Mi vár Rád, ha IT-sként a válság alatt állást keresel?

Egyéb Olvasási idő:1 perc

IT állás

Mégis mennyiben más IT-sként állást keresni ilyenkor, mint boldog „békeidőkben”?

A jövő egyelőre leginkább egy nagy kérdőjellel jellemezhető, azonban nem árt, ha kicsit előrelátók vagyunk, és felkészülünk arra, hogy esetleg tőlünk is más hozzáállást kíván majd a válság, illetve az azt követő időszak. Különösen igaz lehet ez akkor, ha már a vírus előtt is a váltást fontolgattuk, amit szeretnénk is megvalósítani a vészhelyzet elmúlása után. Vegyük közelebbről szemügyre, mi változhat!

Mi volt jellemző az elmúlt pár évben? 

 • Kis túlzással élve, elég volt, ha valaki csak úgy mellesleg jelezte LinkedIn-en, vagy a CV-ben, hogy az átlagnál jobban konyít az informatikához, máris izzó szemű fejvadászok prédájává vált. 
 • A jelentős hiány miatt háttérbe szorult, hogy bárkinek el kelljen adnia magát, megtette helyette pár nagybetűs szó. 
 • Lehetett válogatni, nyugodtan lehetett azt mondani, hogy frontenden belül csak React-tel fogok foglalkozni, előbb-utóbb biztosan kopogtatott egy ilyen lehetőség. 
 • Mint egy étlapról, össze lehetett válogatni azokat a technológiákat, amelyekkel valaki szívesen foglalkozik, és egyszerűen ignorálni lehetett azokat a lehetőségeket, amelyek nem vágtak 100%-ban egybe mindezzel. 
 • Kevésbé volt fontos, hogy jól össze legyen rakva a szakmai anyag, pár technológia egymás mellé pakolva, és kész is. 
 • Bőven elég volt, ha egy-egy skill ki volt domborítva, kevesen foglalkoztak azzal, hogy a teljes tudástárukat megfelelően tálalják. Nem volt rá szükség. 

Röviden: sokan üldöztek keveseket, így kevés befektetéssel is lehetett nagyon jó álláshoz jutni

Mi várható a válság alatt, illetve közvetlenül utána?  

 • Valószínűleg mérséklődni fog a válogatás szabadsága, hiszen sok cégnek meg kell majd húznia egy bizonyos határvonalat, jobban előtérbe kerül a már meglévő kollégák megtartása. 
 • Ha átmenetileg is, de várhatóan be fog köszönteni egy olyan korszak, amikor ismét jobban el kell tudniuk adni magukat az informatikusoknak is.
 • Mindezek azt jelentik, hogy minden skillt meg kell mutatni, minél szélesebb valakinek a technológiai palettája, annál jobb pozícióba fog kerülni. 
 • Egy LinkedIn profilon odavetett “.NET fejlesztő” már nem lesz elegendő, ahogy az összeállított szigorú elváráslisták sem fognak minden esetben hatékonyan működni. 
 • Minél rugalmasabb lesz valaki abban a tekintetben, hogy pontosan milyen rendszerekkel, eszközökkel kell a mindennapokban dolgozni, annál könnyebb dolga lesz a piacon. 
 • Mint oly sok esetben, most is azok lesznek versenyelőnyben, akik a leghamarabb felismerik és elfogadják az időszakos új status quo-t, a régi beidegződéseket könnyen el tudják engedni, és megfelelően tudnak reagálni a megváltozott körülményekre. 

Röviden: bár átmenetileg, de várhatóan ismét értelmezhetővé válik majd az álláskeresés fogalma a területen, vagy képletesen szólva: az üldözött prédából ismét vadász válhat

A válság ugyanis már csak ilyen: mindenkitől megköveteli, hogy számot vessen képességeivel, ismereteivel, rugalmasságával, nyitottságával. Egyszerűen megváltoztatja a lehetőségeket, ezáltal bennünket is változásra kényszerít. Akkor is, ha egyébként a válságálló informatika a szakterületünk.