Neked fontos a segITség?

Sikerek Olvasási idő:3 perc

Akkor olvass tovább – körülnéztünk, hogyan vesznek részt a munkáltatók a világ jobbá tételében.

Hogyan teheti jobbá a munkáltatód a világot?

Egyrészt úgy, hogy neked jobb fizetést, több szabadidőt, izgalmasabb feladatokat ad, te ettől jobban érzed magad a bőrödben és máris jobb hely lesz a világ. De ez csak az érem egyik oldala. A másik oldalon ott van a társadalmi szerepvállalás (Corporate Social Responsibility, azaz CSR), amivel a cégek járulhatnak hozzá, hogy másnak is jobb legyen az élete. A CSR sok területre kiterjedhet: vannak cégek, ahol a folyamatokat, gyártást, adminisztrációt próbálják fenntarthatóvá tenni, nem csak anyagilag, hanem a környezet számára is. Ez esetben a cég egészét áthatja a CSR szemlélet, például csökkentik a papíralapú adminisztrációt, optimalizálják az energiafelhasználást, minimalizálják a csomagolóanyagok felhasználását, vagy a károsanyag-kibocsátást.

A másik eset, amikor a bevétel egy részét jótékonysági akciókra fordítják, vagy éppen a cég munkavállalóit ösztönzik arra, hogy vegyenek részt valamilyen segítő megmozdulásban, például elmennek együtt kifesteni egy óvodát, vagy megsétáltatni egy állatmenhely kutyáit.

De vajon fontos ez a munkavállalóknak is?

Az Edelman PR-cég kutatása szerint a vásárlók 70%-a hajlandó lenne többet fizetni olyan cég termékeiért, amelyik valamilyen módon támogatja a közjót. Kérdés, hogy a munkakeresőket befolyásolja-e a döntésben, hogy a megpályázott álláshoz tartozik-e valamilyen CSR tevékenység?

Sokan úgy gondolják, hogy ezek megmozdulások nem önzetlenek: a cégek általában gondoskodnak arról, hogy jótékonysági akcióik a médiában is megjelenjenek, ezáltal növelve a vállalat presztízsét, javítva megítélését.

Mi úgy gondoljuk, hogy mindegy, miért csinálják: ha valódi segítséget tudnak nyújtani ott, ahol erre szükség van, akkor hajrá, csináljanak minél többet!

CSR a partnereink körében

Talán nem ez a legfőbb paraméter, amikor valaki munkát keres, de hiszünk benne, hogy az embert jó érzés tölti el, ha munkaadója mások jólétéhez is hozzájárul. Ezért az IThon.info oldalán erről is szó esik: a munkáltatók oldalain a Bemutatkozás fülön elolvashatod, hogy az adott cégnek van-e valamilyen CSR tevékenysége.  

 • Az SPS Media egy mini labor rendszert támogat, ami abban segít, hogy a beteg gyerekek ne kapjanak felesleges antibiotikum-kezelést, ezáltal minimalizálva a gyógyszerek mellékhatásait.
 • A Tigra Informatika minél többet szeretne visszaadni a közösségnek, ezért számos iskolát, alapítványt és szervezetet támogat.
 • Az MKB Bank például egy ösztöndíjjal segíti a hátrányos helyzetű, kitűnő diákok tanulását,  és sok sportolót is szponzorálnak.
 • Az Omixon szponzorként és aktív résztvevőként is szerepet vállal a transzplantációval kapcsolatos nemzetközi tudományos életben. Emellett segíti és támogatja a transzplantációs folyamatokat segítő adatbázisok kiépítését és fejlesztését.
 • Az Evosoft a mérnöki pálya népszerűsítésén dolgozik. Sőt, külön programjaik vannak a (leendő) mérnöknők számára, a Nők a Tudományban Egyesülettel együttműködve idén 2. alkalommal csatlakoztak a Lányok Napja kezdeményezéshez.
 • Az IT Services Hungary mindent megtesz a környezettudatos működésért, gyakran szerveznek önkéntes napokat, amikor a munkavállalók iskolák felújításában, számítógépes parkok és wifi hálózatok kiépítésében segítenek, hozzájárulnak az eszközbeszerzéshez és évente többször is jótékonysági vásárokat és gyűjtéseket szerveznek.
 • A Security.hu az év végi, karácsonyi céges ajándékozási keretet ajánlja fel minden évben más-más szervezetnek.
 • A ShiwaForce.com nem (csak) pénzzel, hanem tettekkel segít: kórházi szobákat festenek ki, vagy ételt főznek a rászorulóknak. Csapatépítő programnak sem utolsó!
 • A Webtown a szeméttermelés csökkentését és a szemét újrahasznosítását tűzte zászlójára. Emellett versenyeket szerveznek és szakmailag támogatják a fiatal fejlesztőket, a kollégák pedig közösen állítanak össze ajándékcsomagokat a karácsonyi cipősdoboz-akció keretein belül.
 • Az NNG CSR programja 4 területet ölel fel:
  • Társadalom: a kollégák közösen szerveznek gyűjtéseket, önkéntes programokat.
  • Biztonság: a segítő munkát végző szervezetek munkatársai számára teszik biztonságosabbá a közlekedést, hogy ezzel is segítsék őket az életmentésben.
  • Környezetvédelem: az irodában keletkező hulladék mennyiségének minimalizálása, a hulladék újrahasznosítása.
  • Oktatás: a programozók következő generációjának képzése.
 • Nextent: A cég szintén elkötelezett újrahasznosító, a csapatépítő céghétvégék pedig általában a segítségről szólnak: volt, hogy kutyaházat építettek egy menhely számára, vagy óvodás gyerekeknek csináltak játékokat. Emellett évente legalább 1-2 alkalommal gyűjtést szerveznek egy-egy jó ügy érdekében.  

Büszkék vagyunk arra, hogy partnereink közül sokan osztják ezeket a nézeteket, és sok olyan cég van, amelyik a mindennapi munkán felül azon is dolgozik, hogy segítsen másokon.

Ha fontos számodra, hogy egy olyan munkahelyed legyen, ahol a sajátod mellett mások életét is jobbá teheted, akkor kattints a fenti adatlapok valamelyikére (vagy akár klikkeld végig mindet) és nézd meg, hogy van-e náluk testhezálló pozíció!

[cegajanlo id=”munkaltatok”]

Mi hisszük, hogy jót tenni jó, és ha ezt az elvet a főnököd és a cégtulaj is osztja, akkor pedig különösen jól fogod érezni  magad a munkahelyeden!