Milyen fizetésre számíthatsz (pályakezdő) programozóként? 2. rész

Egyéb Olvasási idő:3 perc

fizetés

Múltkori cikkünkben utánajártunk, hogy milyen fizetésre számíthat egy kezdő programozó, ma pedig azt nézzük meg, hogy mekkora az eltérés az egyes területek között, hol keresheted a legtöbbet, és hol a legkevesebbet – és melyik, milyen mértékben változik senior programozó éveidre!

Már korábban is írtunk arról, hogyan alakul a programozók bérezése a 2018-2019-es évben. Kihangsúlyoztuk, hogy a statisztikák csak a nagy átlagot mutatják – szakirányonként és országrészenként erős különbségek lehetnek a bérezésben.

Mennyit keresnek a Java fejlesztők?

Ez a terület igazi örökzöld, ami számos hátránya ellenére, platformfüggetlen programnyelvként továbbra is aduásznak bizonyul sok cég számára – beleértve a legnagyobbakat is. Mivel azonban ennek elsajátítása nem tartozik a legkönnyebbek közé, a Java fejlesztőket általában rendesen meg is fizetik. Juniorként egyes cégeknél nem ritka a 450 ezer forintos jövedelem, a  a nagyobb tudású, tapasztalt, vezető Java fejlesztő pedig akár milliós munkabért is kaphat havonta.

Mivel sok nagy cég is fejleszt Java alkalmazásokat, így itt inkább számíthatsz a “régivágású” bejelentett alkalmazotti jogviszonyra és a multi környezetre.

Hasonlók igazak a .NET fejlesztőkre is.

Webfejlesztő – mire számíts az egyes területeken?

Szintén örökzöldnek tekinthető a webfejlesztő szakirány (melyet tévesen sokan webdesigner-nek is hívnak), itt azonban már eléggé szerteágazó a szakma.

Manapság külön szakirányt képez a backend fejlesztő, legyen az PHP, Python, vagy valami más, valamint a frontend fejlesztő, amelyik terület talán a leggyorsabban és legdinamikusabban fejlődik.

Az Angular, a React, vagy akár a Vue.js is olyan szakosodást tesz lehetővé, mellyel igen könnyen elhelyezkedhetsz. Sok tudásbeli előfeltétele (HTML, CSS, JS alapos ismerete) ellenére ez egy olyan terület, ahol kedvező az úgynevezett “learning curve”, tehát viszonylag hamar lehet sikerélményed, és relatíve gyorsan tudsz fejlődni.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ha naprakész akarsz lenni, folyamatosan lépést kell tartani a fejlesztésekkel, valamint ajánlott akár ilyen témájú community-kben is szerepet vállalnod kezdőként és haladóként egyaránt.

A backend, és a frontend oldalon sokkal gyakrabban találkozhatsz kis- és középvállalkozásokkal, startupokkal, itt tehát jóval flexibilisebb a munkavállalói viszony, sőt talán gyakoribb is a nem alkalmazotti viszony.

Tekintettel arra, hogy az ilyen cégeknél a szervezeti struktúra gyökeresen más mint egy multinál, igen elterjedt, hogy egyéni (al)vállalkozókat, valamint a junior fejlesztőket foglalkoztatnak.

Ez magasabb látszólagos jövedelmet kínál, viszont cserébe igazából semmiféle védettség nincs (például végkielégítés, betegszabadság, nyugdíj) Ez látszik az átlagkeresetek szórásában is.

Kezdőként, 400-570 ezer, míg több éves rutinnal és tudással, 970 ezer-1,6 millió forintot kereshetsz. Fontos kiemelni, hogy ezek többnyire számlás fizetések , amikből neked kell majd befizetni a kötelező tételeket. Cserébe viszont rugalmasabb a munka, magad oszthatod be az idődet, sőt, azt is, hogy honnan és mikor dolgozol. Ezen a területen kezdőként is viszonylag könnyű elhelyezkedni.

Fizetés

C/C++ fejlesztők fizetése

Komoly előképzettség szükséges, és talán tekinthetjük úgy is, hogy ha valami kiemelkedőt kell fejleszteni (legyen szó például egy operációs rendszerről, vagy netán egy automata vezérlő rendszeréről) akkor jön el a C/C++ programozók  “ideje”. Érthető módon itt a fizetés is magasabb lesz, és bizony jóval nehezebb munkaerőt találni, vagyis ha jó vagy, könnyebben tudsz elhelyezkedni.

Már juniorként is megfogható az 500-630 ezres havi bruttó. Ha a tudásod még ezen belül is speciális, akkor vezetőként nem szabad szégyenlősködni, nyugodtan elérhető egy-két csillag is az égről a havi 1,2-1,6M forintos bruttó fizetés mellé.

Mobilfejlesztő – viszonylag új, és feltörekvő terület

Az elmúlt évtizedben született az új terület, a mobilfejlesztő, iOS vagy Android fejlesztő. Bár a két szakma látszólag rokon, tulajdonképpen szinte semmi közös nincs bennük. Ahogyan Java fejlesztő és az Android fejlesztő sem tekinthető ugyanannak, bár az Android fejlesztés alapesetben Java nyelven folyik.

Ezeken a szakterületeken még pár évvel ezelőtt is nehéz volt a “betörés”, különösen az iOS vonalon, mert kimondottan nehéz volt a szükséges tudás elsajátítása. E téren viszont rengeteget fejlődött a szakma, a gyártók felismerték, hogy könnyíteniük kell a helyzeten, így jött létre az iOS-en a Swift nyelv, az Androidon pedig az egyre népszerűbbé váló Kotlin.

Ezeken a területeken nagyjából hasonló bérezésre számíthatsz, mint egy Java fejlesztő, kezdőként 450-600 ezres havi bruttó, illetve ez senior pozícióban már 1-1,5 millió is lehet. Cserébe viszont lényegesen több a “kiscéges”, startup-os lehetőség, annak minden, (pénzre nem váltható) előnyével és hátrányával együtt. Itt a leggyakoribb a home office lehetőség, számlás bér, és a főnököd lehet akár a haverod is.

Szintén mobilfejlesztői kategóriába esik az ún. hibrid fejlesztő, létezik ugyanis több olyan nyelv, eszköz, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre fejlessz mindkét platformra – noha természetesen némi megkötésekkel (ilyen pl. a Xamarin és a Flutter). Ez a terület elég szegregáltnak tekinthető, ugyanúgy szembejöhet a kiscéges, kis alkalmazásokat fejlesztő ajánlat, mint egy komolyabb, nagyobb vállalat. Ilyenkor a munkáltatónak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, hiszen ritkább az efféle tudást magára szedő szakember, ezért ez a top fizetések kategóriájába esik.

Merre tovább, programozó?

Az utóbbi két cikket végigolvasva talán beadtad a jelentkezésedet egy programozó képzésre, vagy körülnéztél a cégadatbázisunkban, hogy hol helyezkednél el szívesen. :)

Ne feledd, hogy a jó fizetés nem minden: legalább annyit számít, hogy milyen a cégkultúra, kik lesznek a munkatársaid és milyen környezetben töltöd a mindennapjaidat. Érdemes végigböngészni az IThon partnercégeit, és rászűrni azokra a paraméterekre, amik a számodra a legfontosabbak.

A 2 részes cikk sorozatunk első része elérhető itt:

Az 1. részt is elolvasom!

Kövess minket a Facebook és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről!