Te is jól fizető programozó állást szeretnél? Ezeket gondold át, mielőtt átképzésre jelentkezel!

HR&IT Olvasási idő:3 perc

programozó

Persze senki nem tudja garantálni, hogy mindez 100 év múlva is igaz lesz, ahogy a csaknem két évszázaddal ezelőtt élő őseink sem sejthették, hogy hova fejlődik a világ az akkor minden képzeletet felülmúló távíróhoz képest. Az mindenesetre biztos, hogy ahogy az elmúlt pár évtizedet, úgy a következőket  is nemcsak, hogy meg fogja határozni az informatikai szektor, de az iparág a világgazdaság további fejlődésének egyértelmű motorja lesz.

Érthető tehát, hogy most különösen nagy figyelmet kap a terület: a jelenlegi információk szerint állami támogatással is lehetőség lesz arra, hogy az elhivatottak programozónak képezzék át magukat. A pár éve útnak indult akadémiák így még nagyobb erőbedobással készülnek arra, hogy minél több jelentkezőt támogassanak az új karrierúton.

Te is komolyan gondolkozol az átképzésen? Segítünk a döntésben!

Kiemelkedő fizetés, biztos munkahely, jobbnál jobb lehetőségek. Valóban ennyire egyszerű lenne? Nagyon sok szempontból igen, de…

Előbb azonban nézzük meg, miért is jó fejlesztőként dolgozni? A fenti, nyilvánvaló tények mellett:

Mert menő!

Amíg a technológia nem volt ennyire középpontban, addig az informatika különböző szegmenseiben dolgozók nem voltak kifejezetten népszerűek – épp ellenkezőleg. A helyzet azonban nem is változhatott volna nagyobbat: ma már kifejezetten pozitív, ha valaki programozó. Az egykor sokak által lenézett szakemberekből irigyelt, a társadalom által megbecsült munkavállalók váltak, akik lényegében kedvük szerint válogathatnak a jobbnál jobb lehetőségek közül.

Mert megválaszthatod, valójában milyen iparágban dolgozol!

Számodra az orvostechnika a vonzó? Vagy gyerekkorod óta autók közé vágysz? Esetleg a családi tradíciót folytatva a pénzügyi szektorban képzeled el magad? Semmi akadálya! Ma már szó szerint az élet szinte minden területén megtalálható a programozás, lényegében nincs olyan iparág, ahol valamilyen formában ne lenne jelen. A kiaknázható területek száma szinte határtalan, és még arra is van lehetőség, hogy válts közöttük: egyáltalán nem kell például az online kereskedelemnél leragadnod, ha éppen ahhoz van kedved, hogy a gyerekek oktatását segítsd elő.

Mert a terület folyamatosan növekszik és változik!

Ha ismerőseid arra panaszkodnak, hogy szakmájukban hosszú évek, esetleg évtizedek óta semmi nem változik, biztos lehetsz benne: a fejlesztésben ez a veszély nem fog fenyegetni. Sokan azt mondják, hogy a terület még ma is csak a felszínét súrolja mindannak, ami megvalósítható lenne, szinte naponta újabb és újabb technológiák jelennek meg, amik csak arra várnak, hogy minél többen megismerjék őket. Arról nem is beszélve, hogy ennek köszönhetően számos olyan új munkakör alakul ki, amely korábban nem is létezett. A folyamatos fejlődés és karrierlehetőség tehát garantált. 

programozó

És akkor jöjjön az a bizonyos de…

Bármennyire is kecsegtetőek a fentiek, nem mehetünk el amellett sem, amiről kevesen beszélnek: nem mindenki fogja megtalálni a számítását programozóként. A művészi életpálya sem ideális bárkinek, nincs ez máshogy ebben az esetben sem. Miért?

Mert a programozóakadémián végzettek útja nem mindig gördülékeny.

Kész vagy arra, hogy az átlagnál keményebben dolgozz? El tudod fogadni azt, hogy akár egy 12 hónapos képzéssel a hátad mögött az első időkben nem fognak ugyanannyit fizetni, mint az egyetemi diplomával rendelkezőknek? Hajlandó vagy pár évet rászánni arra, hogy valóban megvesd a lábadat a szakmában? Amennyiben egyértelműen igen a válaszod, nem lesz gond! Ha azonban kételyeid vannak, érdemes még egyszer átgondolnod. A valóság néha más, mint a hangzatos prospektusokon: a teljesen más területről érkezőknek nem kevés energiát kell belefektetniük abba, hogy szakemberként elfogadják őket azok, akik több évet töltöttek képzéssel.

Mert a fejlesztő munkakörök sokszor stresszesek, sokan akarnak sok mindent. Azonnal.

Szoros határidők, párhuzamosan több feladat, ráadásul annak a bizonyos kódnak sem kellene hemzsegnie a hibától. Képesnek érzed magad arra, hogy a sokszor nem is kicsi nyomást kezelni tudd? Meg tudsz birkózni akár azzal a helyzettel is, hogy leáll egy teljes banki rendszer, és addig senki nem megy haza a csapatból, ameddig a hiba forrását meg nem találjátok? Persze ez kirívó helyzet, azonban a magas fizetés nem jár egyedül. Nem mindig mókaval és kacagással telnek a mindennapok.

Mert dolgozni, azt bizony kell. Általában nem is keveset. És nem mindig akkor, amikor Te szeretnéd.

A legnagyobb krach általában akkor üt be, amikor éppen azt gondolod, hogy már mindent megoldottál. Éppen, amikor indulnál már haza. Általában ezek nem várhatnak még három órát, esetleg egy éjszakát. Cserébe nagyon sok cég rugalmas munkaidőt kínál, illetve szintén gyakori megoldás a törzsidős rendszer, amikor előre meghatározott pár órás intervallumban kell elérhetőnek lenni, illetve jelen lenni az irodában. Unatkozni sem fogsz soha, ameddig felhasználók vannak,  mindig lesznek új ötletek, megvalósításra váró funkciók. Általában pörgősek lesznek a mindennapok. Készen állsz rá?

+1: Mert sok ismerősöd azt fogja gondolni, hogy Te fogod megoldani, ha:

elmosódott színeket nyomtat a nyomtató. Ha ráönti a vizet a laptopra. Ha x program nem fut a laptopon/tableten/mobilon. Igen, így van, sokan házi rendszergazdaként fognak rád tekinteni. Foglalkozási ártalom. :)

Bárki bármit is mondjon, a legfontosabb szempontot semmiképp nem szabad szem elől téveszteni: Te el tudod magad képzelni hosszú távon programozóként? Van benned elhivatottság? Van más motivációd, mint a pénz? Lehet, hogy most nem úgy tűnik, de hidd el, hosszú távon ez nagy valószínűséggel kevés lesz.  

És még egy fontos dolog: mielőtt véglegesen döntenél, tájékozódj, kutass, nézd meg pár akadémia kínálatát! Ebben is segítünk Neked!

Ha pedig a jövőben szívesen megosztanád velünk történetedet, ne habozz!