IT-s fejvadászok feketelistája

Egyéb Olvasási idő:2 perc

Elég csak pár percet eltölteni a legnépszerűbb szakmai közösségi oldalon, biztosak lehetünk benne, hogy beleütközünk a fejvadászok munkáját és személyiségét nem túl pozitív színben feltüntető posztokba. Persze sajnos nagyon sokszor van alapja a negatív véleményeknek.

Azonban arról sem érdemes elfeledkezni, hogy a közvetítői oldalon sem mindig csupa móka és kacagás az élet, pláne, ha az ember az informatikai szektorban vadássza a szakembereket. Nemcsak a jelölteknek van feketelistája a közvetítőkről, de ez fordítva is működik. A fejvadászok is rendelkeznek egy hasonló listával azokról, akiktől falra másznának legszívesebben.

Íme, mitől másznak falra a tapasztalt IT-s fejvadászok is:

1. Superman-ek kifogyhatatlan önbizalommal

Hát, jó, eljönnek egy beszélgetésre, de már a telefonban tudtunkra adják, hogy alsóbbrendű lények vagyunk, ne is számítsunk semmi jóra. A hiány nem hatott pozitívan a személyiségfejlődésükre, az az alap, hogy mindenki istenként tiszteli őket. A kérdésekre ímmel-ámmal válaszolnak, közben párszor megcsörren a legtrendibb okostelefon, bizonyítva, hogy nélkülözhetetlenek. Hiába próbálkozol bárhogy, lehetetlen konkrét információkat kiszedni belőlük, nem tudod meg, mivel is töltik értékes munkanapjaikat. Azt viszont megtudod, hogy ők mindent megoldanak, mindenkinek megmondják a tutit, nem csak kiváló programozók, de még kiválóbb projektmenedzserek, vezetők, igazi példaképek. Fogalmuk nincs, mi történne a céggel, ha eljönnének, de az teljesen biztos, hogy a projekt már másnap becsődölne. Ők most épp versenyeztetik a cégeket, egyre pofátlanabb kompenzációs csomagért. A tárgyalót elhagyva még 3 óra múlva is érződik a parfümfelhő.

Visszanyal a fagyi – IT-s fejvadászok feketelistája

2. Anyámasszony katonája

A másik véglet. Már a telefonban magad előtt látod: szerencsétlen, kétbalkezes, nem mer az ember szemébe nézni. Mielőtt találkoznál vele, már igazából sajnálod. Megérkezik, és azt kérdezed magadban, hogy vajon az anyukája kint várja-e. Nagyon kedves vagy, visszamész óvónénibe. Próbálod kicsit oldani a hangulatot, bármilyen kapcsolódási pontot keresni. Dicsérni. Biztatóan mosolyogni. Bátorítani. Hiába. Igen-nem a leggyakoribb válasz. Nem fogja az ötleteivel megváltani a világot, cserébe a legmonotonabb munkát is rá lehet bízni. A létező összes kérdést felteszed. A végére nem csak ő izzad le, hanem Te is.

3. Normálisnak tűnik, de…

Eljön az interjúra, nem is háborog miatta. Korrektül és pozitív hangnemben elbeszélgetsz vele. Beavat a tapasztalataiba, persze nem túl bőbeszédűen, de pont annyira, hogy elég legyen. Néhány válasz elől azonban kitér. Ezek jellemzően arra irányulnak, hogy miért nyitott, milyen esetben váltana biztosan, stb. Érzed, hogy valami mintha nem stimmelne, de hiába faggatod hosszabban, nem jössz rá, hogy mi. Innentől két út van: az interjú után örökre eltűnik, sehogy, semmilyen formában nem éred utol. Ez a jobbik eset. A másik út sokkal rosszabb: még a megbízói interjúra is elmegy, esetleg még az ajánlatot is elfogadja. Majd amikor be kellene lépnie, olyan, mintha, elnyelte volna a föld. A megbízó tajtékzik, az ember pedig nem igazán tud mit tenni. Fiúk, lányok: felnőtt emberek vagyunk. Nyugodtan meg lehet mondani, hogy mégsem akarsz váltani, nem tetszett az interjúztató szeme, pocsék volt a kávé. De ne játszunk bújócskát. Az 4-5 évesen volt menő.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

Visszanyal a fagyi – IT-s fejvadászok feketelistája

4. A kákán is csomót keres…És ő bizony talál!

Te csak ne szólalj meg. Úgysem tudsz jót mondani. Tőle minden munkahelyén tartottak. Hoppá, eddig csak egy munkahelye volt. 15 éve ugyanott dolgozik. Rendkívül büszke rá. Számos pozícióban megfordult már, természetesen mindegyik kritikus volt a vállalat fennmaradása szempontjából. De mindegyikben hősiesen helytállt. Észreveszi a legapróbb hibákat. Nem csak a munkában. Mérnöki pontossággal méri ki a pohár legmegfelelőbb helyét az asztalon. Csak semmi mosoly. Egy idő után képtelen vagy követni a körmondatait. Két órán át hallgatod, de valójában semmit nem tudsz meg róla, hogy mi mindent is tett abban a sok munkakörben. A beszélgetés után csak annyit kérsz a kollégáktól: aznap már ne szóljanak hozzád.

A fentiek bizony még a legtapasztaltabb fejvadászoktól is gyakran elveszik a kedvet, hogy bármikor újra megkeressék őket, ezeket az interjúkat pedig leginkább csak egy jó hideg sör mellett lehet kiheverni.

Van olyan lista, ahova viszont Te is valószínű szívesen felkerülnél. Ezt a listát pedig a fejvadászok is nagyra értékelik. A III.Országos IT Megmérettetésen megmutathatod, hogy igenis Te vagy a legjobb! Ezen érdemes rajta lennie a nevednek!

Jelentkezem!