Több tematikus nyári táborban is tanulhatnak programozni a gyerekek

Egyéb Olvasási idő:2 perc

tábor

A szülők számára gyakran okoz problémát annak megoldása, hogy ki vigyázzon a gyerekekre a nyári szünetben, amíg ők dolgoznak. A különféle táborok rengeteg témát ölelnek föl, ráadásul több olyat is lehet találni, ami bentlakásos, így az sem okozhat problémát, hogy a reggeli dugóban kell elmanőverezni a helyszínre munka előtt és után.

Nem csak sportolóknak

Míg régebben a különféle sporttáborok dominálták, a nyári táborok kínálata mostanra több tematikus táborral is kibővült. Szinte minden témakörben rengeteg különféle táborból választhatunk: akár a lovassportban, akár a programozásban szeretne elmélyülni a gyermek, találhatunk neki a pár napostól a több hetesen át napközis és ottalvós verziót is. Bár ezek a lehetőségek nem mindig olcsók, mégis sokan élnek velük, hiszen így munka közben is jó helyen tudhatják a csemetéiket akik ráadásul hasznos tudásra is szert tehetnek – például megtanulhatják a programozás alapjait!

Néha a munkahely is besegít

Akad olyan cég is, amelyik segít a kollégáknak abban, hogy informatikai tematikájú táborokba küldhessék a gyerekeiket. A lenti listában is szereplő Logiscool-al például a Qualysoft fogott össze annak érdekében, hogy a munkatársak gyerekei kedvezményes áron vehessenek részt az iskola programjain: a cég augusztus 25-ig tizenöt helyszínen támogatja a hetente induló ötnapos táborokban való részvételt a 6-14 éves korosztály számára, így összesen 60 gyermeknek biztosítva 50%-os kedvezményt. Ezen felül van olyan intézmény, ahová a Qualysoft a gyerekek szállítását is vállalja, így mentesítve a szülőket a reggeli és délutáni utaztatás logisztikájának terhe alól. Amellett, hogy ez jelentős segítség lehet a náluk dolgozóknak, az utánpótlás nevelés szempontja is érvényesül az ilyen és ehhez hasonló támogatásokban. A kellemes nyári táborokban, jó társaságban megszerzett informatikai tudás könnyen alapozhatja meg a téma iránti érdeklődést, és így hosszú távon gondolkodva segíthet abban, hogy elkötelezett szakemberek kerüljenek majd a munkaerőpiacra a későbbiekben.

Informatikai táborok szerte az országban

VISZ programozó tábor

A Magyar Vezető Informatikusok Szövetsége 2015 óta szervez nyári táborokat. Az idei évben a városligeti Vajdahunyad várban tartják még hátralévő programjaikat, ahol a délutáni órákban a Kodu és a Scratch programnyelveken, valamint Lego Robot programozáson keresztül vezetik be az informatikába a gyerekeket. A délelőtti programok során sok időt töltenek a természetben, a Mezőgazdasági Múzeum kiállításain is, így a programozáson túl is sokszínű és tartalmas programon vehetnek részt az ide jelentkezők.

Logiscool táborok

A Logiscool 6-tól egészen 18 éves korig várja a jelentkezőket, akik 5 különböző téma (Minecraft, Robotika, Programozó, “Hacker”, Cool Tools és App Camp) köré épített táborban vehetnek részt. Budapest mellett további 24 városban zajlanak a programok, az egyes témakörök azonban nem feltétlenül érhetők el minden helyszínen, így érdemes alaposan átnézni a weboldalon szereplő leírásokat.

Funside programozó és robotika táborok

A Funside nyári táborai Budapesten és a Balaton partján zajlanak, a bőséges kínálatban pedig mindkét helyszínen szerepel a programozó és a robotika tábor is. A balatoni nemzetközi tábor bőséges programajánlatából akár vegyesen is lehet választani, így egy turnuson belül akár többféle táborban is részt vehetnek a gyerekek. Az idei programok a honlapon szereplő információk alapján már beteltek, de a budapesti turnusok esetén van lehetőség a várólistára való feliratkozásra, így üresedés esetén akár ezekbe a táborokba is el lehet jutni.