Mesterséges intelligencia: lerombolja vagy felépíti a karriered?

HR&IT Olvasási idő:2 perc

Mesterséges intelligencia

A BBC közelmúltbeli riportja szerint 2030-ig 800 millió ember veszítheti el a munkahelyét az RPA (Robotic Process Automation) következtében. Ez a világ aktív munkaerejének közel egyötöde. Általánosságban elmondható, hogy minél összetettebb munkát végez valaki, annál kevésbé veszélyezteti a mesterséges intelligencia az állását, a leleményesek pedig idejében észrevehetik benne a lehetőségeket.

De mi is az a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) egy gép, program, mesterségesen létrehozott tudat, mely rendelkezik azzal a képességgel, hogy az emberi intelligenciához hasonlóan képes kiértékelni helyzeteket és ezáltal csökkenteni a hibákat, növelni a működés hatékonyságát, vagyis egyszerűbben mondva tanulni. Az AI képes emberi behatás nélkül megfelelően reagálni külső környezeti behatásokra, és hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény – bár a döntés mögött jellemzően teljesen más mechanizmus húzódik meg. Az AI fejlesztés leginkább úgy jellemezhető, mint egy mesterséges emberi agy létrehozása.

Az AI típusai, felhasználási területei

Megkülönböztetünk gyenge és erős mesterséges intelligenciákat. A gyenge, avagy célzott mesterséges intelligencia egy jól körülhatárolható feladat elvégzésére képes, és egyre inkább jelen van a mindennapi életünkben. Ide sorolható az Apple Siri-je vagy Alexa, az Amazon terméke. Az erős AI-k ezzel szemben önálló döntéseket hoznak, gondolkodásuk hasonlít az emberére.

Egészségügy: Az AI hamarosan betör az egészségügy területére az orvosok munkáját segítő software-ekkel. A Microsoft jelenlegi fejlesztése egy Hanover elnevezésű program, amely az onkológia területén tudja támogatni az orvosok döntéseit, kiértékelve a páciens leleteit és összevetve azokat az onkológiai kutatásokkal és 800 különböző, rák kezelésére szolgáló gyógyszer leírásával. Így képes megtalálni a páciens számára az optimális kezelést. A Microsoft nem az egyetlen versenyző a területen, az IBM Watson nevű mesterséges intelligencia computere a közelmúltban önállóan, sikeresen diagnosztizált egy leukémiás beteget. Az AI természetesen megjelent a sebészetben is, ráadásul ezen a területen a gépek hatékonyabbak az embereknél, ahogy azt a washingtoni Children’s National Medical Centerben már demonstrálták, állítja egy közelmúltban megjelent kutatás.

Önvezető autók: A Google és a Tesla a technológia jelenlegi éllovasai, de ne feledkezzünk el róla, hogy összesen 30 különböző vállalat dolgozik azon, hogy kifejlessze az AI vezérelte önvezető autók technológiáját. Szinte bizonyos, hogy előbb-utóbb mind önvezető autókat vezetünk, illetve nem vezetünk majd.

Pénzügy és gazdaság: A bankok már jelenleg is használnak különböző mesterséges intelligenciákat, melyek a kereskedést, portfolió-optimalizációt segítik, valamint jelentős szerepük van a pénzügyi csalások megelőzésében azáltal, hogy kiszűrik az abnormális mintázatokat.

Mit hoz a jövő?

Az AI fejlesztés és felhasználás dinamikusan fejlődő terület, de az emberiségen is múlik, milyen mértékben képes ezt a saját hasznára fordítani. El tudunk képzelni hatékonyabb felhasználást is, mint a „Personalized Dynamic Pricing”, avagy személyre szabott, dinamikus árazás ötlete. A PDP ideája, hogy az online, de még a valós boltok is személyre szabott árakat rendeljenek egy-egy termékhez, amely függ a potenciális vásárló helyzetétől, szokásaitól, igényeitől. Képzeljünk el a boltban digitális árcédulákat, melyek attól függően változnak, ki áll előttük.

Ennél valószínűleg lényegesen jobban szolgálja a közjót a mesterséges intelligencia energetikai felhasználása, mely a szélturbinák és napelem-panelek hatékonyságát maximalizálná a technológia segítségével, de a nem megújuló energiaforrásokat használó erőművek működését és károsanyag-kibocsátását is optimalizálni tudja.

Karrierlehetőségek az AI fejlesztés területén

Az AI szakértők iránti munkáltatói igény dinamikusan növekszik. A McKinsey Global Institute kutatása szerint világszinten 1,5 millió jól képzett AI fejlesztő hiányzik még a rendszerből. Szinte minden nagy techvállalat futtat mesterséges intelligencia projektet, és hajlandóak rendesen megfizetni a szakértőiket. Nagy-Britanniában 2014 óta 485%-kal nőtt az állásportálokon hirdetett mesterséges intelligenciával összefüggő pozíciók száma.

A „gépek lázadása” minden bizonnyal bekövetkezik – hogy mit hoz, az viszont rajtunk múlik, ahogy az is, hogy milyen hatással lesz ez a karrierünkre.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!