Vízszintesen vagy függőlegesen építsünk mesterséges intelligenciát?

Jövő Olvasási idő:1 perc

Mesterséges Intelligencia
Az általános M.I.

A két koncepció lényegesen eltér egymástól. Az általános M.I.-t fejlesztők (general A.I.) arra törekszenek, amit a sci-fi filmekben is látni lehet: olyan mesterséges intelligencia létrehozására, amely az emberéhez hasonlatosan széleskörű. Egy ilyen M.I. bármely élethelyzetben felfogja a világot maga körül és képes arra intelligensen reagálni. Ezek a gondolkodó gépek azok, amit köznapi értelemben M.I.-nek tekintenek, ám a sci-fikkel ellentétben, a valóságban még nagyon messziről sem közelítik meg az emberi intelligenciát. Az ilyen irányú tudományos kutatások világszerte folynak, azonban a köznapi vagy üzleti életre még nincsenek mindennapos hatással.

mesterséges intelligencia

Ami már az életünk része: a vertikális M.I.

Vertikális M.I-nek ezzel szemben azt nevezzük, amikor a gépi tanulás egyetlen problématerületre fókuszál. Nem képes széleskörűen értelmezni a világot, viszont  abban a néhány témában, amire tervezték, meglepően ügyesen viselkedik. Ilyen megoldás az Apple Sirije, az Amazon Alexája, de ilyennek tekinthetők az önvezető autók is.

Ezekből a példákból is jól látható, hogy a vertikális M.I. már a hétköznapi életünk része, elterjedt az üzleti élet területein is, és célmegoldásai hatékonnyá, sokszor automatizálttá tesznek bizonyos munkafolyamatokat.

Az emberiség szempontjából a horizontális M.I. a távlati jövő ígéretes területe, azonban üzletileg és a mindennapi életünkre jelenleg és a következő 5-10 évben egyértelműen a vertikális M.I. fejlesztés lesz hatással. Egészen biztos, hogy a következő években további izgalmas M.I. megoldásokat fogunk látni mind az ipar, az üzlet és a mindennapi életünk terén egyaránt, ezek azonban egyelőre a vertikális megközelítést alkalmazzák majd.

A szerző a Stratis Kft. tanácsadója, mely cég vezetői és informatikai megvalósítással és tanácsadással foglalkozik. Ha érdekelnek a hozzájuk kapcsolódó hírek és érdekességek, akkor közvetlenül is követheted az adatlapjukat, hogy biztos ne maradj le semmiről – többek között adattal kapcsolatos témákról olvashatsz Tőlük a közeljövőben!

[cegajanlo id=”stratis”]

Hasonló tartalmakért kövesd a Facebook oldalunkat is!