Milyen fizetésre számíthatsz pályakezdő programozóként?

Egyéb Olvasási idő:2 perc

fizetés

Mást se hallani mostanában, csak azt, hogy munkaerőhiány van. Ennek következménye volt az utóbbi időszakban tapasztalható bérnövekedés az IT szektorban is, hiszen az igazán jó szakembereket manapság nem megfogni kell, hanem átcsábítani. De mi van a friss diplomásokkal? Tényleg növekednek a bérek?

Nem lehet általánosan megmondani, hogy mennyi pénzt fogsz keresni programozóként, hiszen szakirányonként, szakmai tapasztalat alapján és a jelentkező tudásának mélysége vagy szélessége szerint, természetesen vannak eltérések a fizetésekben. Ha még kezdő vagy, készülj fel arra, hogy pályakezdőként a megálmodott fizetésért elhelyezkedni nem könnyű, méghozzá azért, mert a nagy többség nem reális bérigénnyel vág neki ennek a pályának.

A (frissen publikált) Diplomás Pályakövetés 2017 gyorsjelentése szerint, a pályakezdők közül az informatikai diplomával rendelkezőknek a legmagasabb a havi bruttó átlagjövedelme, alapszakon és mesterszakon egyaránt. A diagramokból az is kiderül, hogy itt a legmagasabb az úgynevezett vertikális illeszkedés mértéke, vagyis, hogy a vizsgált csoportok végzettjeinek hány százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben (ez a 0-3 kezdetű FEOR-kódoknak feleltethető meg gyakorlatilag).

Alapszakok, N= 78 254 fő
Mesterképzések, osztatlan mesterképzések, N= 37 116 fő

Mire számíthatsz pályakezdő programozóként?

A legtöbben boldogan szorongatják a kezükben a szuper diplomát, és alig várják, hogy lubickolhassanak az állásajánlatokban, a kihívásokban és a pénzben. Ám jobb, ha tudod, hogy pályakezdőként elsősorban nem az számít, hogy melyik iskolában végeztél: az interjúztató HR-est nem fogja meghatni a csupasz diplomád, ha nincs mellé referencia.

De ne add fel, egy pályakezdő programozó is mutathat fel komoly tapasztalatot! Ha van a tarsolyodban valami garázsprojekt, saját hobbi fejlesztés, gyakornoki munka, akár külföldi cserediákoskodás, akkor ezeket írd be az önéletrajzodba, mert mind sokat nyomhat a latban. Így egyből nem az alapról kell elkezdeni a bértárgyalást.

Kezdőként jó ötlet lehet a manapság elterjedni látszó “internship” (igen, ez a szakmai gyakorlat fancy neve) is. Ha bekerülsz egy ilyen programba, kezdetben nem számíthatsz olyan bérezésre, mintha főállásban dolgoznál,  viszont hónapokat tölthetsz el egy fejlesztő cégnél, bekapcsolódva a munkájukba, és minden nap tanulhatsz a fejlesztőktől. Ha olyan céget találsz, ahol valódi szakmai gyakorlatot szerzel, nem pedig csak kávéfőzésre és lóti-futira használnak, akkor ezzel pár hónap alatt olyan referenciád lesz, ami láttán elismerően csettintenek majd a HR-esek az állásinterjún, és garantáltan feljebb kúszik a fizetési ajánlat.

Mennyi tehát a pályakezdő programozók fizetése?

A programozói bérek sokáig felfelé kúsztak, de most egy időre megrekedtek, 2019 első felében várhatóan nem növekednek tovább. Jelenleg havi bruttó 400-450 ezer forint jövedelemmel [B1] számolhat egy kezdő szoftverfejlesztő (ugyanezért a munkáért tavaly ilyenkor még havi bruttó 350 ezer forint körül volt), ami a terület és az alkalmazó székhelyének függvényében változhat.

A Diplomás Pályakövetés 2017 gyorsjelentése szerint igenis számít, hogy melyik intézményből származik a diplomád- nemcsak a havi bruttó átlagfizetéseket, hanem a vertikális illeszkedést összevetve is.

Különbségek az informatikai területen végzettek esetében, N= 5217

Mennyit kereshetsz fejlesztőként?

Jelenleg a junior JAVA fejlesztő és a webfejlesztő van a fizetési lista végén, bruttó 400-450 ezer forint körüli jövedelemmel, utána jönnek a mobilfejlesztők, a topon pedig a C/C++ fejlesztők állnak a statisztikák szerint. Ez természetesen változhat attól függően, hogy Budapesten, vagy vidéken, startupnál vagy multinál helyezkedsz el.

Az információ hatalom – munkahely választás előtt tájékozódj a lehető legtöbbet, beszélgess ismerősökkel, akár menj el egy nyílt napra. Az ideális munkahely kiválasztása során nem érdemes csak a fizetést nézni – fontos az is, hogy milyen a légkör, a feladatok, a vállalati kultúra! Mi szeretnénk neked segíteni a tájékozódásban: látogass el az IThon.info weboldalra, és keresgélj; tudj meg többet a számodra érdekes cégekről.

A 2 részes cikk sorozatunk második része elérhető itt:

Az 2. részt is elolvasom!

Kövess minket a Facebook és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről!

[B1]. http://www.uzletresz.hu/penzugy/20181217-egyelore-nem-emelkedik-a-frissen-vegzett-programozok-fizetese.html