10 IT technológia, amely (még) nem váltotta meg a világot

Jövő Olvasási idő:2 perc

Nagyobb a füstje, mint a lángja

A jelen innovációja alakítja a jövőt. Néha azonban a tech világ kissé túlértékeli önmagát, így a megjósolt trendek nem akkor, vagy nem úgy válnak valóra, ahogy azt előre ígérik. Jöjjön az Infoworld válogatásában 10 olyan technológia, amely bár nem rossz, nem robbant akkorát, amekkorát 2017 közepére jósoltak neki.

1. Chatbotok

Nem állítjuk, hogy az NLP (Natural Language Processing), vagy a conversational searching területek nem kecsegtetnek fényes jövővel. Azonban a chatbotok csak keresőmotorok interfészeként működőképesek igazán – vagyis olyan robotként, ami kérdéseket tesz fel nekünk, hogy finomítsa a keresésünket és a legjobb találatot adja. Az olyan elképzelések, mint ügyfélszolgálatos kolléga helyett chatbot alkalmazása, csupán szép köntösbe bújtatott  IVR rendszert jelentenek.

2. HDFS (Hadoop Distributed File System)

Az elosztott fájlrendszer alapvetően jó ötlet, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a tárolóhálózatok (SAN) költséghatékonyság szempontjából nem bizonyultak ideálisnak. Azonban a HDFS rosszul lett megtervezve (ide hivatkozás ezzel a linkkel: http://www.infoworld.com/article/3087564/storage/hdfs-big-data-analytics-weakest-link.html): egy rendszer-szintű szolgáltatás Java-ban történő megírása nem túl jó ötlet, tekintve, hogy a Java adatátvitele meglehetősen lassú tud lenni. Bár vannak kísérletek a hibák javítására, más elosztott fájlrendszerek (pl. MaprFS, Gluster) sokkal jobb választásnak bizonyulhatnak.

3. AWS (Amazon Web Services)

Az AWS nem olcsó. Sőt, kifejezetten drága. Az AWS nem jelent mágikus hibatűrést. Egyáltalán nincs benne semmi mágikus. Használata legtöbbször komoly javítási, gondozási, karbantartási feladatokat igényel. Ami biztos, hogy AWS használata mellett nem lesz gondod a hardver vásárlással és a rossz hálózati konfigurációval. Azonban néhány ember egy hálózat-konfigurálással töltött nap után képes csak ez utóbbi mondatot figyelembe venni, elfeledkezve a korábbiakról.

4. Machine learning

A “gépek tanulása” tulajdonképpen csak matek. A machine learning valóban egy hasznos eszköz, ami képes jobbá tenni a világot és automatizálni bizonyos dolgokat, amelyeket korábban nem lehetett. De sokaknak téves elképzelése van arról, mire képes és mire nem. Sajnos egy teljesen rendezetlen, véletlenszerű adathalmazból egy gombnyomással nem lehet használható információt kapni. Sőt, még ha rendezed, tisztítod és megfelelően konfigurálod az adathalmazodat, kitalálsz egy jó algoritmust, akkor is ellenőrizned, finomhangolnod kell a machine learning segítségével kapott eredményt. Nem állítjuk, hogy egy gép nem tud vicceket, vagy verseket írni, csak azt, hogy ezek egészen addig borzalmasak lesznek, amíg valaki nem végzi el a tényleges munkát, a finomhangolást (aztán persze mondhatjuk azt, hogy az egészet a gép csinálta, csak nem lesz igaz).

5. Zsarolóvírusok

Egy újabb remek alapanyag a hírügynökségek számára, amivel ijesztgethetik az embereket. Pedig nagyon egyszerű a védekezés: ne telepíts random programokat, csak okkal és a megfelelő időben tölts le patcheket, használj tűzfalat és ne használj Windowst legyenek biztonsági mentéseid (tipp: használj Google Drive-ot). A zsarolóvírus probléma 99%-a megoldva. Ha mégis titkosítják a fájljaidat, formatáld a merevlemezt, és máris tiszta lappal indulsz, komolyabb veszteség nélkül.

6. Apple Keynote

Tulajdonképpen PowerPoint az Apple-től. Tényleg olyan, mint a PowerPoint, leszámítva, hogy a kivágás és másolás funkciók nem működnek rendesen, a fájlok minden megmagyarázható indok nélkül legalább 100 MB méretűek, a rajz- és elrendező eszközök pedig sokkal primitívebbek. De mégis: PowerPoint az Appletől (aawh)!! Alig várjuk, hogy megjelenjen a web-alapú, telepítésmentes verzió…

7. Idei MacBook Pro

Úgy öt éve lehetett kapni 16 GB-s (32 GB-re bővíthető), majdnem 4K-s kijelzővel ellátott Dell laptopot. A legújabb MacBook Pro processzora ugyanannyi magos, mint a korábbiak, és alig gyorsabb. Az új gép még mindig csak 16GB-os memória kapacitással rendelkezik és nem bővíthető. Azt javasoljuk inkább vegyél egy jó asztali gépet és turbózd fel GPU-val.

8. Virtuális valóság (VR)

Hiába a nagy hype, a VR még mindig nem éri el azt a színvonalat, amit várnak tőle, nem ad akkora élményt, mint reméltük. Ráadásul nagyon hülyén fest mindenki azzal a szemüveggel a fején. Kérdés lesz-e elég idő a fejlesztésre, és kellően nagy-e piac, hogy megérje beruházni?

9. Önvezető autók

Talán ez a jövő, de még mindig legalább egy-két évtizedre vagyunk attól, hogy az emberek nagy része megengedhessen magának egy önműködő autót, vagy beülhessen egy Uberbe, és csak bemondja a barátja címét úticélként, hogy az autó odavigye.

10. Blockchain

Egy fontos technológia, azonban a közeljövőben nem fogja alapjaiban megváltoztatni az üzleti életet. Az üzlet ugyanis sokszor hagyományokon és szocializáción alapszik. A problémák sosem voltak igazán technikai jellegűek. Van esély arra, hogy alkalmazni fogják, azonban valószínűleg jóval kevesebben, mint ahogy azt előre mondják. Csak úgy, ahogy a BitCoin esetében is történt.

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is