Mi kellett, hogy hazagyere II.

HR&IT Olvasási idő:4 perc

A Király Árpáddal és Kora Andrással készült interjú után rengeteg levelet kaptunk, amelyek a hazatérés mellett, vagy épp ellene szóló érveket boncolgatták. Ezek alapján indítottuk el azt a szavazást is, amiben az itthon elhelyezkedett fejlesztőket kérdeztük arról, hogy mely cégeket ajánlanák a hazatérést fontolgatóknak, és ezek alapján beszélgettünk egy sor olyan szakemberrel is, akik a külföldi tapasztalatszerzés után itthon építik tovább a karrierjüket.

IThon.info: Mikor, miért és hogyan mentél ki külföldre dolgozni?

Sepsy Károly: 2012. októberében mentem ki az akkori barátnőmmel, aki azóta már a feleségem. Elsősorban két dolog motivált: a szakmai kihívások és a külföldi élet és bérszínvonal. Ha választani kell, akkor inkább a szakmai fejlődést emelném ki a két tényező közül, ez mindig is fontosabb szempont volt számomra.

Sepsy Károly – Total Cloud Consulting
Hogyan indult el a folyamat? Fix helyre mentél, vagy elindultál a semmibe?

2012 nyarán kezdtem el telefonon interjúzni Budapestről. Összegyűjtöttem néhány ajánlatot, majd kiutaztam 3 napra, amikor az előre egyeztetett személyes interjúkon vettem részt, amelyek után kaptam is szimpatikus ajánlatot, így a kiutazáskor már megvolt egy biztos pont.

A kiutazásod előtt milyen tapasztalatokat szereztél Magyarországon?

2012 januárjában diplomáztam le, az ezt megelőző két évben Java EE fejlesztőként dolgoztam az egyetem mellet, így alapoztam meg a szakmai tapasztalatot.

Londonban melyik céghez mentél?

Először a MidVision nevű cégnél helyezkedtem el, ők elsősorban az Application Release Automation-nel foglalkoznak, azaz automatizálják, hogy hogyan raknak ki új változásokat a szoftver környezetekben. Ezt a terméket főleg banki környezetekben használják még mindig, például a Lloyds TSB-ben. Itt először fejlesztőként, majd konzulensként dolgoztam, ekkor már ügyfelekhez is kijártam személyes egyeztetésekre. Nagyon jó csapatban dolgozhattam, majdnem 2,5 évet töltöttem el itt.

Technológiai szempontból kifejtenéd bővebben, hogy mikkel dolgoztál?

Java fejlesztői háttérrel mentem oda, de az volt a dolgom, hogy a rendszer automatizálásba (Continuous Delivery) modulokat, platformokat, és más rendszereket integráljak. Pl. Git, Nexus, Amazon Web Services Cloud platform, Opscode Chef és Cloudbees Jenkins rendszerekkel. A DevOps irányzatról is ekkor hallottam és ezután kezdtem megismerni a kultúráját, és hogy milyen technológiákat lehet használni, és kezdtem el dolgozni velük. Ez egy fontos lépés volt számomra.

Mit nyújtott neked leginkább ez a 2,5 év?

Bár a kiutazásom előtt is jól beszéltem angolul, a nyelvtudásom fejlődését mégis kiemelném, ahogy azt is, hogy rengeteg szakmai tapasztalatot szereztem. Az itthonihoz képest teljesen más üzleti kultúrát ismertem meg a kint töltött évek alatt. Ami biztos, hogy ha valaki jó abban, amit csinál, akkor mindenképpen fog tudni érvényesülni, de nem szabad elhanyagolni a tanulást sem: folyamatosan dolgozni kell azon, hogy ne csak szakmailag, hanem akár a marketing területén is naprakész ismereteink legyenek, és az emberi szempont is nagyon fontos tényező.

A kint töltött években végig a MidVison-nél dolgoztál, vagy voltak további állomások is?

Nem, 2,5 év után váltottam és a NordCloud nevű céghez mentem. Itt Cloud Architecht pozícióban dolgoztam és gyakorlatilag teljes mértékben a public cloud technológiákkal foglalkoztam, elsősorban az Amazon Web Services és a Google Cloud területeken szereztem rengeteg tapasztalatot. Nagyon sok olyan új technológiát ismertem meg alaposabban, amiket addig csak felületesen érintettem, és amik ma nagyon népszerűek, keresettek és dominánsak, így mindenképpen hasznos tudással lettem gazdagabb az itt töltött időszaknak köszönhetően.

