Az agilis szervezeti kultúra másik alappillére (a Product Owner mellett) a Scrum Master, azaz a Scrum fejlesztő csapat legfőbb támogatója, mentora, felettesi jogokkal nem rendelkező vezetője.

A Scrum az egyik legismertebb és legelterjedtebb agilis módszertan, az agilis módszertanok pedig a szoftverfejlesztési módszertanok egy csoportját képezik. Olvass bővebben utána a Fogalomtárban!

A Scrum Master feladata, hogy a csapat az agilis alapelvek mentén, zavartalanul végezze munkáját. Ebből kifolyólag a Scrum Master felelőssége, hogy:

 • a csapat betartsa az agilis elveket, a közösen kialakított folyamatok szerint dolgozzon,
 • az agilis módszertan köré épülő projektmegbeszélések azok céljai és funkciói szerint működjenek,
 • a csapat napi munkájába közvetlenül ne nyúljon bele se a Product Owner, se a vállalat egyéb vezetője / osztálya.

A Scrum Master szervezi és moderálja az agilis módszertan köré épülő projektmegbeszélések nagy részét, ő foglalkozik a csapattagok munkatervezésével, az ahhoz kapcsolódó esetleges kihívásokkal, problémákkal. Ezen kívül az ő feladata a termékvízió csapat számára történő kommunikálása, illetve a munkavégzés eszerinti szervezése. A Scrum Master egy olyan védett környezetet biztosít a csapat számára, amiben annak tagjai zavartalanul tudnak dolgozni, és amennyiben valamilyen feltétel hiányzik ehhez, segít megteremteni azt. Szoros kapcsolatban van a csapat minden tagjával, szükség esetén mentorálja őket, oktatásokat tart és szervez, fenntartja a csapattagok motivációját és elköteleződését.

A pozíció tehát az agilis módszertanok mélyreható ismeretét, mentori készségeket, magas fokú empátiát követel meg, viszont a fejlesztők által használt technológiákhoz nem feltétlenül kell értenie a Scrum Masternek. Ennek ellenére a Scrum Masterek az esetek döntő többségében a fejlesztők közül kerülnek ki, azt az utat támogatva, amikor egy szakember a technológia helyett az emberekre szeretne fókuszálni.

az ITmap szakmai hitelesítője, hazánk legnagyobb IT képző cége

Így is ismerheted

 • Team Leader

Angol elnevezések

 • Scrum Master
 • Scrum Professional

Megszerezhető minősítések, minősítési utak

 • Certified ScrumMaster
 • Advanced Certified ScrumMaster
 • Certified Scrum Professional-ScrumMaster

Képzések, amik segítségével jellemzően ilyen szakemberré válhatsz

 • ld. Megszerezhető minősítések menüpont
 • általában fejlesztő pozícióból továbblépve lehet Scrum master-ré válni

Ajánló

Bejegyzés(ek) a témában

Fizetések

Érdekel mennyit keres egy Scrum Master? Regisztrálj és megtudhatod!

Regisztráció

Ahhoz, hogy hozzászólhass el kell fogadnod az ide kapcsolódó sütik használatát (Disqus). Ezt megteheted az adatvédelem oldalon (ahol további információkat találsz), vagy erre a gombra kattintva.