Mi kellett, hogy hazagyere ? – körkérdés 1. rész

Egyéb Olvasási idő:5 perc

hazagyere

Az tagadhatatlan, hogy pár éve még nem a távozáshoz, hanem a maradáshoz kellett erős kalandvágy, de mi a helyzet ma? Vajon bővültek-e a lehetőségek az ambiciózus fiatalok számára itthon, vagy még mindig megéri kifelé kacsingatni az országból? Olyan fejlesztők véleményére vagyunk kíváncsiak a kérdésben, akik megjárták külföldet, de hazatértek, így ismerik a kinti és a jelenlegi hazai viszonyokat is.  Sorozatunk első riportjában Király Árpád  szerveroldali fejlesztési vezető és Kora András product owner fejti ki véleményét a témáról.

IThon.info: Mikor és miért mentél ki dolgozni külföldre?

Király Árpád: 2007 év végén mentem ki, gyakorlatilag be sem fejeztem itthon az egyetemet, pusztán kalandvágyból, kíváncsiságból ugrottam fejest a külföldi lehetőségbe. Tanulmányaimat is kint fejeztem be. A hazai lehetőségek nem találtak meg, de nem is igazán kerestem.

Kora András: ­A pályám itthon kezdtem, a Walt Disney fejlesztőcsapatában Web Production Manager pozícióban, de a karrierlétra megmászását követően úgy éreztem, ­már nincs hová feljebb lépnem. Erős IT háttérrel és folyékony angol nyelvtudással rendelkeztem már ekkor is, így adta magát, hogy külföld felé vegyem az irányt. Egyfajta újrakezdési lehetőséget teremtettem ezáltal: kalandvágy, és nem utolsó sorban a  nemzetközi karrierem építése volt az elsődleges célom.

IThon.info: Már úgy érkeztél külföldre, hogy volt fix pozíciód?

Király Árpád: Nem, nem volt lefixálva semmi, gyakorlatilag kimentem szerencsét próbálni és 3 hónapon belül sikerült elhelyezkednem.

Kora András: Már úgy mentem ki, hogy voltak leszervezett állásinterjúim, és 2 héten belül sikerült munkát találnom.

Kora András – ShiwaForce.com
Fotó: LinkedIn

IThon.info: Hol voltál pontosan és mennyi időt töltöttél kint?

Király Árpád: Összesen 8 évet töltöttem kint, Skóciában a GE-nél olajipari szoftverfejlesztőként dolgoztam, ezt követően Hollandiába költöztem 2 évre, ahol már senior pozícióba kerültem. A Shell-nek dolgoztam konzulensként egy PDS nevű szoftverházon keresztül, ahol cégen belül 1,5 évet az USA-ban is eltöltöttem csapatvezetőként.

Kora András: 6 évet töltöttem Angliában, többnyire Londonban. A külföldre költöző magyar ismerőseim közül én voltam az egyetlen, aki a saját szakmájában, viszonylag magas pozícióban folytatta kint. Először a Defaqto nevű pénzügyi kutatócéghez kerültem. Az itt töltött munkám időben egybeesett a gazdasági világválsággal, de szerencsére a cég éppen azokban az években szárnyalt, így elbocsájtások helyett öt alkalommal fizetésemelésben részesültünkaz ott töltött 3 év alatt. Innen egy fejvadász cég által kerültem egy sokkal izgalmasabb területre: Senior Software Architect lettem egy telekommunikációs műholdakat építő és pályára állító cégnél, az Avanti Communications­-nél. Két műholdat állítottunk pályára, a HYLAS­1­-et és HYLAS­2­-t. Itt is 3 évet töltöttem, az utolsó pár hónapban már itthonról dolgoztam.

IThon.info: Milyen technológiákat alkalmaztál elsősorban?

Király Árpád: .NET környezetben mozogtam. C#-al dolgoztam a legtöbbet és az ehhez kapcsolódó .NET technológia családdal. Objektum orientált technológiák és szerver architektúrák voltak mindig a középpontban.

Kora András: Php, objektum orientált technológiákkal első sorban. Mindenhez kellett érteni kicsit: Python, Java, Ruby installációk stb.

IThon.info: Milyen szempontok domináltak elsősorban? Mit kaptál külföldtől?

Király Árpád: Szakmai tapasztalatszerzés volt az elsődleges célom, szerettem volna tágítani a személyes perifériámat multikulturális munkakörnyezetben. A sok különféle – pl. délkelet-ázsiai, amerikai – nemzetiségű emberrel megtalálni a közös hangot nagy személyiségfejlődést jelentett számomra.

Kora András: Szakmai téren szerettem volna fejlődni és magasan kvalifikált szakemberekkel dolgozni a világ minden tájáról. Volt dán, ausztrál, amerikai, skót és természetesen brit főnököm is.

IThon.info: Hogyan látod a különbségeket a hazai és külföldi szoftverfejlesztési kultúrában?

Király Árpád: Magyarországon ugyanazokat a trendeket próbáljuk követni jelenleg mint külföldön, csak a kisebb cégeknél tapasztalható lemaradás világviszonylatban. Ami jelentős különbséggel bír megítélésem szerint, hogy a “papírt” szinte nem is nézték kint. Az érdekli őket, hogy az interjúk során mit tudsz. De már itthon is kezdünk ebbe az irányba menni.

