Útikalauz munkájukat elvesztő, illetve karrierjüket újratervező informatikusoknak

HR&IT Olvasási idő:2 perc

informatikus

Cikkünk elsősorban azoknak nyújt támogatást, akik kevésbé érzik úgy, hogy otthonosan mozognak az álláskeresés ingoványos talaján, vagy érthető módon igencsak elszoktak tőle az elmúlt 5-6 évben.

Tudjuk, hogy elterjedt, hogy egy informatikusnak csak gondolni kell rá, hogy új állást szeretne, és az máris kopogtat az ajtón, ha azonban valóban minden szempontból jó munkát szeretnél, érdemes a jól felépített keresésre fókuszálni. 

Emellett abban az esetben is célszerű lehet a lenti javaslatokat beépíteni a gyakorlatba, ha fontos Számodra, hogy tudatosan tervezd a karrieredet, és ne akadj fenn a fejvadászok “halászhálóján”.

Nagyon sok vállalat könnyen és gyorsan átállt az online interjúkra, így bár biztosan lesznek olyanok is, akiknél egy időre leáll a kiválasztás, számos helyen a toborzás üteme folytatódni fog a pár hónappal korábbiaknak megfelelően. Így az első és legfontosabb: semmiképp ne ess pánikba! A csalódottság, a félelem teljesen rendben lévő érzések, ha elveszítetted a munkádat, szerencsére azonban napjaink legütőképesebb szakmája van a kezedben.

Nem kell rögtön pánikszerűen szakmai network építésébe kezdened, főleg, ha nem érzed ezt magadhoz közel állónak- számos más eszköz van segítségedre.

Nézzük, mi mindenre figyelj!

Gondold át, mi az, ami fontos számodra, illetve milyen közegben, környezetben érzed magad jól: multi, startup, kkv, magyar vállalat, nemzetközi terep? Mi az, amiből nem engedsz az elvárásaid kapcsán, és mi az, amit rugalmasan tudsz kezelni? Home office lehetőség, megközelíthetőség, agilitás, kis csapat-nagy csapat? Mindent vegyél figyelembe, ami Számodra mérvadó!

Informálódj, mi változott azóta, amióta legutóbb állást váltottál, különösen igaz ez, ha mindez években mérhető. Az elmúlt időszakban számos olyan platform jött létre, ahol különböző IT vállalatok mutatják be magukat, az alkalmazott technológiákat, az aktuális álláslehetőségeket. Az IThon.info mellett, ahol lehetőséged van követni a Számodra érdekes vállalatokat,  ilyen többek között a dreamjo.bs, vagy a nofluffjobs kötelezően megadandó bérsávval.

informatikus

Ezt követően frissítsd önéletrajzod, illetve eljött az ideje, hogy a különböző adatbázisokban, mint a profession.hu, regisztrálj, vagy pedig  aktualizáld a már nem naprakész információkat. Helyezd a hangsúlyt a technológiai ismereteidre, illetve nyugodtan jelezd, mi az, amit keresel! Felejtsd el, hogy csak az egyoldalas CV a jó, ha van miről írnod, ne fogd vissza magad, de ne ess át a ló túloldarára sem! Nem kell csillogó-villogó, egyedi CV-t írni (persze, ha van hozzá kedved, bátran tedd meg), fontosabb az, hogy könnyen olvasható, átlátható, jól tagolt legyen. 

Manapság elkerülhetetlen: legyen SEO szempontból is szuper az önéletrajzod! Használj sok technológiai szakkifejezést, akár ugyanazt többféleképp, ezzel is biztosítva, hogy a legkülönbözőbb keresőszavakra is kidobja a rendszer az anyagodat. Nyugodtan említsd meg azokat a területeket is, amelyek csak érdekelnek. Figyelj azonban arra, hogy a fő csapásvonal, azaz, hogy mihez értesz igazán, ki legyen emelve!

Az álláskereső portálokon használd a lehetséges szűrőket, hogy tényleg a számodra leginkább releváns pozíciókat találd meg! Legalább 3 naponta nézd végig az aktuális, illetve legújabb hirdetéseket!

Ha korábban nem voltál elérhető LinkedIN-en, gondold át: ha startup-oknál szeretnéd folytatni a karrieredet, mindenképpen érdemes ezen változtatni. 

Ettől függetlenül is sok vállalat már inkább ide teszi ki automatikusan a hirdetéseit, ezt is  hasznos lehet figyelembe venned. Továbbá a célzott ismerőskeresés jelentősen növelheti esélyeidet, hogy egy-egy pozíció kapcsán megtaláljanak: minél több az ismerősöd, annál többször kerül megjelenítésre a profilod. Bátran jelöld az IT-s HR-eseket is, nem fogják zokon venni. :)

Ha korábban kapcsolatban voltál fejvadászokkal, ne érezd úgy, hogy kellemetlen megkeresni őket. Válaszd azt, akit a legmegbízhatóbbnak éreztél! Nem csak a legmegfelelőbb állás megtalálásában fog segíteni, de átnézheti az önéletrajzodat, tippeket, tanácsokat is adhat.

Használd ki az időt arra, hogy részt vegyél olyan online képzésen, amire korábban esetleg nem volt időd, de szakmailag érdekel, és szeretnél jobban elmélyedni benne. 

Jelezd azoknak az ismerősöknek, akikben megbízol, hogy elérhető vagy! Soha nem lehet tudni, hol, illetve kitől hall az ember egy érdekes lehetőségről.

Ha pedig mindezeket megtetted, hidd el, rövid időn belül azt fogod látni, hogy már csak választanod kell a számodra legszimpatikusabb ajánlatok közül. :)  

Sok sikert kívánunk, ha pedig van kedved, írd meg nekünk, mennyi idő alatt sikerült megtalálnod a legjobb állást! :)