Zanza.tv: 6 millió oldalletöltés 0 forint hirdetéssel

Fejlesztés Olvasási idő:3 perc

„Valós igényekre fókuszáló IT projektben részt venni, ami értéket teremt a közösség számára és piacvezető platformként képes hatást gyakorolni a felhasználókra.” – talán így lehetne egy mondatban összefoglalni azokat a motivációs tényezőket, amelyekkel felkelthetjük a webfejlesztők érdeklődését egy e-learning projekt iránt.

Hasonló motivációtól vezérelve indult el 2014 őszén hazánk egyik leginnovatívabb és máig legsikeresebb e-learning oldalának fejlesztése is, ami zanza.tv néven vált ismertté a felhasználók körében és már a kezdetektől igen ambiciózus terveket dédelgetett:

 • 8 tantárgy tudásanyagát kívánta digitálisan feldolgozni,
 • 550 különböző témakörben,
 • közérthető, 5 perces videókurzusok segítségével,
 • 3817 fogalom definiálásával.

„Legyen vonzóbb a hagyományos e-learning keretrendszereknél, legyen szexi!” – idézi fel a fejlesztő cég alapítója Kulcsár Zsolt az igényt, ami alapján később az Integral Vision csapata egyöntetű szavazással bólintott rá a nem mindennapi projekt megvalósítására.

Zanza.tv 6 millió oldalletöltés 0 forint hirdetéssel - kép 2

Jó csapat, jókor, jó helyen

Az Integral Vision alapítói az elsők között foglalkoztak hazánkban a hálózatelméletek online tanulásban való alkalmazásával, szakítva a klasszikus, LMS-központú szemlélettel. E-learning megoldásaikban a közösségi tanulás mellett a minőségi tartalom magas szintű kiszolgálására fókuszálnak elsősorban.

A zanza.tv sikere mögött egy közel ötven fős csapat munkája állt, melynek összehangolása során nagy előnyt jelentett, hogy a megrendelő:

 • az n-edik platform helyett, egy valóban működőképes megoldást kívánt létrehozni,
 • az IT szempontok figyelembevételét kérte az oldal fejlesztésénél, nem erőltetve a hagyományos osztálytermi oktatás online leképzését.
 • Képes volt más e-learning projektek korábbi hibáiból is tanulni,
 • elrugaszkodott a keretrendszerekben való egysíkú gondolkodástól,
 • teret adott a fejlesztőknek az innovatív IT lehetőségekkel kapcsolatban.

Minőségi tartalom, kiváló kontextusban

A megbízó e-learningről alkotott felfogása találkozott az Integral Vision innovatív elképzeléseivel, így a klasszikus LMS-fókuszú megközelítés helyett jóval bátrabb és a megszokott megoldásoktól elrugaszkodó megközelítés jellemezte a fejlesztést.

Szakképzett pedagógusok, profi narrátorok és animátorok, valamint szakmai lektorok készítették el a videókat, míg az oldal kontextusával kapcsolatban az Integral Vision szállította a megoldást.

A Drupal-alapú fejlesztés a tanulói közösségek motivációját és tanulási mechanizmusait helyezte előtérbe, aminek része volt a közösségi média aktivitás támogatása és a reszponzív ügyfélélmény kialakítása is. A tartalmak titkosított Vimeo videók formájában kerültek kiszolgálásra.

Intelligens tartalomszervezés

A fejlesztés tudatosan, lépésről lépésre valósult meg, agilis, ám rugalmas szervezési elvek mentén. A webfejlesztő csapat élén egy “product owner” állt, aki a fejlesztők bevonásával kéthetes iterációkban gondolkodott.

A célkitűzés az volt, hogy kéthetente működőképes rendszereket tesztelhessen a megrendelő, vagyis módosítható legyen a projekt a tapasztalatoktól függően.

“Kéthetes sprintekben dolgoztunk, aminek a végén demóztak nekünk. Nehéz lenne kritizálni őket. Nagyon értékeltük, hogy mélyen magukénak érezték a projektet.” – emelte ki egy interjúban a webfejlesztés kapcsán Takács Gábor, a megrendelő projektvezetője.

Minden szempontból eredményes projekt

Az eredetileg sportóloknak készült projekt a releváns tartalomnak és a felhasználóbarát struktúrának köszönhetően széleskörű elismertségre tett szert minden szempontból:

 • 5 éve organikusan növekedik a látogatók száma az oldalon (friss tartalmak nélkül),
 • hirdetések híján is 6.000.000 oldalletöltés történt az elmúlt években,
 • 2014-ben két díjban is részesült a projekt, az „Év honlapja” versenyen.

Zanta.tv: 6 millió oldalletöltés 0 forint hirdetéssel - google

A megrendelőtől és a célközönségtől (középiskolai diákok- és tanárok) is számos pozitív visszajelzés érkezett a Zanza.tv kapcsán.

Ezért kedvelik a felhasználók

A zanza.tv elkészítése során a fejlesztőcsapat rengeteg erőforrást delegált a minőségi tartalmak létrehozására és a felhasználóbarát IT megoldások alkalmazására.

Zanza.tv 6 millió oldalletöltés 0 forint hirdetéssel - kép 1

 • Gyors regisztráció: Villámgyorsan, Facebook fiókkal is képes bárki regisztrálni az oldalon.
 • Felhasználóbarát: Egy átbulizott hétvége után, villamoson, akár öt perc alatt is képbe tud vele kerülni a középiskolás diák a mobiltelefonját használva.
 • Minőségi videók: A tartalom elkészítése során nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztők arra, hogy mind az 500 videó egységes és igényes megjelenést kapjon.
 • Logikus struktúra: A videók és a kiegészítő tartalmak (fogalmak, ajánlott irodalom) felépítése egyszerűen megérthető, kezelésük bárki számára könnyen elsajátítható. Sőt, ezek több kritérium alapján is szűrhetők.
 • Hivatalos tananyag: A zanza.tv-n található oktatóvideók és kiegészítő tartalmak követik a hivatalos, előírt tanrendet, ezért külön engedély nélkül is alkalmazhatók a középiskolai oktatás során.
 • Játékos tanulás: Az online edukáció mellett a Zanza.tv segítségével akár a tantermi oktatás is izgalmasabbá és színesebbé tehető.
 • Mobilalkalmazás: A felhasználók számára edukatív és szórakoztató mobilalkalmazás tölthető le az oldalhoz, ahol egyénileg és csoportosan is fejleszthetik képességeiket a diákok.
 • Követő algoritmus: Az platformon található algoritmus segítségével a felhasználók transzparensen nyomon követhetik a saját fejlődésüket.
Kapcsolódó írások:
– a projektről bővebben – https://integralvision.hu/hu/munkak/zanzatv