Merre tart a mobil alkalmazások világa?

Jövő Olvasási idő:1 perc

2017 első hónapjai alapján az idei év végére is közelében leszünk a billiónyi, appokkal eltöltött órának. A számok alapján abból a szempontból is érdemes megvizsgálni a helyzetet, hogy mit jelent ez azoknak, akik mobil fejlesztőként dolgoznak, vagy erre készülnek a jövőben.

A felmérés – amely gyakorlatilag egy átlagos okostelefon felhasználó portréja az alkalmazások használatának szempontjából – egyértelmű képet mutat: a különböző alkalmazások lényegében a napi életünk elengedhetetlen részévé váltak. A számok nyelvén született riportból, amelyben 10 ország (India, Brazília, Kína, Dél-Korea, Németország, Egyesült Államok, Franciaország, Egyesült Királyság, Japán és Mexico) adatait összesítették az alábbi információk derülnek ki:

  • Havonta átlagosan 30 alkalmazást használunk, gyakorlatilag ezeken keresztül menedzseljük az életünket
  • Napi szintre bontva ez 9 alkalmazás
  • A telefonokra telepített alkalmazások harmadát-felét használjuk rendszeresen
  • Az iPhone tulajdonosok hajszálnyival ugyan, de több alkalmazást használnak naponta, mint az Androidos telefonnal rendelkező társaik.
Kép forrása: appannie.com

Nem meglepő módon az előre telepített alkalmazások mellett a legtöbbet használt, a tulajdonos által telepített alkalmazások a közösségi és a kommunikációs kategóriából kerülnek ki – Facebook és Whatsapp, vagy Viber nélkül szinte nincs telefon itthon sem. Érdekesség, hogy az Androidosok 30%-kal több játékot használnak, miközben összességében ők azok, akik kevesebb alkalmazással élnek együtt – ennek ellenére az iOS bőven vezet a játékokból származó bevételek terén, köszönhetően annak, hogy az egy főre eső átlagos bevétel ott még mindig sokkal magasabb.

Kép forrása: appannie.com

A felmérésből még rengeteg érdekes és néha ijesztőnek tűnő adat derül ki (például, hogy az Egyesült Államokban élő okostelefon tulajdonosok az évből több mint egy hónapot töltenek a különböző alkalmazásokkal), ami jó motiváció lehet arra, hogy ilyen irányban kezdjünk el gondolkodni a jövőn – ezúttal azonban nem mint felhasználók, hanem mint a fejlesztők.

Ez az igen gyorsan táguló piac egyre több féle karrierlehetőséget tartogat, főleg akkor, ha valaki igazán eltökélt, és olyan ötlettel tud előállni, amire lecsapnak a felhasználók – gondoljunk csak a tavaly zombiként közlekedő Pokemon-vadászokra. Nem kell azonban világmegváltó tervvel előállni, egy korábbi, itthoni felmérés alapján – amiről mi is beszámoltunk – az átlagos az egyébként is jelentős fejlesztőmérnökön belül a mobilfejlesztő a legkeresettebb, ami a bérekben is megmutatkozik, így alkalmazottként sem jár rosszul az, aki erre a pályára lép a megfelelő tudással felvértezve. A mobilfejlesztés jövőjéről pedig itt és itt két-két meghatározó szereplője mesélt a piac várható alakulásáról.

Előszűrtük neked, kik foglalkoznak ezzel többek között idehaza.