Ezekre tudsz mondani példát?

Az Amazon Web Services Cloud-ot emelném ki. Maga a Cloud Magyarországon még csak most kezd igazán elterjedni, ez látható azon is, hogy milyen arányban használják: Angliában, az USÁ-ban, és az északi országokban már több mint 50%-os arányban alkalmazzák az üzleti életben az ilyen típusú szolgáltatásokat akár nagyvállalatok is, itthon ez az arány egyelőre szerintem csak 5-10% körül van. Egy friss és innovatív irányról van szó, ami a mai IT folyamatok zömét érinti, erről rengeteget lehetne beszélni.

Ezt követően a Contino-hoz kerültem, ahol Enterprise DevOps és Cloud Consultancy területen dolgoztam. Itt kifejezetten nagy enterprise cégekhez (Tesco, Vodafone, Barclays Investment Bank) mentünk Cloud natív szoftvereket és DevOps technológiákkal megtámogatott megoldásokat bevezetni. Ennek  a segítségével a végfelhasználókhoz gyorsabban és pontosabban lehet változásokat és javításokat eljuttatni az alkalmazásokban, illetve új projekteket elindítani. Ezt idén áprilisig csináltam, de már tavaly októberben hazaöltöztünk, így az utolsó pár hónapban távmunkában dolgoztam be.

Mik voltak az elsődleges szempontok, amik Magyarország mellett szóltak?

Leginkább a családalapítás, a gyerekvállalás. Fontos szempont volt, hogy a tágabb család közelében legyünk.

Így, hogy van összehasonlítási alapod a külföldi, illetve az itthoni szoftverfejlesztési kultúrával kapcsolatosan, te hogyan látod a különbségeket?

Nagy, jelentős különbségek nincsenek. Európában eleve nincsenek határok, az IT-ban pedig végképp nincsenek. A nagy számok törvénye alapján külföldre mérnökök közül is több megy (már csak a fizetés miatt is), de szerintem itthon nagyon sok jó informatikus van.

Az IThon.info-val az egyik víziónk az, hogy olyan hazai cégeket, lehetőségeket mutassunk be, ahol hazai munkavégzéssel kiváló nemzetközi projektekben lehet részt venni.

Ezzel egyetértek, vannak kiváló lehetőségek, ehhez meg kell találni a megfelelő céget, ahol az ember megtalálja önmagát és a kreativitását ki tudja bontakoztatni. Agykapacitás és a munkabérek szempontjából is nagyon jó vétel egy magyar csapat egy nemzetközi projekt kapcsán, mint alvállalkozó, mindenképp jó helyen vagyunk a nemzetközi ranglistán.

Az említett szempontjaid függvényében milyen cégre esett itthon a választásod?

Egy kis céghez, a Total Cloud Consultinghoz jöttem el dolgozni. Az elmúlt 3-4 évben is olyan kis cégeknél dolgoztam, akik olyan piaci rést találtak, ami nagyon értékes volt a nagyobb cégek részére. A Public Cloud és az erre épülő rendszerek Magyarországon még nem robbantak be igazán, szerintem most fognak majd érdemben elterjedni. Most is ezzel foglalkozom, mint cloud architect és konzulens, és nagyon pozitív vagyok ezzel az iránnyal kapcsolatban.

Mit tanácsolsz azoknak akik hazajönnének?

Amikor ott voltam, nagyon jó volt kint is, de jó itthon lenni is. Akinek itthon tetszik az legyen itt, akinek pedig kint, az kint, ez nagyon sok tényezőn múlik, amelyek csak részben kapcsolódnak a munkahelyedhez. Én úgy mentem ki, hogy tudtam, hogy vissza fogok jönni, csak az volt a kérdés, hogy mennyi ideig maradok majd külföldön. A magam részéről mindenkit bátorítok, hogy jöjjön haza és itt kamatoztassa a tudását, hogy Magyarország egy igazi IT fellegvár legyen!

A téma sokakat foglalkoztat, amit jól mutat, hogy sok ezzel kapcsolatos levelet, megkeresést kapunk. Ezek nyomán további interjúk és összefoglalók várhatók, illetve ezek sarkalltak minket annak felmérésére is, hogy megkérdezzünk titeket, hogy szerintetek melyek a legjobb IT munkaadók itthon. Szavazzatok, írjatok, vagy osszátok meg a gondolataitokat Facebook-on – minden véleményre kíváncsiak vagyunk!