Ahol a machine learning úttörőitől tanulhatnak a fejlesztő kollégák…

Jövő Olvasási idő:3 perc

Cikk-sorozatunk első részében megismerhettétek, hogy hogyan dolgoznak a TrueMotion fejlesztő kollégái nap mint nap azon, hogy az utakon való közlekedést biztonságosabbá tegyék, bemutattuk, hogy termékeik hogyan segítik a gépjárművezetőket abban, hogy épségben elérjék úticéljukat. Emlékeztetőül: a TrueMotion egy bostoni székhelyű vállalat, biztosítótársaságokkal együttműködve adatvezérelt fejlesztéseik révén a közlekedés területén kínálnak életmentő megoldásokat.

Miért jó fejlesztőként dolgozni náluk? Hogyan épült fel az immár 40 fős budapesti csapat? Miért Magyarországot választotta a bostoni cég? Mit jelent számukra az agilitás?

Kovács-Bernárdt Tamás, a TrueMotion hazai operatív igazgatója és Takácsy Balázs, a cég fejlesztési vezetője meséltek nekünk arról, miért szeretnek nem csak ők, de a teljes csapat is a cégnél dolgozni.

2017 őszén csörgött Tamás telefonja, egykori vezetője kereste meg, akivel korábbi munkahelyén hosszú évekig dolgoztak együtt. Mivel a TrueMotion egyik alapítója a megelőző közös munka kapcsán nagyon jó tapasztalatokat szerzett a hazai szakemberekkel kapcsolatosan, nem volt kérdés számára, hogy szívesen látna magyar csapatot saját startup-jában is. Alig telt el pár hónap, 2017. december 1-én megnyitotta kapuit a hazai iroda.

A vállalat számára fontos volt az, hogy az új irodában – legalábbis az első években – olyan munkatársakkal tudjanak együtt dolgozni, akik rövid idő alatt átlátják a futó fejlesztéseket, szakmailag tapasztaltak. Nem volt elhanyagolható szempont ugyanis a minél rövidebb, de annál hatékonyabb betanulás. Lényegében a mai napig igen magas a szenior szakemberek aránya, most érett meg a szervezet arra, hogy juniorabb szintű kollégákat, vagy akár gyakornokokat is bevonjanak a munkába. Python, Swift, C++, AWS, PostgreSQL és természetesen a gépi tanulás, ami leginkább meghatározza technológiai szempontból a mindennapokat.

Egy startup esetében mindig kritikus kérdés, hogy hogyan tud vonzó lenni a tapasztalt szakemberek számára is, hogyan tudja a legjobb jelölteket megszólítani. A vállalat esetében az építkezésben kiemelt szerepet kaptak a már meglévő kollégák ajánlásai, amelyek esetében igen magas volt a beválási arány.

Részvények, apanapok, utazások…Tovább is van! :)

„Ez a harmadik sikeres vállalkozás, amelyben lehetőségem van az alapoktól részt venni. A sok fiatal, akivel mindeközben találkozom, folyamatos tanulásra, a változások iránti nyitottságra tanítja az embert. Szakmailag a machine learning világszinten vezető szakembereitől tanulhatok, amely önmagában rengeteget jelent.” – Kovács-Bernárdt Tamás, a cég operatív igazgatója így foglalta össze, mit is jelent számára a TrueMotion-nél dolgozni.

Számos, mások által is gyakran használt frázist lehetne felsorolni, amiért jó a csapat tagjának lenni, a tettek, illetve a valódi gyakorlat azonban sokkal többet mondanak ezeknél: ha valaki beteg a munkatársak közvetlen családtagja közül, a TrueMotion-nél természetes, hogy otthon lehet maradni. Az államilag biztosított apanapokon felül még plusz 10 napot biztosítanak az érintett kollégáknak. Részvényopció, utazási lehetőség, külföldi kollégákkal csereprogramok szervezése, rendezvények a társadalmi felelősségvállalás keretében, pingpong meccsek, Thirty Thursday sörözések, kéthetente közös reggelik (online is) – hosszan sorolhatók azok a pontok, amelyek miatt a munkatársak hosszú távra elköteleződnek a cég mellett.

A kollégák többségének a kiemelkedő fizetésen messze túlmutat motivációja, hiszen azt máshol is el lehet érni. Ami viszont már kevésbé adott sok más helyen, az éppen a TrueMotion küldetésével függ össze: az emberek életére gyakorolt hatás, a valódi életmentés lehetősége.

TrueMotion_csoportkép

Az étlapon: agilitás TrueMotion módra

A bostoni kollégákkal közös stand-up a TrueMotion mimndennapi működésének alapköve, a hagyományos célokon túl azonban az is fontos ezeken az alkalmakon, hogy a szervezetben dolgozó összes kolléga rálátást kapjon arra, hogy mi is történik a fejlesztések terén. Mindig más-más csapat mutatja be, min dolgoznak, milyen kihívásokkal szembesülnek éppen. Ameddig kisebb volt a cég, a retrospektíven minden kolléga részt vett, ma már a fejlesztési csapatok szintjén valósul meg mindez.

Projektmenedzsment szempontjából is meglehetősen összetett a munkájuk: a nagy biztosítótársaságok működésének sajátosságai miatt nem működhet agilisen ez a terület, azonban nem is feltétlenül a klasszikus waterfall vonalat képviselik. Meg kell találni azokat a közös pontokat, amelyek által összeegyeztethető és sikerre vihető a két működési modell – a mindennapokban ez nem is mindig annyira magától értetődő feladat, azonban az eddigi sikerek ennek eredményességét támasztják alá.

A fejlesztő csapatok sok esetben vegyesek, azaz Bostonban és Budapesten is vannak kollégák az egyes teamekben. A hat óra időeltolódást természetesen kezelni kell, azonban mára teljesen olajozottan működnek a folyamatok. Budapesten jelenleg leginkább backend fejlesztési feladatot látnak el: a biztosítótársaságok közül kikerülő ügyfeleknek rengeteg fejlesztési igényük van, mindig újabb analitikákra van szükség, sok funkciót testre kell szabni, és természetesen a gépi tanulás minden egyes napra fejlődési lehetőséget rejteget. Általánosságban elmondható, hogy egy-egy skill-t tekintve hol az egyik telephely, hol a másik erősebb, a data science viszont olyan terület, amelyhez jelenleg még Boston adja a szakembereket.

Összességben több szempontból is ideális szakaszban van most a vállalat: a stabil pénzügyi háttér mellett még megvan a szervezetben az a rugalmasság, amely lehetővé teszi, hogy a belső folyamatokon is alakítani lehessen. Mindez a termékek vonatkozásában is tetten érhető: ha valaki valamilyen hibát, vagy javítandót talál, kifejezetten ösztönzik arra, hogy saját megoldást dolgozzon ki rá.

„Architekt fejlesztő múlttal csatlakoztam 9. kollégaként a céghez. Elsődleges motivációm az volt, hogy olyan területen dolgozhassak, ahol valódi értéket tudok teremteni, inspirált az, hogy a termékekkel több millió emberhez juthatunk el. Hosszú távon óriási eredménynek tartanám, ha a hazai biztosítótársaságokkal is együtt tudnának működni, és a hazai utakon is elkezdhetnék használni a TrueMotion termékeit, ezáltal itthon is életeket menthetnénk meg.” – Takácsy Balázs a vállalat fejlesztési vezetőjeként sokak számára ösztönző növekedési potenciált lát maguk előtt.

Zárásként érdemes megnézned a kilátást az irodából! :)