Az agilis szervezeti kultúra másik alappillére (a Product Owner mellett) a Scrum Master, azaz a Scrum fejlesztő csapat legfőbb támogatója, mentora, felettesi jogokkal nem rendelkező vezetője.

A Scrum az egyik legismertebb és legelterjedtebb agilis módszertan, az agilis módszertanok pedig a szoftverfejlesztési módszertanok egy csoportját képezik. Olvass bővebben utána a Fogalomtárban!

A Scrum Master feladata, hogy a csapat az agilis alapelvek mentén, zavartalanul végezze munkáját. Ebből kifolyólag a Scrum Master felelőssége, hogy:

 • a csapat betartsa az agilis elveket, a közösen kialakított folyamatok szerint dolgozzon,
 • az agilis módszertan köré épülő projektmegbeszélések azok céljai és funkciói szerint működjenek,
 • a csapat napi munkájába közvetlenül ne nyúljon bele se a Product Owner, se a vállalat egyéb vezetője / osztálya.

A Scrum Master szervezi és moderálja az agilis módszertan köré épülő projektmegbeszélések nagy részét, ő foglalkozik a csapattagok munkatervezésével, az ahhoz kapcsolódó esetleges kihívásokkal, problémákkal. Ezen kívül az ő feladata a termékvízió csapat számára történő kommunikálása, illetve a munkavégzés eszerinti szervezése. A Scrum Master egy olyan védett környezetet biztosít a csapat számára, amiben annak tagjai zavartalanul tudnak dolgozni, és amennyiben valamilyen feltétel hiányzik ehhez, segít megteremteni azt. Szoros kapcsolatban van a csapat minden tagjával, szükség esetén mentorálja őket, oktatásokat tart és szervez, fenntartja a csapattagok motivációját és elköteleződését.

A pozíció tehát az agilis módszertanok mélyreható ismeretét, mentori készségeket, magas fokú empátiát követel meg, viszont a fejlesztők által használt technológiákhoz nem feltétlenül kell értenie a Scrum Masternek. Ennek ellenére a Scrum Masterek az esetek döntő többségében a fejlesztők közül kerülnek ki, azt az utat támogatva, amikor egy szakember a technológia helyett az emberekre szeretne fókuszálni.

Training360 logo

az ITmap szakmai hitelesítője, hazánk legnagyobb IT képző cége

Fizetések

Tapasztalatod szerint az egyes szinteken mik az elérhető alapbérek a piacon? Értékeld a megadott béradatokat! Akár anonim véleményeddel Te is segíthetsz abban, hogy valós képet mutathassunk a Budapesten megszerezhető fizetésekről.

Érdekel mennyit keres egy Scrum Master? Regisztrálj és megtudhatod!

Regisztráció

Így is ismerheted

 • Team Leader

Angol elnevezések

 • Scrum Master
 • Scrum Professional

Megszerezhető minősítések, minősítési utak

 • Certified ScrumMaster
 • Advanced Certified ScrumMaster
 • Certified Scrum Professional-ScrumMaster

Képzések, amik segítségével jellemzően ilyen szakemberré válhatsz

 • ld. Megszerezhető minősítések menüpont
 • általában fejlesztő pozícióból továbblépve lehet Scrum master-ré válni

Fizetések

Tapasztalatod szerint az egyes szinteken mik az elérhető alapbérek a piacon? Értékeld a megadott béradatokat! Akár anonim véleményeddel Te is segíthetsz abban, hogy valós képet mutathassunk a Budapesten megszerezhető fizetésekről.

Érdekel mennyit keres egy Scrum Master? Regisztrálj és megtudhatod!

Regisztráció

Bejegyzés(ek) a témában

Ahhoz, hogy hozzászólhass el kell fogadnod az ide kapcsolódó sütik használatát (Disqus). Ezt megteheted az adatvédelem oldalon (ahol további információkat találsz), vagy erre a gombra kattintva.