Üzleti intelligencia alkalmazások – mi ez pontosan, és miért fontos neked?

Adattárházak Olvasási idő:1 perc

Business Intelligence

Üzleti intelligencia… egy fogalom, amit mostanában egyre többet hallani, mégis kevesen ismerik a pontos jelentését. Mi tartozik bele az üzleti intelligenciába, mi nem, és IT szakemberként mennyit érdemes erről tudnod? Válaszok a cikkben :)

Az üzleti intelligencia nem (csak) annyit jelent, hogy intelligens módon állunk az üzlethez, a fejünket használva. A Wikipédia definíciója szerint „az üzleti intelligencia (angolul Business Intelligence, röviden BI) gyűjtőfogalom; magában foglalja azokat az alkalmazásokat, legjobb gyakorlatokat, eszközöket – beleértve az infrastruktúrát is -, amelyek lehetővé teszik, hogy megszerezhessünk és felhasználhassunk olyan információkat, amelyek fontosak ahhoz, hogy az üzleti döntéseket és így az üzleti teljesítményt javítsuk.” Voltaképpen mondhatjuk azt is, hogy egy IT-csomagról beszélünk, amiben különböző eszközök vannak, és amelyek mind-mind hozzásegítenek a jobb döntésekhez. A fogalom az utóbbi időben kezd járvány-szerűen terjedni, ezért mi magunk is meglepődtünk, amikor azt olvastuk, hogy a kifejezést már az 1860-as években is használták. (Mai értelemben 1989-ben, Howard Desner használta először.) És ha már az etimológiánál tartunk, érdemes itt megemlíteni az Üzleti elemzést, melyet sokan a BI szinonimájaként használnak, míg mások szerint a két fogalom közt jelentős különbségek vannak.

Mire jó az üzleti intelligencia?

A BI főbb területei – a teljesség igénye nélkül:
  • Riportkészítés, jelentéskészítés, beszámoló készítés
  • Dashboard-ok, vezetői irányítópultok készítése
  • Üzleti, statisztikai elemzés
  • Tervezés, előrejelzés, üzleti modellezés, forgatókönyvek (szcenáriók) készítése
  • Elvándorlás, lemorzsolódás elemzése, ügyfélszegmentálás, csalások felderítése, hitelminősítés elemzés
  • Webes látogatottság elemzése
  • Adatok földrajzi elemzése
  • Adatvizualizáció, grafikonok
  • Adatbányászat

Megannyi különböző terület, amikben az a közös, hogy nagyon jól felépített rendszerek, és nagyon jó szakemberek kellenek ahhoz, hogy a BI alkalmazások valóban hasznosak és hatékonyak legyenek. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a rohamtempójú fejlődés mellett nem elég egy rendszert egyszer kiépíteni, hanem állandóan fejleszteni kell. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy BI alkalmazás élettartama nem években, sőt, még csak nem is hónapokban mérhető: akár az is előfordulhat, hogy az applikáció már a bevezetése utáni másnap elavulttá válik. A fejlesztéseket ráadásul úgy kell folyamatosan bevezetni, hogy a felhasználóknak ne kelljen állandóan új környezetet, új alkalmazások használatát megtanulnia, hiszen az pont visszavetné a hatékonyságot.

Van, akit ez a folyamatos változás elrettent, míg mások az izgalmas kihívásokat látják benne. Mi az utóbbiak közé tartozunk: szerintünk ha szereted, amit csinálsz és szeretsz folyamatosan fejlődni, egyre jobb akarsz lenni, akkor az Üzleti Intelligencia területen egészen biztos, hogy egy percig sem fogsz unatkozni.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook vagy LinkedIN oldalunkon is!