A home office, és minden, amit tudnod kell róla

HR&IT Olvasási idő:2 perc

Home office

Vagy legalábbis képzeltük addig, ameddig a világ fele rá nem kényszerült a munkavégzés ezen formájára- egyelőre megjósolhatatlan ideig. Jóból is megárt a sok, vajon pár hónap otthoni munka után mindenki boldogan rohan vissza az irodába?

Eddig mindenki utána sóvárgott, néhány hét eltelte után azonban egyre többet olvasni arról, hogy sokan inkább vágynának vissza a korábbi közegbe. Mindegyik munkavégzési formának számos pozitívuma és egyben árnyoldala van, nézzük meg ezeket közelebbről!

Mint mindenben, a home office területén is ahány ház, annyi szokás, a cégek is különbözően igyekszenek áthidalni ezt az időszakot, mindenki vérmérséklete szerint alakította ki szinte egyik napról a másikra az otthoni munkavégzéshez köthető szabályrendszert. Vannak például vállalatok, ahol ugyanúgy, munkaidőben kell a gép előtt lenni, azonnal válaszolni a telefonhívásokra és az e-mailekre. Máshol  elég, ha a kitűzött határidőre elkészülnek a meghatározott feladatok, de a munkavállaló maga oszthatja be az idejét. Vannak olyan munkáltatók, akik valamilyen módon felügyelik a munkavállalókat, míg mások teljességgel megbíznak az otthon dolgozókban és csak az eredményeket nézik.

Amikor otthoni munkáról van szó, a leggyakrabban az alábbi előnyök, illetve hátrányok kerülnek fókuszba:

Kevesebb zavaró tényező – és kevesebb kommunikáció

Amikor az ember egy irodában dolgozik, másokkal körülvéve, az egyszerre lehet előny és hátrány. Hasznos, hogy bármikor tudunk kérdezni, és persze a szociális szempontok sem elhanyagolhatóak, építőleg tud hatni egy közös kávézás a konyhában, de könnyedén eljuthatnak hozzánk az információk informális csatornákon is – ugyanakkor zavaró lehet, hogyha lépten-nyomon jön egy e-mail, telefon, vagy kolléga, aki megakaszt a munkában. A Magyar Távmunka Szövetség kutatása alapján mindezek egy irodában eltöltött munkanap során, akár 60-100 perc munkaidő kiesést is jelenthetnek.

Vélemények a home office-ról

Az egyszerűség kedvéért, a “teljesen egyetértek” és az “inkább egyetértek” válaszokat egy kalap alá vettük. A Fundamenta távmunka-kutatása szerint a megkérdezettek 43%-a gondolja hatékonyabbnak az otthoni munkát, 32% azonban nem tudja meghatározni, melyik környezetben teljesít jobban. 

A felmérésben résztvevők 44%-a szerint kevesebb a zavaró tényező, mintha irodában dolgoznának. Ezzel szemben 41% nyilatkozott úgy, hogy nehezebb a kapcsolattartás a kollégákkal, valamint a partnerekkel. 

Hatékonyabb időbeosztás – vagy munkaholizmus?

A Fundamenta kutatása alapján a válaszadók 59%-a érzi úgy, hogy hatékonyabban tervezhető a munkaidő, mintha irodában dolgoznának, és 63%-a gondolja, hogy kevesebb stressz éri őket. Ez részben a körülményeknek is köszönhető, hiszen ritkábban kell megszakítani a munkafolyamatokat, nem kell a feladatot mindig újrakezdeni, könnyebb flow-ban maradni. A Magyar Távmunka Szövetség egyik kutatásában mutatta be a munkatöredezettségi mutatót, amellyel könnyedén mérhetővé válik, hogy a számítógépen végzett munkát hányszor szakítjuk meg. A diagramon is jól látható, hogy a vezetők, illetve a különböző területen dolgozók is fókuszáltabbak tudnak maradni, ha otthon dolgoznak. 

Munkatöredezettségi mutató

Persze ennek vannak árnyoldalai is: a távmunkában dolgozók esetében nem ritka a a munkaholizmus, amikor úgy belemerülsz a feladatba, hogy észre sem veszed, mennyire elszállt az idő. Sőt, az is lehet, hogy miután kikapcsoltad a laptopot, még eszedbe jut valami, és újra elkezdesz dolgozni… Így a munkaórák könnyen belecsúszhatnak az estébe, éjszakába is, ami idővel felborult bioritmushoz vezethet.

A munka-magánélet egyensúlya akkor is nagyon fontos, ha otthon dolgozol – ezért is hasznos lehet, ha van egy külön szoba, amit a munkanap végeztével becsukhatsz. Láttad azt a videót, amikor a BBC interjú kellős közepén benyit a háttérben a kisgyerek? Egyszer cuki, de ha a skype meetingeket mindig félbeszakítja valami, vagy valaki, az egy idő után már inkább kínos lesz – neked és a partnereknek is.

Kényelmes munkakörnyezet – egészségtelen testtartás

Bár nagyon kényelmesnek tűnik a gondolat, hogy pizsamában ülj egész nap a kanapén, és onnan nyomkodd a céges laptopot, de ezt semmiféleképpen nem ajánljuk hosszú távon. gyanúgy szükséged van egy íróasztalra és egy ergonomikus székre, kell egy zárható szekrény, ahova a céges eszközöket pakolod. Ha megteheted, akkor ajánlott egy külön szobában berendezni az irodádat.

Előnyök ide, hátrányok oda, most mindenkinek meg kell próbálnia a legjobbat kihoznia ebből a helyzetből- a vállalatoknak és a munkatársaknak egyaránt. Amikor nincs választási lehetőség, akár tetszik, akár nem, alkalmazkodnunk kell, bízva abban, hogy számos olyan tapasztalatra, készségre tehetünk szert, amelyek hasznosak, előremutatóak lesznek a jövőben.