rendelkeznie kell, hiszen logikus gondolkodással ugyanaz az eredmény érhető el. Csupán a nézőpont más.

Arról nem is beszélve, hogy manapság már két külön csapat vagy személy tervezi és kivitelezi ezeket a felületeket, így egy fejlesztőnek nem feltétlenül kell rendelkezni.