Különleges színfolt az informatika palettáján: Infotér, ami összeköt

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Infotér

„Amikor tizenkét évvel ezelőtt megalapítottuk az egyesületet, bizonyosak voltunk benne, hogy az informatika egyszer majd a legfontosabb gazdasági hajtóerő, társadalmi szervezőerő lesz. Akkor még a hagyományos iparágakhoz képest szerénykednie kellett, de ma már a növekedés elsőszámú motorjává lépett elő” – mondta Soltész Attila, az Infotér Egyesület elnöke. Méghozzá olyannyira, hogy a 21. század legmeghatározóbb jelenségévé nőtte ki magát.

Automatizáció, GINOP, Mesterséges Intelligencia Koalíció – az Infotér megértet

A világ hirtelen változásait lekövetni laikusként nagy kihívás, főképp, ha a technológiai frontról van szó. Nap mint nap kütyük, fejlesztések, projektek tucatjai látnak napvilágot, olykor minden különösebb magyarázat nélkül.

A nyilvánosság informálása azonban elengedhetetlen, hiszen digitálisan tudatos, digitálisan érett emberek nélkül, nincs előremutató, digitális társadalom. Az Infotér pedig pontosan ebben, azaz az informálásban nyújt többek közt segítséget.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület azzal a céllal alakult, hogy szakmai kutató, tájékoztató, ismeretterjesztő munkájával hozzájáruljon a magyar információs társadalom fejlődéséhez. Oly módon, hogy a közszférában megvalósuló informatikai fejlesztések a társadalom érdekeit szolgálják.

Ennek érdekében az Egyesület az ország információs és tudásalapú fejlődésével, fejlesztésével kapcsolatban kutatási és tájékoztatási feladatokat lát el, valamint a társadalmi érdekek képviselete céljából a közszférában megvalósuló informatikai fejlesztéseket véleményezi, megismerteti a közvéleménnyel, azzal kapcsolatban módszertani ajánlásokat fogalmaz meg. De az informatikát érintő jogszabályalkotásban véleményt formál, ezt kommunikálja, valamint segíti a határon túli magyarok bekapcsolását az információs társadalomba.

Digitális társadalom

Infotér a gyakorlatban

A fenti frappánsan megfogalmazott mondatok mögött a gyakorlatban számtalan konferencia, szakmai esemény, interjú illetve videóriport áll, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a nyilvánosság közérthető formában értesüljön a technológiát és informatikát érintő kérdésekről, intézkedésekről, jogszabályokról.

Az Egyesület ezen kívül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen, kiemelt projektként szakmai program megvalósítására tett javaslatot a kormány részére, amely sikeres elfogadását követően a 2014-20-as uniós költségvetési időszakban valósult meg, illetve zajlik. A program részeként az Egyesület szakmai előkészítő munkát végez, rendezvényeket, workshopokat szervez közép- és kisvállalkozások számára, akik a program hatására növelik vállalkozásaik informatizáltságát, és ezáltal sikerességét.

Az Infotér csapata azon dolgozik, hogy az informatikát a nyilvánosság és a szakmában tevékenykedők számára is még közelebb hozza, még fogyaszthatóbbá tegye.

Kövess minket a Facebook és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről!