A legbiztosabb IT-s állások

HR&IT Olvasási idő:3 perc

Múlt heti cikkünkben azt vettük szemügyre, hogy milyen irányba tart a munkaerőpiac általában, ezúttal pedig kifejezetten az IT területét vizsgáljuk! A lenti számok és előrejelzések alapját az amerikai Bureau of Labor adatai adják, de így is érdekesek lehetnek számodra, ha olyan cégnél dolgozol – vagy ilyen terveid vannak – amelyik főleg amerikai megbízókkal működik együtt. Ezzel együtt nagyon kíváncsiak vagyunk arra is, hogy mi a helyzet itthon, így örömmel vesszük a véleményeket és meglátásokat ebben a témában is.

Jöjjön hát hét olyan szakma, amely esetén a jól képzett szakemberekre tovább növekvő igény várható a következő évtizedben is:

1. Adatbázis adminisztrátor

Nem csak arról gondoskodik, hogy minden rendben menjen az adatbázisokkal a napi működés során, hanem arról is, hogy jogosulatlan felhasználók a közelébe se jussanak a bizalmas információknak. Emellett az adatok logikus, jól átlátható elrendezése, lehívhatósága is az ő feladata.

Mit kell tenned egy ilyen pozícióért?

Valamilyen számítástechnikai diploma nem árt, amit nem hátrány, ha management information systems, vagyis MIS területen szereztél. Emellett az SQL ismeret alap, és biztos, hogy alaposabban össze kell majd barátkoznod azzal a programnyelvvel is, amit a majdani munkaadód használ.

Várható növekedés 2022-ig: 15%

2. Szoftverfejlesztő

Nem más, mint a mindenki által ismert programok mögött megbújó lángelme. Akár alkalmazásokon, akár bonyolultabb összefüggéseket kezelő rendszereken dolgozik, egy valami biztos: a legfontosabb, hogy a végfelhasználók igényeinek megfelelő termék pattanjon ki az agyából.

Hogy lehetsz szoftverfejlesztő?

Jól jön hozzá egy számítástechnikai, szoftverfejlesztői, vagy más, rokonterületen – esetleg matematikából – szerzett diploma. Ugyanakkor tény, hogy ma már rengeteg különféle kurzuson sajátíthatod el a szükséges szkilleket, így a klasszikus, egyetemen szerzett papír jelentősége csökkenőben van a tényleges tudáshoz képest.

Várható növekedés 2022-ig: 22%

3. Webes alkalmazásfejlesztő

Különféle programnyelveket használ, hogy az ügyfelek specifikációjának megfelelő szoftvereket állítson elő. Ahogy az előző mondatból is látszik, többféle programnyelvben is járatos, emellett nem jön zavarba akkor sem, ha nem Windows kerül elé.

Érdekel, hogy milyen akadályokat kell leküzdened?

Jó hírünk van, hiszen a gombamód szaporodó online kurzusoknak köszönhetően itt boldogulsz a legkönnyebben hivatalos papírok nélkül. Egyre inkább jellemző, hogy a munkáltatók a tényleges tapasztalatokra kíváncsiak a diplomagyűjtemény helyett, így külön előny, hogy az ilyen típusú képzésekből van a legnagyobb dömping.

Várható növekedés 2022-ig: 23%

4. Számítógépes rendszerelemző

A különböző cégek működésének és számítógépes rendszereinek megfigyelése alapján fejlesztenek olyan rendszert, ami segíti a vállalat még hatékonyabb működését. Az üzleti és az információs technológiákat is alaposan ismeri, így jól fel tudja mérni mindkét oldal lehetőségeit és határait. Az IT-hoz kapcsolódó szükségletekre vonatkozó információkat többnyire a menedzserekkel való egyeztetés során szerzik meg.

Szeretnél egy ilyen, egyszerre két területhez is kapcsolódó szakmát?

Az alapot, amire építkezhetsz, itt is a számítástechnikai diploma adja, de épp az üzleti világgal való szorosabb kapcsolat miatt elengedhetetlen, hogy erre a területre is legyen valamelyes (lehetőleg minél alaposabb) rálátásod.

Várható növekedés 2022-ig: 25%

5. Mobil alkalmazásfejlesztő

Ő az, akinek köszönhetően ott lehet a telefonodon egy rakás hasznos kis alkalmazás. iOS-re, Androidra és egyéb mobil oprendszerre is fejlesztenek, a rájuk mutatkozó igény pedig egyre nagyobb. Ennek hátterében az állhat, hogy a legkülönbözőbb típusú cégek kezdik felismerni a platformban rejlő lehetőségeket. Reklámügynökségek, pénzintézetek, kormányhivatalok és ruhamárkák si szerepelnek a megrendelők között, hiszen a legtöbb ember a fél életét a zsebében hordozza. Ebbe szeretnének egyre többen beférkőzni.

Úgy érzed, ez a neked való karrier?

A legtöbb fejlesztőnek van valamilyen számítástechnikai alapismerete, de mivel a terület még mindig relatíve újnak számít, az egyetemek csak most kezdenek ilyen képzéseket indítani. Éppen ezért nem egy papírigényes szakma, bár egy diploma azért nem árthat meg, hiszen ez igazolja az alapszintű tudásod meglétét. Érdemes valamilyen online kurzuson megszerezni egy kis extra tudást, aztán mielőbb nekilátni a fejlesztésnek, hogy gyakorlati tapasztalatokat halmozz fel az elméletek és papírok helyett.

Várható növekedés 2022-ig: 23-32%

6. Piackutató elemző

Bármilyen cégnél tetemes mennyiségű adat áll rendelkezésre a termékekről, szolgáltatásokról és  vásárlókról, ügyfelekről egyaránt. Ennek a szakembernek ezek áttekintése, értelmezése, és a megfelelő következtetések levonása a feladata. Ez alapján lehet ugyanis a leghatékonyabban meghatározni a vásárlók körét, az ő igényeiket, valamint az anyagi tűréshatárukat.

Imádod kibogozni a bonyolult összefüggéseket?

Ahhoz, hogy ilyen területen dolgozhass, valamilyen diploma mindenképp szükséges – azonban az, hogy milyen területről, nagyon változó lehet. Vannak akik matematikusként, vagy statisztikusként kerülnek ilyen pozícióba, míg mások üzleti, szociális, vagy épp kommunikációs tanulmányok után érkeznek. Jó hír tehát, hogy elég tág körből válogathatsz a továbbtanulás terén, ha ilyen pályára lépnél a diploma megszerzése után.

Várható növekedés 2022-ig: 32%

7. Information Security Analyst – Információbiztonsági elemző

A céges adatok legfőbb őre, aki megtervezi és felügyeli az infomációk biztonságát szolgáló előírásokat, és azok betartását. Különösen fontos tulajdonság a rugalmasság, hiszen a biztonsági problémák kezelése nem ér rá sem holnap reggelig, sem hétfő reggelig. Bár ideális esetben ritkán van szükség az azonnali beavatkozásra, a folyamatos rendelkezésreállás mégis alapvetés egy ilyen munkakörben.

Az igazán felelősségteljes kihívásokat keresed?

Az alapos számítástechnikai ismeretek elengedhetetlenek egy ilyen pozícióhoz, azonban a terület növekedésével az egyetemek is együtt fejlődnek. Így egyre több helyen lehet kifejezetten IT biztonsági szakokon elsajátítani mindazt, ami nélkülözhetetlen egy ilyen pozíció betöltéséhez.

Várható növekedés 2022-ig: 37%

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!