Nem elég aktív az IT szakma #akadalymentesITs

Események Olvasási idő:2 perc

IT Összefogás Nap

Az idén első alkalommal megrendezett IT Összefogás kezdeményezésünkhöz 6 cég csatlakozott, hogy változást indítsanak el az esélyegyenlőség megteremtéséért a weben. Elkötelezettségükért és vállalásaikért az #akadalymentesITs címmel jutalmaztuk meg őket, az IT Összefogás Napon, 2019.05.31-én.

Informatikai cégek, IT szakemberek, látássérült programozók gyűltek össze a szakmai rendezvényünkön, az IT Összefogás Napon, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Ők közösen dolgoznak azért, hogy az infokommunikációs környezet valóban mindenki számára egyenlő eséllyel használható legyen. Napjainkban is nagyjából 1 millió ember ütközik akadályba hazánkban egy weboldal használata közben. Még az egyszerűbbnek tűnő feladatok, mint az online ügyintézés, vásárlás, bankolás, hivatalos iratok kitöltése, vagy bármiféle információszerzés nehézséget jelenthet számukra.

„Akadálymentességi szabvány ugyan már most is létezik, de csak kevesen tudnak róla, és egyelőre a képzésekbe sem került még be ez a téma. Minden olyan együttműködésre, amely fejlődést, javulást hozhat nagy szükség van” -mondta Szuhaj Mihály, Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Könnyen előfordulhat az is, hogy egy most fejlesztés alatt álló weboldalt nem tudnak használni majd idehaza: mindössze azért, mert a fejlesztő nem rendelkezik a megfelelő információval. Egyik célunk, hogy ez megváltozzon, beépüljön a tudatba az akadálymentes weboldalak és alkalmazások készítése, váljon evidenciává, hogy ilyen formában készülnek el.

IT Összefogás nap
Balról jobbra: Pulay Gellért, az IThon.info alapítója, Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Egyesület elnöke és Ferenczi Bálint, a Mito Communications, UX csapatának vezetője | Fotó: Nagy Szabolcs – IThon.info

„Idén elsősorban a látássérült embereket érintő problémákra fókuszáltunk. Május közepétől vártuk azokat a cégeket, akik valódi változást szeretnének ezen a területen is, és bevallom, nem volt könnyű dolgunk. Kemény jeget kell feltörni ebben a témában, azt tapasztaltuk, hogy van egyfajta zárkózás a piacon. Ha kis lépésekkel is, de elindul a változás. 6 cég részéről volt nyitottság, ők vállalták az úttörő szerepet, és csatlakoztak az IT Összefogáshoz. Célunk, hogy ez a téma nagyobb figyelmet kapjon, mert szükség van közös gondolkozásra és felelősségvállalásra” – mondta Pulay Gellért, az IT Összefogást szervező IThon.info alapítója.

A cégek megkezdték a kollégák érzékenyítését, folyamatosan kommunikálnak a témáról, belső tréningeket szerveznek, ahol az akadálymentesítésen dolgozó kollégák megoszthatják a tapasztalataikat. Van olyan cég is, amely több fejlesztési napot különített el arra, hogy az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által összegyűjtött hibajegyeket javítsa ki.

A vak és látássérült embereket webhasználat közben a képernyőolvasó szoftver segíti. Így csak az az információ juthat el hozzájuk, amit az fel tud olvasni. Az IT Összefogás napon Pál Zsolt (Pille) vak programozó, informatika tanár mutatta be, hogyan működik a szoftver valójában. Aki még soha nem használta, annak több nehézséggel is számolni kell: elsőre nem könnyű megérteni egy szöveget, különösen, ha idegennyelvű szövegrészt hallunk, magyar kiejtéssel.

Ahhoz, hogy jobban megértsük egymást, találkoznunk kell, meg kell értenünk élethelyzeteket, és ami a legfontosabb, segítséget kell kérnünk egymástól. Ócsvári Áron szabadúszó látássérült webfejlesztő szerint az ilyen meetup-ok segítenek ehhez hozzá. Hiába van jószándék, megfelelő felkészültség vagy szabvány, ami mentén halad egy programozó, egy-egy hibára sokszor csak a képernyőolvasó szoftver használatával derül fény.

Ócsvári Áron
Fotó: Nagy Szabolcs – IThon.info

„Nem lehet kiváltani és megkerülni azokat, akik napi szinten így használják a netet. Fontos lenne, hogy a fejlesztők és a látássérültek együtt dolgozzanak” – emelte ki Áron.

Az IT Összefogás Nap erre is lehetőséget adott. A cégek szakmai előadásokkal készültek, volt tudásmegosztás, aki pedig elég bátor volt, az a jelenlévő látássérültekkel letesztelhetette, mennyire olvasható jól a saját honlapja.

Az #akadalymentesITs címet a DXC Technology, az Integral Vision, az IT Services Hungary, a Mito Communications, a ShiwaForce.com és a Qualysoft vehette át tőlünk.

További fotók az IT Összefogás Napról és az #akadalymentesITs cím átadásáról itt érhetőek el!

Így éli meg mindennapjait látássérültként Agárdi Szilvia énekesnő, Ócsvári Áron szabadúszó webfejlesztő és Pál Zsolt programozó, informatika tanár:

 

Aki akadálymentes honlapot fejlesztene, de nem tudja hogyan kezdjen hozzá, annak ezt az 5+1 szempontot tartalmazó videót érdemes megnéznie.