Okos városok csak okos emberekkel épülhetnek!

Jövő Olvasási idő:2 perc

SmartCity és SmartVillage

Rövidesen olyan településeken fogunk élni, ahol környezetbarát elektromos járművek közlekednek, forgalmi adatok alapján vezéreltek a jelzőlámpák, az önvezető autók sebességét is ezek diktálják, parkolni pedig egyszerű, mert a parkolóhely mozgásérzékelőjével összekötött alkalmazás megmutatja, hol van szabad hely. Ki ne lakna örömmel egy okos város olyan lakásában, ahol az aktuális meteorológiai viszonyok alapján automatizált a világítás, a fűtés, a hűtés és a szellőztetés vezérlése? Az áram-, a víz-, a gáz- és a hőfogyasztás távolról szabályozható, a fogyasztásmérés pedig egy csatornán keresztül megvalósítható. Az informatikai innovációk egyik legnagyobb céliránya ezekben a programokban öltenek testet a következő években.

Az okos települések tervezésébe, a Smart City és Smart Village projektekbe már korábban bekapcsolódott a távközlési és technológiai konvergencia legújabb területein a világ vezető vállalatai közé sorolt Sagemcom International. Az 5 kontinensen, több mint 50 országban, több mint 5 ezer embert foglalkoztató cégcsoport magyarországi leányvállalata 2017-ben R&D részleget kezdett építeni innovatív energiamenedzsment megoldások, köztük okosmérési technológiák kidolgozására fókuszálva. A Sagemcom már most kínál innovatív méréstechnikai eszközöket, termék és szolgáltatási portfóliójába tartozik az okos mérés koncepciók kidolgozása, energiafogyasztás racionalizálása, hírközlő hálózatok tervezése és berendezések szállítása, nagy adatátviteli kapacitást biztosító eszközök kialakítása, az eszközök közötti kommunikácó biztosítása; adatgyűjtők, távoli szoftverfrissítési megoldások-, központi adatfeldolgozó és megjelenítő alkalmazások szállítása.

Az R+D csapat új fejlesztései azonban lehetővé teszik majd, hogy pontosan előre lehessen jelezni a városok és falvak energiafogyasztását és termelését, okos- és ökomegoldásaik révén pedig hatékonyan lehessen tervezni az energia elosztását is. A Smart Metering mérési és vezérlési platform kidolgozása megoldás a tudatos energiagazdálkodási szemlélet kialakításához. Valós időben szolgáltat adatot energia és vízhasználatra vonatkozóan, majd ezen adatok felhasználásával optimalizálja az energiaelosztást. Ez által biztosítható, hogy az elosztórendszerek minimális veszteséggel működjenek magas szolgáltatási minőség mellett. Ötvözésre kerülnek a legmodernebb telekommunikációs technológiák és adatfeldolgozási eljárások.

Smart city

R+D központ idehaza, globális célokkal

A Sagemcom hazai – mostanra közel 70 főre duzzadt – R+D csapatának víziója, hogy felrajzolja hazánkat is a SmartCity fejlesztésekben élenjáró országok képzeletbeli globális térképére. A céget céljainak elérésében segíti három egyetemmel való együttműködése. A projektekben a hazai felsőoktatási intézmények közül a Budapesti Műszaki Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a veszprémi Pannon Egyetem vesz részt.

„Az energetikai szektor IT szempontból történő megújulása több szempontból is különösen érdekes. Magam is ezért jöttem erre a területre jó pár éves bankszektoros tapasztalat után. Korábban kevésbé volt a figyelem középpontjában az IT innováció, így most lehetőség van zöldmezős megoldásokkal kísérletezni és új technológiai megoldásokat alkalmazni. Elsősorban opensource alapú, BigData környezetekben jellemző szoftvert építünk, de kapcsolódik hozzá hardware fejlesztés is. A partner egyetemek pedig támogatnak minket egyebek mellett energia termelést és elosztást optimalizáló modellekkel és algoritmusok kialakításával, nagy mennyiségű szenzoradat feldolgozását lehetővé tevő módszerekkel és keretrendszerekkel valamint alacsony energiafelhasználást biztosító fejlesztési technikákkal.”- mondta Óvári Szilárd, a cég Fejlesztési Központjának vezetője.

Ez járatlan út, azonban kifejezetten előny azok számára, akik kreatívak, kísérletező kedvűek, agilisak, szakmailag elkötelezettek és keresik a technológiai újdonságokat – tette hozzá. Ők építhetnek a Sagemcom nemzetközi tapasztalataira is. A projektek az architectúra megtervezésétől kezdve, mérési algoritmusok kidolgozásán át a komplett megoldás integrálásáig fednek le egy érdekes palettát. Mindezekhez a tudást nemzetközi (osztrák és német) projekteken keresztül gyűjti be és igyekszik ezt követően hazánkban is kamatoztatni. Olyan fejlesztések valósulnak meg, olyan eszközökkel, melyek okot adhatnak külföldre távozó szakemberek hazajövetelére is.