Menő kutyabarát munkahelynek lenni?

HR&IT Olvasási idő:3 perc

Kutyabarát munkahelyek

Milyen előnyökkel jár kutyabarát munkahelynek lenni?

Egyes tanulmányok szerint a kutyák jelenléte bizonyítottan csökkenti a stresszt, egyúttal pedig a teljesítmény is javulhat a munkahelyen, míg más vizsgálatok során nem találtak összefüggést. Hozzátennénk, hogy egy hazai kerekasztal-beszélgetés összes résztvevője kivétel nélkül úgy nyilatkozott, hogy a kutyás munkavállalók kevésbé stresszesek. Ellenérvként azt hozhatjuk fel, hogy az újdonság varázsa miatt, kezdetben nagyobb figyelem fordulhat a kutyusokra, vagyis a kollégák figyelme jobban elterelődhet a munkáról.

Az eddigi tapasztalatok alapján, a négylábú kedvencek miatt több az interakció a munkatársak között, a kollégák egyszerűen többet beszélgettek egymással, lazábbá, barátságosabbá válik a hangulat. Így elmondhatjuk, hogy a kutyák jelenléte közvetve javítja a munkatársak közötti kapcsolatokat.

A kutyust többször le kell vinni, hogy elvégezhesse a dolgát. Ez az akár pár perces séta is jó közösségi program lehet, egy csöppnyi kikapcsolódás a munkában. Egy rövid ideig tartó levegőzés alatt is kissé kiszakadhatunk a feladatból, az agyunk némi időre kikapcsolhat, utána pedig hatékonyabban tudjuk folytatni a még el nem végzett feladatunkat.

Javulhat a munkaerőpiaci helyzetünk! Egy kutyatartónak szimpatikussá fog válni a munkahely, hiszen hozzá hasonlóan, állatbarátokkal lesz körülvéve, beviheti a saját kedvencét. Ha valakinek nincs saját kutyája, de szereti őket, akkor is örömét fogja lelni ebben a koncepcióban. Mindez erősíti a szimpátiát, valamint növeli az elköteleződést a cég iránt. Azzal, hogy kutyabarát munkahellyé válunk, potenciálisan több Y generációs munkavállalót is bevonzhatunk az irodánkba, ugyanis számukra az ilyen szempontok (pl. állatbarát munkahely, rugalmas munkaidő) egyáltalán nem elhanyagolhatók munkaválasztáskor.

Mielőtt belefognánk…

Attól függetlenül, hogy megszületett bennünk az elhatározás, hogy szeretnénk kutyabarát munkahely lenni, ezt egy átgondolt folyamatnak kell megelőznie, holnaptól még inkább ne legyen tele az irodánk négylábúakkal.

Mielőtt belevágnánk, érdemes megvizsgálni azt, hogy egyáltalán a kollégáink részéről van-e erre igény, vagy vannak-e olyan kollégák, akiknek ellenérzései vannak ezzel kapcsolatban. A terveket mindenképpen kutyás és nem kutyás kollégákat egyaránt bevonva dolgozzuk ki! Foglalkozzunk a munkatársak és az állatok igényeivel is, de ne hanyagoljuk el épületüzemeltetési és -biztonsági előírásokat sem. Olyan belső szabályrendszert alakítsunk ki, amit mindenkinek be kell tartania a későbbiekben.

Eldönthetjük, hogy csak egyes dedikált napokon, milyen időszakban érkezhetnek a kutyák az irodába vagy kijelölhetünk egy teret, munkaállomásokat, ahol kifejezetten a kutyások dolgozhatnak, ha a kedvencükkel együtt érkeznek. Ne feledkezzünk el arról, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, sokan félnek tőlük, egyesek pedig allergiások rájuk.

Tarthatunk akár egy „kutyanapot” próbaként is, hogy finomítani tudjunk a megálmodott keretrendszerünkön.

Kutya az irodában

Mire érdemes odafigyelni?

A kutyánk legyen szobatiszta, jól szocializált, rendelkezzen a szükséges, előírt oltásokkal, lehetőség szerint a gazdánál az oltási könyv is legyen kéznél.

A kutyánkért mi felelünk, polgárjogi és büntetőjogi értelemben is! Például, ha a kedvencünk valamit összepiszkol, vagy valamiben kárt okoz, azt nekünk kell eltakarítani, esetleg megtéríteni.

Célszerű lehet kialakítani a kutyus pihenőhelyét egy nyugodtabb, védettebb részen, amely a gazdája tartózkodási helyétől sem esik távol. Komfortosabbá tehető, ha az otthon is használt fekhelyét, pokrócát, játékait helyezzük el itt.

Érdemes figyelembe venni, hogy az üvegajtók vagy üvegfalak sokszor nehezen észrevehetők a kutyák számára, ha egyedül mozognak az irodában, ez könnyen akadályozhatja őket.

Szennyeződésekkel találkozni fogunk – ne felejtsük el, hogy az elhullajtott, vagy bútorra tapadt szőr, esetleges nyál egy kutya velejárója.

Ha nagy az irodánk, több kutyát is szívesen látunk, és tényleg igazán elkötelezettek vagyunk, akár kültéri vagy beltéri kutyajátszóteret is kialakíthatunk.

Ha mélyebbre ásnál a témában, ezt a tanulmányt ajánljuk figyelmedbe.

Kutyabarát munkahelyek, ahol IT-sként kamatoztathatod a tudásod

Itthon is egyre több olyan céggel találkozunk, ahol a kutya jelenléte nem okoz problémát, sőt, épp ellenkezőleg! Hadd mutassunk be pár példát számotokra:

BCA: “A komoly munkához és a jó teljesítményhez elengedhetetlen a felfrissülés is, amelyet közös kávézáson és a darts-on túl a négylábú szőrmók stresszoldó munkatársak segítik. Szuper kutya-párnákkal és sok játékkal háláljuk meg irodakutyáinknak, hogy vannak nekünk.”

Emarsys: “Van olyan kutyánk, például Alfonz, aki úgymond már itt született – tehát születésétől kezdve minden nap itt van velünk -, úgyhogy ő igazából már-már munkatársnak számít. Minden céges rendezvényen is ott van velünk.”

Mito: “A Mitóban egyetlen dolgot veszünk nagyon komolyan: a munkánkat. Ennek megfelelően minden mást lazán kezelünk, amibe beletartozik, hogy szőrös (vagy éppen kevésbé szőrös) gombócok masíroznak fel-alá az irodában.”

MOL: „Kevesebb stressz, kellemesebb munkakörnyezet, szorosabb szociális kapcsolatok. Ezek lebegtek a szemünk előtt akkor, amikor a MOL székházába beengedtük munkatársaink négylábú kedvenceit. A belső szabályrendszert mind a kutyatartó, mind pedig a kutya nélküli munkatársak bevonásával alakítottuk ki, jelenleg még zajlik az új csapattagok beilleszkedése, de eddig csak pozitív tapasztalataink vannak.”

Ti milyen kutyabarát munkahelyeket ismertek?