Milyen OKJ-s képzést érdemes tanulni?

Kezdjük el! Olvasási idő:1 perc

Milyen OKJ-s képzést érdemes tanulni?

Nincs általános útmutató

Sok kérdéshez hasonlóan a válasz itt is az: „attól függ”. Attól, hogy melyik terület érdekel, mennyi időt, pénzt, energiát akarsz rá áldozni, hogy gyorsan akarsz sok információt felszedni egy szuperintenzív képzésen, vagy esetleg már munka mellett, lassabb tempóban tudsz vele haladni…  Ezek azok a dolgok, amiket nem tudhatunk helyetted, ezért válaszolni sem tudunk rá.

Figyelembe véve azt, hogy melyik terület fejlődik igazán dinamikusan, és hova keresik szüntelenül a munkaerőt a cégek, mi azt javasolnánk, hogy gondolkozz el az IT területen. Ez az egyik legizgalmasabb terület ma a munkaerőpiacon, igaz, mi elfogultak vagyunk. Ez egy olyan szakma, ahol nem az a fontos, hogy melyik egyetemről hoztad a diplomádat, mennyi pénzt tudtál fancy képzésekbe fektetni, és milyen ismeretségekkel rendelkeztek a szüleid, hova tudtak „beprotezsálni” téged. Csak az a fontos, hogy mit tudsz, és mennyire vagy kész arra, hogy új dolgokat tanulj. Az IT területben rengeteg lehetőség van.

Ha IT területen szeretnél elhelyezkedni, nem kötelező a diploma, de még az OKJ végzettség sem. Amikor képzést keresel, akkor az első szempont az legyen, hogy mennyire érdekel, és mennyire tudod majd hasznosítani az ott tanultakat – ha ezek megvannak, akkor szinte biztos, hogy jól döntesz, és kapsz majd állást a tanfolyamon megszerzett tudásoddal.

Viszont ne felejtsd el, ez nem egy homogén szakma: az informatikában már az elején érdemes kitalálnod, hogy melyik iránya vonz téged a leginkább. Webfejlesztő akarsz lenni vagy szoftvermérnök? Rendszergazdaként szeretnél elszegődni egy céghez, programozóként fejlesztenél új megoldásokat vagy inkább informatikatanárként akarod oktatni a csillogó szemű hallgatókat?

Milyen OKJ-s képzést érdemes tanulni? - kép

Az egyetemen és az OKJ-n túl is van világ

Amikor a továbbtanulásról (vagy egy új szakma elsajátításáról) van szó, a legtöbb embernek 2 dolog jut eszébe:

  • vagy egy főiskolára/egyetemre szeretne bejutni
  • vagy OKJ-s képzést keres magának.

Mindkettő jó lehet, és sok intézmény van, ahol nagyon hasznos képzéseket lehet kifogni, mi azonban azt ajánljuk, hogy a lehetőségek feltérképezésekor nézz meg még egy kategóriát: a cégek által indított informatikai képzéseket. Itt ugyanis biztos lehetsz abban, hogy olyan oktatást kapsz, amire valóban szükség van a piacon, sőt, akár az adott cégnél is. Ezzel könnyen megnyílhatnak a kapuk, hiszen ha sikerrel veszed a vállalat saját tanfolyamát, valószínűleg könnyebb lesz bejutni a céghez a náluk szerzett tudással.

„Oké, de akkor melyik képzést válasszam?”

Összeszedtük a legjobb magyarországi céges képzéseket, sőt, a listánk bal oldalán a szűrők segítenek abban, hogy könnyebben megtaláld a téged érdeklő oktatásokat. Szűrj rá például a képzés helyére, a finanszírozás módjára, sőt, akár arra, hogy ajánlanak-e neked állást a képzés elvégzése után! Így már igazán könnyű lesz kiválasztani a legszimpatikusabbat.

Ha már van érettségid, ezek közül válogass, ha még nincs, nézz szét itt!

Kövess minket a FacebookLinkedin és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről! Ne felejtsd el, hogy az IThon.info-n több cégről és képzésről is találsz információt!