Mesterséges Intelligencia, avagy HR beszélgetés robotokkal

Egyéb Olvasási idő:1 perc

HR Robot

A Stafory 2 éve mindössze 10 000 dolláros kezdőtőkével indult. Hamar betört az orosz piacra, ahol 2017 szeptemberéig 220 vállalat vette igénybe Vera szolgáltatásait. Az egyik közülük a Pepsico, az ő HR-esükként Vera 40 000 telefonhívást bonyolított, 37 000 e-mailt írt és 100 állásinterjút folytatott le – arról sajnos nincs információnk, hogy mindezt mennyi idő alatt.

Az viszont kétségtelen, hogy Vera legfőbb előnye a gyorsaság: automatikusan pásztázza az álláskereső portálokra feltöltött önéletrajzokat, kiszűrve a duplikációkat, így a versenytársaknál gyorsabban akad rá egy-egy ígéretes jelöltre és elsőként veszi fel vele a kapcsolatot. Ez pedig komoly versenyelőnyt jelenthet Vera alkalmazói számára. Tizedére csökkenti a kiválasztási időt – állítja a Stafory.

De Vera nem csupán az ideális jelöltek felkutatásában vesz részt, más HR területet támogató robotokkal ellentétben a teljes kiválasztási folyamatot végigkíséri, egészen a végső interjúig és a szerződés aláírásáig, bár a végső döntést – legalábbis egyelőre – még a hús-vér HR-esek hozzák meg.

Hogy is néz ki egy állásinterjú egy robot HR-essel? Vera, akinek a neve oroszul bizalmat jelent, bemutatkozik, és megelőzve minden félreértést, közli, hogy ő egy robot, majd felteszi a kérdéseit. Közben, ahogy humán kollégái is, pásztázza a jelölt érzelmi reakcióit is, különösen a munkaerőt kereső vállalat nevének elhangzásakor. Ha a kérdés elhangzása után az interjúalany 5 másodpercen belül nem kezd el beszélni, Vera úgy értelmezi, hogy nem szeretne válaszolni.

Vera és a Stafory mindeközben globális áttörés küszöbén állnak. Az orosz IIDF (Internet Initiatives Development Fund) tavaly 50 millió rubelt (mintegy 800 000 dollárt) fektetett a vállalkozásba. Vera 2017-ben Wendy néven munkába állt az USÁ-ban, októberben pedig megnyerte az Unleash startup versenyét és vele a 10 000 eurós fődíjat Amszterdamban. A soron következő célország Kína, ahol még idén megkezdi működését Vera alteregója.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!