Kora András: Kint óriási a munkaerőpiac. Ott valóban igaz a mondás, hogy a munkakereső – ha jól képzett és szeretne tanulni, fejlődni – ­válogathat a jobbnál jobb lehetőségek között. Természetesen én csak az IT területről tudok érdemben nyilatkozni, de egészen más a kintiek hozzáállása a munkakeresőkhöz: kint a cég próbálja eladni neked a pozíciót és nem fordított a viszony. Általában az interjú végén megkérdezik, hogy a cégükről elhangzottak alapján szeretne-e ott dolgozni az interjúalany. Itthon is azért jó tendenciákat látni.

Király Árpád – Cellum Group
Fotó: LinkedIn

IThon.info: Miért döntöttél úgy, hogy hazajössz? Mik voltak a fontos szempontok? Mi alapján választottál a lehetőségek közül?

Király Árpád: Eredetileg is az volt a tervem, hogy néhány évet töltök külföldön. Kiválasztásnál az első és legfontosabb szempont számomra maga a cég, hogy mekkora potenciál van benne, milyen presztízsértékkel bír, milyen stratégiája van, tudok-e vele azonosulni. A cég önmaga motiváló tényező, minden IT-s szakember a következő sikercégnél (Google, Facebook) akar dolgozni. Nagyon fontosnak tartom a folyamatos fejlődési lehetőség mellett, hogy olyan technológiákkal dolgozhassak, amik előre mutatnak, nem elavultak. Továbbá, nagyon fontos, hogy  a termék maga, amivel foglalkozom, hatással legyen az emberek életére,  legyen érzékelhető “lábnyoma”. Végül, de nem utolsó sorban a munkahelyi atmoszféra, a kollégákkal való viszony is nagyon fontos. Ezt mind megtaláltam a Cellum Group-ban, ahol “működött a kémia” már az interjú alatt is, és így rájuk esett a választásom.

Kora András: Szektora válogatja, de Magyarországon talán jobb a munka- és szabadidő aránya, a munka-magánélet egyensúly. Legalábbis én erre nagyon figyeltem, mikor visszatértem, ugyanis a pedagógus feleségem nem veszítette el az állását itthon, hanem évekig fizetés nélküli szabadságon volt. A kislányunk megszületése után úgy döntöttünk, hogy magyar iskolába szeretnénk járatni, oda ahol a feleségem tanított, mert nagyon magas szintű intézmény. Elég nehezen adtam fel a kinti szakmai életem, de végül sikerült. Az egyik tanítványom által ismertem meg a ShiwaForce.com-ot, ő már ekkor itt dolgozott, felkeltette az érdeklődésem és összehoztunk egy közös ebédet, ahol bővebb információkat kaptam a cégről. Kovách Anton vezérigazgató céges víziója nagyon megtetszett, így nem is volt kérdés, hogy hol akarom folytatni a karrierem.

IThon.info: Mit tanácsolsz azoknak, akik hazajönnének? Szakmailag ki lehet-e teljesedni most Magyarországon?

Király Árpád: Ha az átlagot veszem alapul, van lemaradás az IT piacon Nyugat-Európához képest, de vannak Magyarországon nagyon jó cégek és nagyon jó lehetőségek, ami miatt érdemes hazajönni külföldről. Figyelembe kell venni, hogy a nyugati országok megélhetési költsége is magasabb, mint itthon. Kevés hely van a világon, ami annyira kiemelkedő és annyira “elszalad” Magyarországtól, mint pl.a Szilícium-völgy, vagy Szingapúr. Őket más országok sem érik utol, nemcsak Magyarország, de Hollandia vagy Németország sem. Ha más nyugat-európai nagyvárost nézünk, Berlint, Frankfurtot, vagy Brüsszelt, alapvetően nem sokkal kiemelkedőbbek az IT lehetőségek színvonalukat tekintve, mint itthon. A 10 évvel ezelőtti hazai időszakhoz képest nagy fejlődést látok. Ma egy frissen végzett egyetemista sokkal jobb lehetőségekkel indulhat Magyarországon.

Érdemes körülnézni a lehetőségek között.

Kora András: Igazából egyre jelentéktelenebb a különbség pl. Anglia és Magyarország között. Presztízs szempontból a kinti brandek, cégek mindig jól festenek az önéletrajzban. De ott is megvannak a problémák: határidők, szűk pénzügyi keretek stb., Magyarország viszont mára egyre inkább felzárkózott. Így aki a fent említett okokból ki szeretne menni, annak azt tanácsolom, hogy töltsön el kint néhány évet, mert megéri, de aki itthon maradna, azokra is egyre jobb lehetőségek várnak.

 

Külföld után itthon is van élet, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Király Árpád a Cellum Group-nál, míg Kora András a ShiwaFroce.com-nál találta meg hazatérve a számításait.

 

Ha te is többet szerintél megtudni a hazai lehetőségekről, és a magyar IT-s cégekről, használd az oldal részletes kereső funcióját és böngéssz itt a céges adatlapokon!