Tarts lépést a technológiai változással és légy Te is a nyertesek között

Jövő Olvasási idő:1 perc

Smart City

Ezért érdemes nyitott szemmel járnunk, akár legyen szó a saját szakmánkról is. Fontos, hogy legyünk nyitottak az informatikához közelebb álló munkafolyamatok felé is, akár mindennapos tevékenységünket kiszolgáló eszközökkel, vagy ezek továbbgondolásával.

A piac folyamatosan szüli azokat a megoldásokat, amik elvárják, hogy a gyors változást gyors megoldásokkal lekövessük. Ezek közé sorolható az újonnan alakuló informatikai oktatási intézmények, a köznyelvben sűrűn tapasztalt nevükön, “gyorstalpalók” is, melyek első végzett hallgatói már a munkaerőpiacra kerültek. Az egyre súlyosbodó munkaerőhiányban a vállalkozók is keresik az új platformokat (pl. Evosoft.), ezért a jövőben egyre nagyobb szeletet fognak kiragadni a szabad pozíciókból a tanfolyamot végzett, átképzett, vagy nem szakirányú diplomával rendelkező emberek.

Tóth Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseletében megoldásként kifejtette, hogy az egyetem feladata olyan képességeket adni, amelyekkel a hallgató bármilyen munkakörben helyt tud állni. Az egyetemek is próbálnak gyakorlatibb képzéseket felmutatni, és nagyobb hangsúlyt helyezni arra, hogy egyrészt a technológiai alapismereteken felül a hallgatók olyan ‘soft skilleket’ sajátítsanak el, mint a problémamegoldó képesség és a kreatív gondolkodás, a kíváncsiság, a munka iránti szenvedély, a kitartás, vagy a kezdeményező- és alkalmazkodóképesség.

Ez azonban nem megoldható a nélkül, hogy közelebb hozzuk a gyakorlati oldalt is és jobban megismertessük az ezzel foglalkozó cégeket. A cél, az egyetemek és a munkáltatók együttműködése, amiből mind a két fél sikeresen profitálhat.

Forrás

A konferencián ezen felül szó esett a mostanra már rengeteg fórumon elhangozott 20.000 fős informatikai szakember hiányról is. Egyelőre túl kevesen gondolkoznak azon, hogy erre az útra lépjenek és sokan megkérdőjelezik ezt a húszezres hiányt is, viszont az hogy nincs elegendő munkaerő az IT  területen, az a napnál is világosabb. A hiány pontos száma nem annyira fontos, mert meglátásunk szerint az a paradoxonnak tűnő dolog állhat elő a piacon, hogy minél több jó szakember jön haza és kerül be az iskolapadból a munka világába, a szakemberhiány egyenesen arányosan nőni fog. Ez a fajta “hiány-növekedés” valahol nemzetgazdasági érdek, mert ahol a minőségi tudás, ott a tőke is, mely egész gazdaságot jó irányba terelheti.

Ha ezek után te is kicsit körülnéznél a hazai lehetőségek között, kattints ide!