A Solution architect feladata a szoftver-megoldások átfogó architektúrájának létrehozása és a stratégiai iránymutatás biztosítása a fejlesztési folyamat során.
Ezen szerepkörű embereknek biztosítania kell azt, hogy az új megoldások műszaki, üzleti, felhasználói és egyéb szempontokból egyaránt illeszkedjenek a vállalat meglévő architektúrájába. Együttműködnek a fejlesztési folyamatban részt vevő összes csapattal, és alaposan át kell látniuk, hogy hogyan működnek az egyes termékek és szolgáltatások.
Komplex szerepkörről van szó, ahol a sikeres munkavégzéshez egyaránt szükség van széles körű műszaki szakértelemre, üzleti elemzési készségekre, valamint projektmenedzsment készségekre.
Mit csinál pontosan a Solution architect? 
  • A projektek nagyon korai fázisában lépnek be, és annak alapjait teszik le.
  • Tiszta víziójuk kell legyen a projektről, összegezni és priorizálni kell az ügyfelek igényeit, és ezt le is kell fordítaniuk a fejlesztő csapatnak.
  • A megoldási tervet részekre kell bontaniuk, feltérképezve a függőségeket, hogy a csapatok azokon jól tudjanak dolgozni.
  • Az eredményes és hatékony működést szem előtt tartva választják ki a megfelelő technológiákat.
  • Szoros együtt kell működniük a vállalat különböző területeivel a megfelelő megoldás elérése érdekében.
  • A teljes fejlesztési életciklus során fontos szerepet töltenek be, és bevonásra kerülnek a későbbi frissítések kialakításában is.
Összegezve a felelősségük a kitűzött üzleti követelményeknek megfelelő informatikai rendszerek architektúrájának felépítése és megvalósítása. Fő feladatuk a követelmények összegyűjtése, a specifikációk megértése, az architektúra terv elkészítése, a meglévő rendszerek értékelése, szorosan együttműködve az érintett felekkel a helyes megoldások szállításán.

az ITmap szakmai hitelesítője, hazánk legnagyobb IT képző cége

Kapcsolódó munkakörök

Képzések, amik segítségével jellemzően ilyen szakemberré válhatsz

  • programozó matematikus
  • programtervező informatikus

Ajánló

Fizetések

Alkalmazott
Junior: nem jellemző
Medior: nem jellemző
Senior: nettó 650 000 - 900 000 Ft/hó
Szabadúszó
Junior: nem jellemző
Medior: nem jellemző
Senior: 9 000 - 12 000 Ft/óra

Ahhoz, hogy hozzászólhass el kell fogadnod az ide kapcsolódó sütik használatát (Disqus). Ezt megteheted az adatvédelem oldalon (ahol további információkat találsz), vagy erre a gombra kattintva.